RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 8 : RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course RD Sharma Solutions for Class 8 Mathematics.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

PAGE NO 18.10:

Question 1:

Construct a quadrilateral ABCD, in which AB  = 6 cm, BC  = 4 cm, CD  = 4 cm, ∠B  = 95° and ∠C  = 90°.

ANSWER:

Steps of construction:

Step I: Draw BC = 4 cm.

Step II: Construct ∠ABC = 95° at B.

Step III : With B as the centre and radius 6 cm, cut off BA = 6 cm.

Step IV: Construct ∠BCD = 90° at C. 

Step V :With C as the centre and radius 4 cm, cut off BA = 4 cm.

Step VI: Join CD.The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

 


Question 2:

Construct a quadrilateral ABCD, where AB  = 4.2 cm, BC  = 3.6 cm, CD  = 4.8 cm, ∠B  = 30° and ∠C  = 150°.

ANSWER:

Steps of construction:

Step I: Draw BC = 3.6 cm.

Step II: Construct ∠ABC = 30° at B.

Step III : With B as the centre and radius 4.2 cm, cut off BA = 4.2 cm.

Step IV: Construct ∠BCD = 150° at C.

Step V :With C as the centre and radius 4.8 cm, cut off CD = 4.8 cm.

Step VI: Join AD.The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

 


Question 3:

Construct a quadrilateral PQRS, in which PQ  = 3.5 cm, QR  = 2.5 cm, RS  = 4.1 cm, ∠Q  = 75° and ∠R  = 120°.

ANSWER:

Steps of construction:

Step I: Draw QR = 2.5 cm.

Step II: Construct ∠PQR = 75° at Q.

Step III : With Q as the centre and radius 3.5 cm, cut off QP = 3.5 cm.

Step IV: Construct ∠QRS = 120° at  R.

Step V :With R as the centre and radius 4.1 cm, cut off RS = 4.1 cm.

Step VI: Join PSThe quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

 

PAGE NO 18.11:

Question 4:

Construct a quadrilateral ABCD given BC  = 6.6 cm, CD  = 4.4 cm, AD  = 5.6 cm and ∠D  = 100° and ∠C  = 95°.

ANSWER:

Steps of construction:

Step I: Draw DC = 4.4 cm.

Step II: Construct ∠ADC = 100° at D.

Step III : With D as the centre and radius 5.6 cm, cut off DA = 5.6 cm.

Step IV: Construct ∠BCD = 95° at C. 

Step V :With C as the centre and radius 6.6 cm, cut off CB = 6.6 cm.

Step VI: Join  AB.The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

 


Question 5:

Construct a quadrilateral ABCD, in which AD  = 3.5 cm, AB  = 4.4 cm, BC  = 4.7 cm, ∠A  = 125° and ∠B  = 120°.

ANSWER:

Steps of construction:

Step I: Draw AB = 4.4 cm.

Step II: Construct ∠BAD = 125° at A.

Step III : With A as the centre and radius 3.5 cm, cut off  AD = 3.5 cm.

Step IV: Construct ∠ABC = 120° at B.

Step V :With B as the centre and radius 4.7 cm, cut off  BC = 4.7 cm.

Step VI: Join  CD.The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

 


Question 6:

Construct a quadrilateral PQRS, in which ∠Q = 45°, ∠R  = 90°, QR  = 5 cm, PQ  = 9 cm and Rs = 7 cm.

ANSWER:

Steps of construction:

Step I: Draw QR = 5 cm.

Step II: Construct ∠PQR = 45° at Q.

Step III : With Q as the centre and radius 9 cm, cut off QP = 9 cm.

Step IV: Construct ∠QRS = 90° at R. 

Step V :With R as the centre and radius 7 cm, cut off RS = 7 cm.

Since, the line segment PQ and RS intersect each other, the quadrilateral cannot be constructed.

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev


Question 7:

Construct a quadrilateral ABCD, in which AB  =  BC  = 3 cm, AD  = 5 cm, ∠A  = 90° and ∠B  = 105°.

ANSWER:

Steps of construction:Step I: Draw AB = 3 cm.

Step II: Construct ∠DAB = 90° at A.

Step III : With A as the centre and radius 5 cm, cut off  AD = 5 cm.

Step IV: Construct ∠ABC = 105° at B.

Step V: With B as the centre and radius 3 cm, cut off BC = 3 cm.

Step VI: Join CD.The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

 

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

 


Question 8:

Construct a quadrilateral BDEF, where DE  = 4.5 cm, EF  = 3.5 cm, FB  = 6.5 cm, ∠F  = 50° and ∠E  = 100°.

ANSWER:

Steps of construction:

Step I: Draw EF = 3.5 cm.

Step II: Construct ∠DEF = 100° at E.

Step III : With E as the centre and radius 4.5 cm, cut off  DE = 4.5 cm.

Step IV: Construct ∠EFB = 50° at F.

Step V :With F as the centre and radius 6.5 cm, cut off FB = 6.5 cm.

Step VI: Join BD. The quadrilateral so obtained is the required quadrilateral.

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1), Class 8, Maths Class 8 Notes | EduRev

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

study material

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Maths Class 8 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Class 8

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

Maths Class 8 Notes | EduRev

,

ppt

,

Maths Class 8 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Class 8

,

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1)

,

Extra Questions

,

Class 8

,

past year papers

,

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1)

,

Semester Notes

,

Summary

,

Free

,

Exam

,

RD Sharma Solutions - Chapter 18 - Practical Geometry (Constructions) (Part - 1)

;