RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 6 : RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Q. 1. The total number of lines of symmetry of a scalene triangle is

Sol: (d) none of these

This is because the line of symmetry of a scalene triangle is 0.


Q. 2. The total number of lines of symmetry of an isosceles triangle is

Sol: (a) 1

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev


Q. 3. An equilateral triangle is symmetrical about each of its

Sol: (d) all the above

In equilateral triangle altitudes, angle bisectors and medians are all the same.

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev


Q. 4. The total number of lines of symmetry of a square is

Sol: (d) 4

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Q. 5. A rhombus is symmetrical about

Sol: (a) Each of its diagonals

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev


Q. 6. The number of lines of symmetry of a rectangle is

Sol: (b) 2

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Q. 7. The number of lines of symmetry of a kite is

Sol: (b) 1

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

 

Q. 8. The number of lines of symmetry of a circle is

Sol: (d) Unlimited

A circle has an infinite number of symmetry all along the diameters. It has an infinite number of diameters

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev


Q. 9. The number of lines of symmetry of a regular hexagon is

Sol: (c) 6

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev


Q. 10. The number of lines of symmetry of an n – sided regular polygon is

Sol: (a) n

The number of lines of symmetry of a regular polygon is equal to the sides of the polygon. If it has ‘n’ number of sides, then there are ‘n’ lines of symmetry

 

Q. 11. The number of lines of symmetry of the letter O of the English alphabet is

Sol: (c) 2

RD Sharma Solutions -Ex-17.4, Symmetry, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev
 

Q. 12. The number of lines of symmetry of the letter Z of the English alphabet is

Sol: (a) 0

Z has no line of symmetry

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Symmetry

,

mock tests for examination

,

Symmetry

,

Sample Paper

,

Free

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Class 6

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

MCQs

,

Exam

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

RD Sharma Solutions -Ex-17.4

,

Class 6

,

video lectures

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

study material

,

Objective type Questions

,

RD Sharma Solutions -Ex-17.4

,

Class 6

,

Symmetry

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

past year papers

,

ppt

,

Important questions

,

Viva Questions

,

RD Sharma Solutions -Ex-17.4

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

;