RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 9 : RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Q 1 . a3+8b3+64c3−24abc

SOLUTION  :

= (a)3+(2b)3+(4c)3−3×a×2b×4c

= (a+2b+4c)(a2+(2b)2+(4c)2−a×2b−2b×4c−4c×a)                                   [∵a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)]

= (a+2b+4c)(a2+4b2+16c2−2ab−8bc−4ac)

∴   a3+8b3+64c3−24abc = (a+2b+4c)(a2+4b2+16c2−2ab−8bc−4ac)

 

Q 2 . x3−8y3+27z3+18xyz

SOLUTION  :

= x3−(2y)3+(3z)3−3×x×(−2y)(3z)

= (x+(−2y)+3z)(x2+(−2y)2+(3z)2−x(−2y)−(−2y)(3z)−3z(x))                            [∵a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)]

=(x+(−2y)+3z)(x2+4y2+9z2+2xy+6yz−3zx)

∴   x3−8y3+27z3+18xyz =(x+(−2y)+3z)(x2+4y2+9z2+2xy+6yz−3zx)

 

Q 3 . RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevx3−y3+125z3+5xyz

SOLUTION  :

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev+(−y)3+(5z)3−3×RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev(−y)(5z)

= (RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev+(−y)+5z)((RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev)2+(−y)2+(5z)2RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev(−y)−(−y)5z−5z(RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev))

= (RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev−y+5z)RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

∴   RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevx3−y3+125z3+5xyz = (RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev−y+5z)RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

 

Q 4 . 8x3+27y3−216z3+108xyz

SOLUTION  :

= (2x)3+(3y)3+(−6y)3−3(2x)(3y)(−6z)

= (2x+3y+(−6z))((2x)2+(3y)2+(−6z)2−2x×3y−3y(−6z)−(−6z)2x)

= (2x+3y+(−6z))(4x2+9y2+36z2−6xy+18yz+12zx)

∴   8x3+27y3−216z3+108xyz = (2x+3y+(−6z))(4x2+9y2+36z2−6xy+18yz+12zx)

 

Q 5 . 125+8x3−27y3+90xy

SOLUTION  :

= (5)3+(2x)3+(−3y)3−3×5×2x×(−3y)

= (5+2x+(−3y))(52+(2x)2+(−3y)2−5(2x)−2x(−3y)−(−3y)5)

= (5+2x−3y)(25+4x2+9y2−10x+6xy+15y)

∴   125+8x3−27y3+90xy = (5+2x−3y)(25+4x2+9y2−10x+6xy+15y)

 

Q 6 . (3x−2y)3+(2y−4z)3+(4z−3x)3

SOLUTION  :

Let  (3x−2y) = a , (2y−4z) = b , (4z−3x) = c

∴ a+b+c=3x−2y+2y−4z+4z−3x=0

∵ a+b+c=0                             ∴ a3+b3+c3=3abc

= 3(3x−2y)(2y−4z)(4z−3x)

∴   (3x−2y)3+(2y−4z)3+(4z−3x)3  = 3(3x−2y)(2y−4z)(4z−3x)

 

Q 7 .  (2x−3y)3+(4z−2x)3+(3y−4z)3

SOLUTION  :

Let 2x – 3y = a , 4z – 2x = b , 3y – 4z = c

∴ a+b+c=2x−3y+4z−2x+3y−4z=0

∵ a+b+c=0            ∴   a3+b3+c3=3abc

= 3(2x−3y)(4z−2x)(3y−4z)

∴   (2x−3y)3+(4z−2x)3+(3y−4z)3 = 3(2x−3y)(4z−2x)(3y−4z)

 

Q 8 . RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

SOLUTION  :

Let RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev  RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

a+b+c= RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

a+b+c=  RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

a+b+c=  RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

a+b+c= RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

a+b+c= 0

 

∵a+b+c=0                    ∴   a3+b3+c3=3abc

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

 

Q 9 . (a−3b)3+(3b−c)3+(c−a)3

SOLUTION  :

Let  a – 3b = x , 3b – c = y , c – a = z

x+y+z=a−3b+3b−c+c−a=0

(∵ x+y+z=0)                      ∴  x3+y3+z3=3xyz

= 3(a−3b)(3b−c)(c−a)

∴   (a−3b)3+(3b−c)3+(c−a)3 = 3(a−3b)(3b−c)(c−a)

 

Q 10 . RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

SOLUTION  :

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

 

Q 11 .RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

SOLUTION  :

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

 

Q 12 . 8x3−125y3+216+180xy

SOLUTION  :

= (2x)3+(−5y)3+63−3×(2x)(−5y)(6)

= (2x+(−5y)+6)((2x)2+(−5y)2+62−2x×(−5y)−(−5y)6−6(2x))

= (2x−5y+6)(4x2+25y2+36+10xy+30y−12x)

∴   8x3−125y3+216+180xy = (2x−5y+6)(4x2+25y2+36+10xy+30y−12x)

 

Q 13 .  RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

SOLUTION  :

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRevRD Sharma Solutions -Ex-5.4, Factorization Of Algebraic Expressions, Class 9, Maths Class 9 Notes | EduRev

 

 

 

Q 14 . Find the value of   x3+y3−12xy+64 when x + y = -4.

SOLUTION  :

= x3+y3+64−12xy

= x3+y3+43−3(x)(y)(4)

= (x+y+4)(x2+y2+42−xy−y×4−4×x)

= (−4+4)(x2+y2+16−xy−4y−4x)                            [∵x+y=−4]

=0

∴   x3+y3−12xy+64 = 0

 

Q 15 . MULTIPLY :

(i) . x2+y2+z2−xy+xz+yzbyx+y−z

SOLUTION  :

= (x2+y2+z2−xy+xz+yz)(x+y−z)

= x3+y3+z3−3xyz

(ii) . x2+4y2+z2+2xy+xz−2yzbyx−2y−z

SOLUTION  :

x2+(−2y)2+(−z)2−(−2y)(−z)−(−z)(x) = x3+(−2y)3+(−z)3−3x(−2y)(−z)

⇒x2+4y2+z2+2xy−2yz+zx=x3−8y3−z3−6xyz

(iii) . x2+4y2+2xy−3x+6y+9  by  (x−2y+3)

SOLUTION  :

(x)2+(−2y)2+(3)2−(x)(−2y)−(−2y)(3)−3(x)= (x)3+(−2y)3+33−3(x)(−2y)(3)

⇒x2+4y2+9+2xy+6y−3x= x3−8y3+27+18xy

(iv) . 9x2+25y2+15xy+12x−20y+16by3x−5y+4

SOLUTION  :

(3x)2+(5y)2+42−(−3x)(5y)−(5y)(4)−(4)(−3x)=(−3x)3+(5y)3+43−3(−3x)(5y)(4)

⇒9x2+25y2+16+15xy−20y+12x=−27x3+125y3+64+180xy

Complete Syllabus of Class 9

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Class 9

,

RD Sharma Solutions -Ex-5.4

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

ppt

,

Factorization Of Algebraic Expressions

,

Viva Questions

,

RD Sharma Solutions -Ex-5.4

,

Summary

,

pdf

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Maths Class 9 Notes | EduRev

,

Maths Class 9 Notes | EduRev

,

Free

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

practice quizzes

,

Class 9

,

RD Sharma Solutions -Ex-5.4

,

MCQs

,

Factorization Of Algebraic Expressions

,

Important questions

,

Factorization Of Algebraic Expressions

,

Maths Class 9 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Class 9

,

study material

;