RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics

Created by: Abhishek Kapoor

Class 7 : RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

The document RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course RD Sharma Solutions for Class 7 Mathematics.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Ex-5.4

Q1. Divide:

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q2. Find the value and express as a rational number in standard form:

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q3. The product of two rational numbers is 15. If one of the numbers is -10, find the other.

Solution.

Let the number to be found be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
Hence the number is  RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q4. The product of two rational numbers is −8/9. If one of the numbers is −4/15, find the other.

Solution.

Let the number to be found be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
Hence the number is x = 10/3

Q5. By what number should we multiply −1/6 so that the product may be −23/9?

Solution.

Let the number to be found be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
Hence the number is x = 46/3

Q6. By what number should we multiply −15/28 so that the product may be −5/7?

Solution.

Let the number to be found be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence the number is x = 4/3

Q7. By what number should we multiply −8/13 so that the product may be 24?

Solution.

Let the number to be found be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
Hence the number is x=−39

Q8. By what number should −3/4 be multiplied in order to produce −2/3?

Solution.

Let the number to be found be x

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
Hence the number is x = −39

Q9. Find (x + y)÷(x —y), if

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q10. The cost of RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev metres of rope is Rs. RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev Find its cost per metre.

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev metres of rope cost= Rs RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
Cost per metre  RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q11. The cost of  RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev metres of cloth is Rs RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev Find the cost of cloth per metre.  

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRevmetres of rope cost = RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Cost per metre
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q12. By what number should −33/16 be divided to get  −11/4?

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
The number is x = 3/4

Q13. Divide the sum of −13/5 and 12/7 by the product of −31/7 and −1/2

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q14. Divide the sum of 65/12 and 8/3 by their difference.

Solution.

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev
RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q15. If 24 trousers of equal size can be prepared in 54 metres of cloth, what length of cloth is required for each trouser?

Solution.

Length of cloth required for each trouser  RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

= 54/24

= 94metres

9/4mmetres of cloth is required to make each trouser


Ex-5.5

Q1. Find six rational numbers between −4/8 and 3/8

We know that

-4,-3,-2,-1,0,1,2,3

Therefore  RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence 6 rational numbers between RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q2. Find 10 rational numbers between 7/13 and −4/13

We know that

76543210-1-2-3-4

Therefore  RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Hence the 10 rational numbers between 7/13 and −4/13 are

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5, Operations On Rational Numbers, Class 7, Math Class 7 Notes | EduRev

Q3. State true or false:

(i) Between any two distinct integers there is always an integer.

FALSE

(ii) Between any two distinct rational numbers there is always a rational number.

TRUE

(iii) Between any two distinct rational numbers there are infinitely many rational numbers.

TRUE

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 7

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Exam

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

study material

,

pdf

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Viva Questions

,

Summary

,

Class 7

,

mock tests for examination

,

Class 7

,

Class 7

,

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5

,

Operations On Rational Numbers

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

Operations On Rational Numbers

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Math Class 7 Notes | EduRev

,

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5

,

video lectures

,

Free

,

Operations On Rational Numbers

,

Extra Questions

,

RD Sharma Solutions - Ex-5.4 & Ex-5.5

;