Class 9  >  RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics  >  RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Document Description: RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths for Class 9 2022 is part of RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics preparation. The notes and questions for RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths have been prepared according to the Class 9 exam syllabus. Information about RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths covers topics like and RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Example, for Class 9 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths.

Introduction of RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths in English is available as part of our RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics for Class 9 & RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths in Hindi for RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 9 Exam by signing up for free. Class 9: RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Q 1: In the below fig, lines l1, and l2 intersect at O, forming angles as shown in the figure. If x = 45. Find the values of x, y. z and u.

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : Given that

X = 45°, y =?, Z = ?, u=?

Vertically opposite angles are equal

Therefore z = x = 45

z and u are angles that are a linear pair

Therefore, z + u = 180

z = 180 – u

  • u = 180 – x
  • u = 180 – 45
  • u = 135

x and y angles are a linear pair

  • x+ y = 180
  • y = 180 – x
  • y =180 – 45
  • y = 135

Hence, x = 45, y = 135, z = 135 and u = 45


Q 2 :  In the below fig. three coplanar lines intersect at a point O , forming angles as shown in the figure. Find the values of x, y, z and u .

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : Vertically opposite angles are equal

So∠SOD = z = 90

∠DOF = y = 50

Now, x + y + z = 180 [Linear pair]

  • x + y + z = 180
  • 90 + 50 + x = 180
  • x = 180 – 140
  • x = 40

Hence values of x, y, z and u are 40, 50, 90 and 40 respectively in degrees.


Q 3 : In the given fig, find the values of x, y and z.

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : From the given figure

y = 25 [Vertically opposite angles are equal]

Now∠x+∠y = 180

[Linear pair of angles]

  • x = 180 – 25
  • x = 155

Also,

z = x = 155 [Vertically opposite angles]

y = 25

z = 155


Q 4 : In the below fig. find the value of x ?

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : Vertically opposite angles are equal

AOE = BOF = 5x

Linear pair

∠COA+∠AOE+∠EOD = 180

  • 3x + 5x + 2x = 180
  • 10x = 180
  • x = 180/10
  • x = 18

Hence, the value of x = 18


Q 5 : Prove that bisectors of a pair of vertically opposite angles are in the same straight line.

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : Given,

Lines A0B and COD intersect at point O, such that

/AOC – /BOO

Also OE is the bisector of ADC and OF is the bisector of BOD

To prove: EOF is a straight line, vertically opposite angles are equal

AOD = BOC = 5x —–(1)

Also ,

AOC +BOD

  • 2 AOD = 2 DOF —–(2)

We know,

Sum of the angles around a point is 360

  • 2 AOD + 2 AOE + 2 DOF = 360
  • AOD + AOE + DOF = 180

From this we can conclude that EOF is a straight line.

Given that: – AB and CD intersect each other at O

OE bisects COB

To prove: AOF = DOF

Proof: OE bisects COB

COE = EOB = x

Vertically opposite angles are equal

  • BOE = AOF = x —– (1)
  • COE = DOF= x —– (2)

From (1) and (2),

∠AOF=∠DOF=x

Hence Proved.


Q 6 : If two straight lines intersect each other, prove that the ray opposite to the bisector of one of the angles thus formed bisects the vertically opposite angle.

Ans : Let AB and CD intersect at a point O

Also, let us draw the bisector OP of AOC

Therefore,

AOP = POC —–(i)

Also, let’s extend OP to Q.

We need to show that, OQ bisects BOD

Let us assume that OQ bisects BOD , now we shall prove that POQ is a line.

We know that,

AOC and DOB are vertically opposite angles. Therefore, these must be equal,

that is : AOC = DOB ` —–(ii)

AOP and BOQ are vertically opposite angles.

Therefore, AOP = BOQ

Similarly, POC = DOQ

We know that : AOP + AOD + DOQ + POC + BOC + BOQ = 360°

2 AOP + AOD +2 D0Q+ BOC =360°

2 AOP + 2 AOD + 2 DOQ = 360°

2( AOP + AOD + DOQ) = 360°

AOP + AOD +DOQ = 360 /2

AOP + AOD + DOQ = I 80°

Thus, POQ is a straight line.

Hence our assumption is correct. That is,

We can say that if the two straight lines intersect each other, then the ray opposite to the bisector of one of the angles thus formed bisects the vertically opposite angles.


Q 7 : If one of the four angles formed by two intersecting lines is a right angle. Then show that each of the four angles is a right angle.

