RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 8 : RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Question 1: Subtract the first rational number from the second in each of the following:

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Answer :

(i) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(ii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(iii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(iv) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(v) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(vi) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(vii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(viii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 2: Evaluate each of the following:

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Answer :

(i) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(ii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(iii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(iv) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(v) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
(vi) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(vii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(viii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(ix)RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(x) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(xi) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 3: The sum of the two numbers is 5/9.59. If one of the numbers is 1/3,13, find the other.
Answer :

It is given that the sum of two numbers is 5/9, where one of the numbers is 13.Let the other number be x. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 4: The sum of two numbers is -1/3.-13. If one of the numbers is -12/3,-123, find the other.

Answer : It is given that the sum of two numbers is-1/3, where one of the numbers is −12/3.Let the other number be x.

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 5: The sum of two numbers is -4/3.-43. If one of the numbers is −5, find the other.

Answer :

It is given that the sum of two numbers is −4/3, where one of the numbers is −5.Let the other number be x.

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 6: The sum of two rational numbers is −8. If one of the numbers is -15/7,-157, find the other.
Answer :

It is given that the sum of two rational numbers is −8, where one of the numbers is −15/7.Let the other rational number be x. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Therefore,theotherrationalnumberis -41/7. 

Question 7: What should be added to -7/8 so as to get 5/9?

Answer : Let x be added to -7/8 so as to get 5/9.

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 8: What number should be added to -5/11-511 so as to get 26/33 ?

Answer : Let x be added. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 9: What number should be added to -5/7 to get -2/3?

Answer : Let x be added.

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 10: What number should be subtracted from -5/3  to get 5/6?
Answer : Let x be subtracted. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 11:What number should be subtracted from 3/7 to get 5/4?

Answer : Let, x be subtracted. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 12: What should be added to (2/3+3/5) to get −2/15?
Answer :
Let x be added. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 13: What should be added to (1/2+1/3+1/5) to get 3?
Answer :
Let x be added. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 14:What should be subtracted from (3/4−2/3) to get −1/6?
Answer :
Let x be subtracted. 

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Question 15: Fill in the blanks:

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Answer :

(i)  RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(ii)
RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(iii) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

(iv) RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Important questions

,

video lectures

,

Free

,

ppt

,

Class 8

,

Class 8

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

pdf

,

Extra Questions

,

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3)

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

Class 8

,

Maths Class 8 Notes | EduRev

,

Maths Class 8 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3)

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

practice quizzes

,

Summary

,

Objective type Questions

,

study material

,

Maths Class 8 Notes | EduRev

,

RD Sharma Solutions - Chapter 1 - Rational Numbers (Ex - 1.3)

;