RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 8 : RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Question 1: Divide:

(i) 1 by 1/2
(ii) 5 by −5/7(iii) −3/4 by 9/−16
(iv) −7/8 by −21/16
(v) 7/−4 by 63/64
(vi) 0 by −7/5
(vii) −3/4 by −6
(viii) 2/3 by −7/12
(ix) −4 by −3/5
(x) −3/13 by −4/65

Answer :

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 2: Find the value and express as a rational number in standard form:

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Answer 2:

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 3: The product of two rational numbers is 15. If one of the numbers is −10, find the other.
Answer 3:

Let the other number be x.

∴ x×(−10)=15 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

So, the other number is -3/2.
Question 4: The product of two rational numbers is -8/9. If one of the numbers is -4/15, find the other.

Answer 4: Let the other number be x. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

or x= 10/3

Thus, the other number is 10/3.
Question 5: By what number should we multiply -1/6-16 so that the product may be -23/9?
Answer 5: Let the number be x. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
Therefore, the other number is 46/3.

Question 6: By what number should we multiply -15/28-1528 so that the product may be -5/7?-57?

Answer 6: Let the other number be x. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

or x= 4/3

Thus, the other number is 4/3.
Question 7: By what number should we multiply -8/13 so that the product may be 24?

Answer 7: Let the number be x. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

or x=39 

Thus, the number is −39.
Question 8: By what number should -3/434 be multiplied in order to produce 2/3?23?
Answer 8:
Let the other number that should be multiplied with -3/4 to produce2/3 be x. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Thus, the number is -8/9.

Question 9: Find (x + y) ÷ (x − y), if

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Answer 9:

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 10: The cost of RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev metres of rope is Rs RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev. Find its cost per metre.

Answer 10:  The cost of RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev metres of rope is Rs RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev.
Cost per metre = RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

= 153/92

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 11: The cost of RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev metres of cloth is Rs RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRevFind the cost of cloth per metre.
Answer 11:  The cost of RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev metres of cloth is Rs. RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
∴ Cost per metre
=RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
= 129/4
RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
Thus, RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev or Rs 32.25 is the cost of cloth per metre.  
Question 12: By what number should -33/16 be divided to get -11/4?
Answer 12: Let the number be x.
RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
Thus, the number is 3/4.

Question 13: Divide the sum of -13/5-135 and 12/7127 by the product of -31/7 and -1/2.-317 and -12.

Answer 13:

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

= -2/5

Question 14: Divide the sum of 65/12 and 12/7 by their difference.

Answer 14:

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

= 599/311
Question 15: If 24 trousers of equal size can be prepared in 54 metres of cloth, what length of cloth is required for each trouser?

Answer 15: Cloth needed to prepare 24 trousers=54 m
∴ Length of the cloth required for each trousers= 54÷24= 54/24 = 9/4 m = RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev metres

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Maths Class 8 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7)

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

pdf

,

study material

,

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7)

,

Free

,

video lectures

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Summary

,

Class 8

,

Objective type Questions

,

ppt

,

past year papers

,

Viva Questions

,

Exam

,

practice quizzes

,

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex -1. 7)

,

Class 8

,

Maths Class 8 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Class 8

,

Maths Class 8 Notes | EduRev

;