RD Sharma Solutions -Page No.14.5 & 14.6, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 6 : RD Sharma Solutions -Page No.14.5 & 14.6, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions -Page No.14.5 & 14.6, Circles, Class 6, Maths Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course RD Sharma Solutions for Class 6 Mathematics.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
PAGE NO 14.5:


Question 9:Fill in the blanks:
(i) The diameter of a circle is .....times its radius.
(ii) The diameter of a circle is the ..... chord of the cirlce.
(iii) The diameter of a circle pass through......
(iv) A chord of a circle is a line segment with its end points on the....
(v) If we join any two points on a circle by a line segment, we obtain.... of the circle.
(vi) A radius of a circle is a line segment with one end at .... and the other end at.....
(vii) All radii of a circle are.....
(viii) The diameters of a circle are
(ix) The total number of diameters of a circle is .....
(x) Every point on a circle is .....from its centre.
(xi) A chord of a circle contains exactly ...... points of the circle.
(xii) A diameter is the longest.......
(xiii) Concentric circles are circles having.......

ANSWER: (i) two

(ii) longest

(iii) the centre of the circle

(iv) circle

(v) chord

(vi) the centre, on the circle

(vii) equal

(viii) concurrent

(ix) infinite

(x) equidistant

(xi) two

(xii) chord

(xiii) the same centre point


Question 10:In each of the following, state if the statement is true (T) of false (F);
(i) Every circle has a centre.
(ii)  The centre of a circle is a point of the circle.
(iii) Any two radii of a circle make up a diameter.
(iv) Every chord of a circle is parallel to some diameter of the circle.
(v) A circle is symmetric about each of its diameters.
(vi) The diameter is twice the radius.
(vii) A radius is a chord of the circle.
(viii) Concentric circles have the same radii.
(ix) The nearer a chord to the centre of a circle, the longer is its length.
ANSWER:
(i) T

(ii) F

(iii) F

(iv) F

(v) T

(vi) T

(vii) F

(viii) F

(ix) T 


Question 1: A circle of radius r cm has diameter of length
(a) r cm
(b) 2r cm
(c) 4r cm(d) r/2 cm 
ANSWER:
(b) 2r cm

(Diameter = 2x radius)


Question 2: A chord of a circle passing through its centre is equal to its
(a) radius
(b) diameter
(c) circumference
(d) none of these
ANSWER:
(b) Diameter


Question 3: The total number of diameters of a circle is
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) uncountable number
ANSWER:
(d) An uncountable number

The number of points in a circle is infinite. So, the number of diametrically opposite points in a circle is also infinite. Hence, the number of diameters of a circle is uncountable.


Question 4: By joining any two points on a circle, we obtain its
(a) radius
(b) diameter
(c) chord
(d) circumference
ANSWER:
(c) Chord


PAGE NO 14.6:


Question 5: The longest chord of a circle is equal to its
(a) radius
(b) diameter
(c) circumference
(d) perimeter
ANSWER:
(b) Diameter 


Question 6: How many circles can be drawn to pass through two given points?
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) As many as possible
ANSWER:
(d) As many as possible

(Three non-collinear points define one specific circle. From any two given points, infinite number of circles can be drawn.)


Question 7: How many circles can be drawn to pass through three non-collinear points?
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) As many as possible
ANSWER:
(a) 1

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Exam

,

Semester Notes

,

Class 6

,

RD Sharma Solutions -Page No.14.5 & 14.6

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Class 6

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Circles

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

RD Sharma Solutions -Page No.14.5 & 14.6

,

Summary

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

Circles

,

past year papers

,

Circles

,

shortcuts and tricks

,

Class 6

,

Maths Class 6 Notes | EduRev

,

pdf

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Free

,

Viva Questions

,

mock tests for examination

,

RD Sharma Solutions -Page No.14.5 & 14.6

,

practice quizzes

,

study material

;