RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 6 : RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Question 1. Make three points in your notebook and name them.

Solution :  Three points, namely A,P and H can be marked as follows

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 2. Draw a line in your notebook and name it using a small letter of the alphabet

Solution :  Let us draw a line and name it l

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 3. Draw a line in your notebook and name it by using two points on it

Solution :  Let us first draw a line. Two points on it are P and Q. now, the line can be written as line PQ

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 4. Give three examples from your environment of:

i) Points
ii) Portion of a line
iii) Plane of the surface
iv)Portion of the line
v) Curved surface

Answer:

i) The period at the end of the sentence, a pinhole on the map and the point at which two walls and the floor meet at the corner of the room.

ii) Tightly stretched power cables, laser beams, and thin curtain rods

iii) The surface of a smooth wall, the surface of the top of a table and the surface of a smooth white board
iv) The surface of the sheet of the paper, the surface of calm water in a swimming pool and the surface of a mirror

v) The surface of a gas cylinder, the surface of a tea pot and the surface of an ink pot .

 

Question 5. There are a number of ways by which we can visualize a portion of a line. State whether the following represent a portion of line or not:

i) A piece of elastic stretched to the breaking point

ii) Wire between two electric poles

iii) The line thread by which a spider lowers itself
Answer:
i) Yes
ii) No
iii) Yes

Question 6. Can you draw a line on the surface of a sphere which lies wholly on it?

Solution :  No, we cannot draw a line on the surface of the sphere, which lies wholly on it.

 

Questions 7. Make appoint on the sheet of a paper and draw a line passing through it. How many lines can you draw through this point?

Solution :  Unlimited number of lines can be drawn passing through a point L

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 8. Mark any two points P and Q in your notebook and draw a line passing through the points.

How many lines can you draw passing through this both points?

Solution :  We have two points P and Q and we draw a line passing through these two points.

Only one line can be drawn passing through these two points.

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 9. Give an example of the horizontal plane and a vertical plane from your environment.

Solution :  Ceiling of a room is an example of a horizontal plane in our environment.

Wall of a room is an example of a vertical plane in our environment.

 

Question 10. How many lines may pass through one given point , two given point , any three collinear points?

Solution :  Lines passing through one point – unlimited

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Lines passing through two points – one

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Lines passing through any three collinear points – one

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 11. Is it ever possible for exactly one line to pass through three points?

Solution :  Yes, it is possible if three points lie on a straight line

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 12. Explain why is not possible for a line to have a mid point?

Solution :  The length of the line is infinite. Thus, it is not possible to find its midpoint. On the other hand, we can find, we can find the midpoint of a line segment

 

Question 13. Mark three non – collinear points points A,B,C in your notebook . Draw the lines through the points taking two at a time. Name these lines. How many such different lines can be drawn ?

Solution :  These are three non – collinear points A,B,C

Three lines can be drawn through these points. These three lines are AB, BC and AC

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 14. Coplanar points points are the points that are in the same plane. Thus,

i) Can 150 points be coplanar?
Answer: Yes,

A group of points that lie in the same plane are called co planar points.

Thus, it is possible that 150 points can be co-planar.

ii) Can 3 points be non – co planar?

Answer: No

3 points will be coplanar because we can have a plane that can contain 3 points on it.

Thus, it is not possible that 3 points will be non – coplanar.

 

Question 15. Using a ruler, check whether the following points given in the figure are collinear or not?

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev
Answer:

i) D,A and C are collinear points

ii)A,B and C are non – collinear points

iii) A,B and E are collinear points

iv) B,C and E are non – collinear points

 

Question 16. Lines p, q is coplanar. So are the lines p, r. Can we conclude that the lines p, q, r are coplanar?

Solution :  No, p,q and r are not necessarily coplanar.

Example – if we take p as intersecting line of two consecutive walls of a room , q as a line on the first wall and r on the second wall whose (both walls) intersection is line p

Thus we can see that p,q and r are not coplanar.

