RD Sharma Solutions -Page No.14.4, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 6 : RD Sharma Solutions -Page No.14.4, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Page No.14.4, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

PAGE NO 14.4:

Question 1: Explain the following:
(i) Circle
(ii) Radius
(iii) Centre
(iv) Diameter
(v) Chord
(vi) Interior of a circle
ANSWER: (i) A circle is a set of all those points in a plane, whose distance from a fixed point remains constant.
(ii) Radius of a circle is a line segment with one end at its centre and the other end on the circle. (It is the constant distance between all the points on the circle and its centre.)
(iii) The centre of a circle is that fixed point from which all points remain at a constant distance.
(iv) Diameter of a circle is a line segment passing through the centre of a circle, and having its end points on the circle.
(v) A chord of a circle is a line segment with its end points lying on the circle.
(vi) Interior of a circle is a set of all those points which lie inside the circle.

Question 2:  Take a point on your notebook and draw circle of radii 4 cm, 3 cm and 6.5 cm, each having the sme centre O.
ANSWER: 
The given figure shows circles of radii 4 cm, 3 cm and 6.5 cm, respectively.


RD Sharma Solutions -Page No.14.4, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev


Question 3: Draw a circle with centre O and any radius. Draw AC and BD two perpendicular diameters of the circle. Join AB, BC, CD and DA.
ANSWER: The figure is shown below -

RD Sharma Solutions -Page No.14.4, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

Question 4: Draw a circle with centre O and radius 6 cm. Mark points P, Q, R such that
(i) P lies on the circle,
(ii) Q lies in the interior of the circle, and
(iii) R lies in the exterior of the circle,

Rewrite each of the following statements using the correct symbol (=,< or >):
(i) OQ....5 cm
(ii) OP....5 cm
(iii) OR ....5 cm
ANSWER:

The given figure shows the points P, Q and R such that

RD Sharma Solutions -Page No.14.4, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

(i) P lies on the circle.
(ii) Q lies in the interior of the circle.
(iii) R lies on the exterior of the circle.

(i) OQ < 5 cm
(ii) OP = 5 cm
(iii) OR> 5 cm 


Question 5: Take two points A and B on the page of your note book. Draw a circle with centre A which passes through B.
ANSWER: The figure is shown below -

RD Sharma Solutions -Page No.14.4, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRevQuestion 6: Draw a semi-circle with centre and radius 5 cm. Is the diameter that determines the semi-circle, a part of the semi-circle?

ANSWER: The semi -circle with centre O and radius 5 cm is shown below - 

RD Sharma Solutions -Page No.14.4, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The end point of a diameter of a circle divides it into two equal parts, and each part is called a semi circle. So, it is not the diameter, but end points of the diameter that determines the semi circle or a part of the semi circle. 


Question 7: The diameter of a circle is 14 cm, find its radius.
ANSWER:
The radius of a circle is half of its diameter.
Therefore, the radius = diameter/2
∴ Radius = 14/2 = 7 cm

Question 8: Given a circle with centre and radius 2.5 cm, what is the length of the longest chord of the circle.
ANSWER: The diameter of a circle is its longest chord.
The diameter of a circle is twice of its radius.
∴ Length of the longest chord is: 2 ⨯ 2.5 = 5 cm


Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

RD Sharma Solutions -Page No.14.4

,

pdf

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

Exam

,

shortcuts and tricks

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

practice quizzes

,

Circles

,

RD Sharma Solutions -Page No.14.4

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Class 6

,

Circles

,

Circles

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Class 6

,

past year papers

,

ppt

,

mock tests for examination

,

Summary

,

video lectures

,

Class 6

,

Free

,

RD Sharma Solutions -Page No.14.4

,

study material

,

Semester Notes

;