RD Sharma Solutions -Page No. 13.6, Quadrilaterals, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 6 : RD Sharma Solutions -Page No. 13.6, Quadrilaterals, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Page No. 13.6, Quadrilaterals, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
PAGE NO 13.6:


Question 1: A quadrilateral having one and only pair of paralles sides is called
(a) a parallelogram
(b) a kite
(c) a rhombus
(d) a trapezium
ANSWER:
(d) A Trapezium


Question 2:A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called
(a) a rhombus
(b) a kite
(c) a trapezium
(d) none of these
ANSWER:
(d) None of these.

(A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called a Parallelogram)


Question 3:A quadrilateral having all sides equal is a
(a) square
(b) parallelogram
(c) rhombus
(d) kite
ANSWER:
(c) Rhombus(A quadrilateral having four equal sides is called a Rhombus, and if each angle is a right angle then it is called a Square.)


Question 4:A quadrilateral whose each angle is a right angle is a
(a) square
(b) rectangle
(c) rhombus
(d) parallelogram
ANSWER:
(a) Rectangle

(Both a square and a rectangle's angles are right angles, but the other necessary condition for a quadrilateral to be a square is that its four sides must be equal.) 


Question 5:A quadrilateral whose each angle is a right angle and whose all sides are equal is a
(a) square
(b) rectangle
(c) rhombus
(d) parallelogram

ANSWER:(a) Square


Question 6:A quadrilateral having two pairs of equal adjacent sides but unequal opposite sides is called a
(a) trapezium
(b) parallelogram
(c) kite
(d) rectangle

ANSWER:(c) Kite


Question 7:The diagonals of a qudrilateral bisect each other. This quadrilateral is a
(a) rectangle
(b) kite
(c) trapezium
(d) none of these
ANSWER:
(a) Rectangle

( The diagonals of a parallelogram bisect each other and Rectangle is a parallelogram.)


Question 8:If the diagonals of a quadrilateral bisect each other at right angle, then the quadrilateral is a
(a) parallelogram
(b) rectangle
(c) rhombus
(d) kite
ANSWER:
(c) Rhombus


Question 9:An isosceles trapezium has
(a) all sides equal
(b) paralles sides equal
(c) non-parallel sides equal
(d) any two equal sides
ANSWER:
(c) Non-parallel sides that are equal

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Class 6

,

RD Sharma Solutions -Page No. 13.6

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

pdf

,

Class 6

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

RD Sharma Solutions -Page No. 13.6

,

Class 6

,

study material

,

Quadrilaterals

,

past year papers

,

Quadrilaterals

,

Exam

,

video lectures

,

RD Sharma Solutions -Page No. 13.6

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

Quadrilaterals

,

shortcuts and tricks

,

ppt

;