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : Given,

AB and CD are two lines intersecting at O, such that

∠BOC = 90,∠AOC = 90∠AOD = 90° and ∠BOD = 90

{figure}

Proof :

Given that B0C = 90

Vertically opposite angles are equal

BOC = AOD = 90

A0C, BOC are a Linear pair of angles

∠AOC+∠BOC = 180

[Linear pair]

  • AOC + 90 = 180
  • AOC = 90

Vertically opposite angles

Therefore, AOC = BOD = 90

Hence, AOC = BOC = BOD = AOD = 90

Q 8 : In the below fig. rays AB and CD intersect at O.

(I) Determine y when x = 60

(ii) Determine x when y = 40

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans :  (i) Given x = 60

AOC, BOC are linear pair of angles

∠AOC+∠BOC = 180

⇒ 2x + y = 180

⇒ 2 (60)+ y = 180 [since x = 60]

⇒ y = 60

(ii) Given y = 40

AOC and BOC are linear pair of angles

∠AOC+∠BOC = 180

⇒ 2x + y = 180

⇒ 2x + 40 = 180

⇒ 2x =180 – 140

⇒ 2x = 140

⇒ x = 70

Q 9 : In the below fig. lines AB. CD and EF intersect at O. Find the measures of ∠AOC,∠COF,∠DOE and ∠BOF.

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : AOE and EOB are linear pair of angles

∠AOE+∠EOB = 180

∠AOE+∠DOE+∠BOD = 180

⇒ DOE = 180 – 40 – 35 = 105

Vertically opposite side angles are equal

DOE = COF =105

Now,∠AOE+∠AOF = 180

[Linear pair]

AOE + AOC + COF = 180

⇒ 40 + AOC +105 = 180

⇒ AOC = 180 – 145

⇒ AOC = 35

Also, BOF = AOE = 40 (Vertically opposite angles are equal)


Q 10 : AB, CD and EF are three concurrent lines passing through the point O such that OF bisects BOD. If BOF = 35. Find BOC and AOD.

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : Given

OF bisects BOD

BOF = 35

Angles BOC and AOD are unknown

BOD = 2 BOF = 70 [since BOD is bisected]

BOD = AOC = 70 [ BOD and AOC are vertically opposite angles]

Now,

BOC + AOC = 180

BOC +70 = 180

BOC =110

AOD = BOC = 110 (Vertically opposite angles]


Q 11 : In below figure, lines AB and CD intersect at O. If ∠AOC+∠BOE = 70 and ∠BOD = 40, find ∠BOE and reflex ∠COE?

RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

Ans : Given that

AOC + BOE = 70 and BOD = 40

To find BOE

Here , BOD and AOC an vertically opposite angles

BOD = AOC = 40

Given,∠AOC+∠BOE = 70,,

⇒ 40 + BOF = 70

⇒ BOF = 70 – 40

⇒ BOE = 30

AOC and BOC are lines pair of angles

⇒ AOC + COF + BOE = 180

⇒ COE = 180 – 30 – 40

⇒ COE = 110

Hence, Reflex COE = 360 – 110 – 250.


Q 12 : Which of the following statements are true (T) and which are false (F)?

(i) Angles forming a linear pair are supplementary.

(ii) If two adjacent angles are equal and then each angle measures 90

(iii) Angles forming a linear pair can both acute angles.

(iv) If angles forming a linear pair are equal, then each of the angles have a measure of 90

Ans : (i) True

(ii) False

(iii) False

(iv) true


Q 13 : Fill in Inc blanks so as to make the following statements true:

(i) If one angle of a linear pair is acute then its other angle will be______

(ii) A ray stands on a line, then the sum of the two adjacent angles so formed is ______

(iii) If the sum of two adjacent angles is 180, then the ______ arms of the two angles are opposite rays.

Ans :

(i) Obtuse angle

(ii) 180 degrees

(iii) Uncommon

The document RD Sharma Solutions Ex-8.3, Lines And Angles, Class 9, Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9 is a part of the Class 9 Course RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Related Searches

Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

,

MCQs

,

Class 9

,

RD Sharma Solutions Ex-8.3

,

Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

,

Extra Questions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

Free

,

pdf

,

Class 9

,

Important questions

,

Maths Notes | Study RD Sharma Solutions for Class 9 Mathematics - Class 9

,

Previous Year Questions with Solutions

,

RD Sharma Solutions Ex-8.3

,

Lines And Angles

,

mock tests for examination

,

Summary

,

study material

,

Lines And Angles

,

Lines And Angles

,

Sample Paper

,

RD Sharma Solutions Ex-8.3

,

Class 9

,

practice quizzes

,

ppt

;