RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Question 1:

Give the order of rotational symmetry for each of the following figures when rotated about the marked point (x):

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Answer 1:

(i) The given figure has its rotational symmetry as 4.
(ii) The given figure has its rotational symmetry as 3.
(iii) The given figure has its rotational symmetry as 3.
(iv) The given figure has its rotational symmetry as 4.
(v) The given figure has its rotational symmetry as 2.
(vi) The given figure has its rotational symmetry as 4.
(vii) The given figure has its rotational symmetry as 5.
(viii) The given figure has its rotational symmetry as 6.
(ix) The given figure has its rotational symmetry as 3.

Question 2:

Name any two figures that have both line symmetry and rotational symmetry.

Answer 2:

An equilateral triangle and a square have both lines of symmetry and rotational symmetry.

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev  RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

       Equilateral Triangle                                            Square

 

Question 3:

Give an example of a figure that has a line of symmetry but does not have rotational symmetry.

Answer 3:

A semicircle and an isosceles triangle have a line of symmetry but do not have rotational symmetry.

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev                RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 4:

Give an example of a geometrical figure which has neither a line of symmetry nor a rotational symmetry.

Answer 4:

A scalene triangle has neither a line of symmetry nor a rotational symmetry.

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 5:

Give an example of a letter of the English alphabet which has (i) no line of symmetry and (ii) rotational symmetry of order 2.

Answer 5:

(i) The letter of the English alphabet which has no line of symmetry is Z.
(ii) The letter of the English alphabet which has rotational symmetry of order 2 is N.

 

Question 6:

What is the line of symmetry of a semi-circle? Does it have rotational symmetry?

Answer 6:

A semicircle (half of a circle) has only one line of symmetry .
In the figure, there is one line of symmetry. The figure is symmetric along the perpendicular bisector l of the diameter XY.

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

A semi-circle does not have any rotational symmetry.

 

Question 7:

Draw, whenever possible, a rough sketch of
 (i) a triangle with both line and rotational symmetries.
 (ii) a triangle with only line symmetry and no rotational symmetry.
 (iii) a quadrilateral with a rotational symmetry but not a line of symmetry.
 (iv) a quadrilateral with line symmetry but not a rotational symmetry.

Answer 7:

(i) An equilateral triangle has 3 lines of symmetry and a rotational symmetry of order 3.

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

(ii) An isosceles triangle has only 1 line of symmetry and no rotational symmetry.

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iii) A parallelogram is a quadrilateral which has no line of symmetry but a rotational symmetry of order 2.

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

(iv) A kite is a quadrilateral which has only one line of symmetry and no rotational symmetry.

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 8:

Fill in the blanks:

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Answer 8:

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Question 9:

Fill in the blanks:

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Answer 9:

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-18.3, Symmetry, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

 

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

RD Sharma Solutions - Ex-18.3

,

Viva Questions

,

RD Sharma Solutions - Ex-18.3

,

video lectures

,

Exam

,

Class 7

,

RD Sharma Solutions - Ex-18.3

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Class 7

,

Important questions

,

Symmetry

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

pdf

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

past year papers

,

MCQs

,

Class 7

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Symmetry

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Summary

,

study material

,

Symmetry

,

Sample Paper

;