 

Question 17. Give three examples of each:

i) Intersecting lines :
Answer:

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

i) Parallel lines from your environment:
Answer:

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 18. From the figure write:

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev
Answer:

i) All pairs of intersecting lines 
Answer: (l,m) ,(m,n) , and (l,n)

ii) All pairs of intersecting lines
Answer: (l,p) , (m,p) , ( n,p) , (l,r) , (m,r) , (n,r) ,(I,q),(m,q),(n,q) , (q,p) ,(q,r)

iii) Lines whose point of intersection is l
Answer: (m,p)

iv) Lines whose point of intersection is D
Answer: (l,r)

v) Lines whose point of intersection E
Answer: (m,r)

vi) Lines whose point of intersection is A
Answer: ( l,q)

vii) Collinear points
Answer: (G,A,B and C) ,(D,E,J and F) , ( G,H,I and J,K) ,(A,H,and D) ,(B,I and E) and ( C,F and K)

 

Question 19. Write concurrent lines and their and their point of concurrence:

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev
Answer:

From the given figure, we have :

Concurrent lines can be defined as three or more lines which share the same meeting point. Clearly lines, n,q, and l are concurrent with A as the point of concurrence .

Lines, m,q and p are concurrent with B as the point of concurrence.

 

Question 20. Mark four points A,B,C,D in your notebook such that no three of them are collinear . Draw all the lines which join them in pairs as shown

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

i) How many such lines can be drawn

Answer: Six lines can be drawn through these four points as given in the figure.

ii) Write the names of these lines
Answer: These lines are AB, BC, CD, BD and AD

iii) Name the lines which are concurrent to A

Answer: Lines which are concurrent at A are AC, AB and AD

 

Question 21. What is the maximum number of points of intersection of three lines in a plane? What is the minimum number?

Solution :  Maximum number of points of intersection of three lines in a plane will be three

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Minimum number of points of intersection of three lines in a plane will be zero

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 22. With the help of a figure, find the maximum and minimum number of points of intersection of four lines in a plane.

Solution :  Maximum number of points of intersection of four lines in a plane will be six

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Minimum number of points of intersection of four lines in a plane will be zero.

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 23. Lines p,q and r are concurrent. Also, the lines p, r and s are concurrent. Draw a figure and state whether lines p,q, r and s are concurrent or not?

Solution :  RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Thus, lines p,q and r intersect at a common point O

Also, lines p,r, and s are concurrent

Therefore, lines p, r, and s intersect at a common point. But q and r intersect each other at O.

So, p,q and r intersect at O

Hence, p,q,r and s are concurrent . Lines p, q,r and s intersect at O

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 24. Lines p, q, and r are concurrent. Also lines p,s and t are concurrent . Is it always true that the lines q,r and s will be concurrent? Is it always true for lines q, r, and t?

Solution :  Lines p, q, and r are concurrent. So, lines p, q and r intersect at a common point O

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Given lines p, s, and t are concurrent. So, lines p, s and t also intersect at a common point. However, it is not always true that q, r and s or q, r and t are concurrent.

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Question 25. Fill in the blanks in the following statements using suitable words:

i) A page of a book is a physical example of a
Answer: plane

ii) An inkpot has both ____________ surfaces
Answer: curved and plane

iii) Two lines in a plane are either______or are_______

Answer: parallel or are intersecting

Question 26. State which of the following statements are true and which are false:

i) Point has a size because we can see it as a thick dot on paper – False

ii) By lines in geometry , we mean only straight lines – True

iii) Two lines in a plane always intersect at a point – False

iv) Any plane through a vertical line is vertical – True

v) Any plane through a horizontal line is horizontal – False

vi) There cannot be a horizontal line in a vertical plane – False

vii) All lines in a horizontal plane are horizontal – True

viii) Two lines in a plane always intersect at a plane – False

ix) If two lines intersect at a point P , then P is called the point of concurrence of the two lines – False

x) If two lines intersect at a point P , then P is called the point of intersection of the two lines- True

xi) If A,B,C and D are collinear points D,P and Q are collinear , then points A,B,C,D,P and Q are always collinear – False

xii) Two different lines can be drawn passing through two given points – False

xiii) Through a given point only one line can be drawn – False

xiv) Four points are collinear if any three of them lie on them lie on the same line – False

xv)The maximum number of points of intersection of three lines is three – True

xvi)The minimum number of points of intersection of three lines is one – False

 

Question 27. Give the correct matching of the statements of column A and column B

RD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-10.1, Basic Geometrical Concepts, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

RD Sharma Solutions -Ex-10.1

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

study material

,

Basic Geometrical Concepts

,

practice quizzes

,

RD Sharma Solutions -Ex-10.1

,

RD Sharma Solutions -Ex-10.1

,

Sample Paper

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

pdf

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

Basic Geometrical Concepts

,

past year papers

,

Free

,

Important questions

,

Class 6

,

Summary

,

mock tests for examination

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Basic Geometrical Concepts

,

MCQs

,

Class 6

,

Viva Questions

,

Class 6

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

;