Sample Question Paper 1 - Term 1 Science, Class 6 Class 6 Notes | EduRev

Science Class 6

Class 6 : Sample Question Paper 1 - Term 1 Science, Class 6 Class 6 Notes | EduRev

The document Sample Question Paper 1 - Term 1 Science, Class 6 Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

SECTION A

Ques 1: The mineral required for the proper functioning of the thyroid gland is (1)
A) Iodine
B) Iron
C) Calcium
D) Phosphorus
Ans: 
A
Sol: Iodine is required for the proper functioning of the thyroid gland.

Ques 2: Hay and grains are eaten by (1)
A) Lions
B) Cats
C) Tigers
D) Buffaloes
Ans: 
D
Sol: 
Buffaloes are herbivores and consume only plant products.

Ques 3: Which part of the flower protects it when it is in the bud form? (1)
A) Filament
B) Stamen
C) Sepals
D) Petals
Ans: 
C
Sol: 
Sepals protect the flower when it is in the bud form.

Ques 4: The heart is protected by the (1)
A) Ball and socket joints
B) Ribcage
C) Backbone
D) Skull
Ans: 
B
Sol: 
The ribcage protects the heart, lungs etc.

Ques 5: The body of the earthworm lacks (1)
A) Muscles
B) Bones
C) Rings
D) Digestive system
Ans: 
B
Sol: Bones are not present in the earthworm body.

Ques 6: Which process is being shown in the image below? (1)
Sample Question Paper 1 - Term 1 Science, Class 6 Class 6 Notes | EduRevA) Knitting
B) Spinning
C) Weaving
D) Combing
Ans: 
C
Sol: 
Weaving is a process in which yarn is woven to make fabric. It is done on a loom.

Ques 7: From which part of the jute plant is the jute fibre obtained? (1)
A) Leaves
B) Roots
C) Stem
D) Flower
Ans: 
C
Sol: Jute fibre is obtained from the stem of the jute plant.

Ques 8: We cannot predict what is kept in a cardboard carton because (1)
A) Cardboard is opaque.
B) Cardboard is transparent.
C) Cardboard is translucent.
D) Cardboard is dark in colour.
Ans: 
A
Sol: 
Cardboard is opaque, and hence, we cannot see through it. Thus, we cannot say what is kept inside a cardboard carton.

Ques 9: Find the odd one out of the following: (1)
Sample Question Paper 1 - Term 1 Science, Class 6 Class 6 Notes | EduRevA) Bag
B) Ice-cream cone
C) Pencil
D) Bag and ice-cream cone
Ans: 
B
Sol: 
The pencil and bag can be grouped together because they are used in school.

Ques 10: Which of the following is not made of glass? (1)
A) Window
B) Window pane
C) Tumbler
D) Beaker
Ans: 
A
Sol: 
Windows are not made of glass.

Ques 11: Which of the following is not a property of plastics? (1)
A) They do not corrode.
B) They can be moulded into any shape.
C) They are good conductors of heat and electricity.
D) They are obtained from petroleum oil.
Ans: 
C
Sol:
They are bad conductors of heat and electricity.

Ques 12: The length of the playground is ten times the length of the classroom. If the classroom is 10 m long, then the playground is ______ long. (1)
A) 10 cm
B) 1 m
C) 100 m
D) 1000 m
Ans: 
C
Sol: 
The length of the classroom is 10 m.
Given that the length of the playground is 10 times the length of the classroom.
Hence, the length of the playground is 10 × 10 m = 100 m.

Ques 13: The pendulum of a clock has (1)
A) Periodic motion
B) Circular motion
C) Rectilinear motion
D) All of the above
Ans: 
A
Sol: 
The motion of a pendulum is regular and repeats after equal intervals of time. Hence, the pendulum of a clock has periodic motion.

Ques 14: Which of the following is not a source of light? (1)
A) Candle
B) Sun
C) Torch
D) Mirror
Ans: 
D
Sol: 
A mirror does not emit light. It only reflects light emitted from a source.

Ques 15: The image formed by a pinhole camera is (1)
A) Erect
B) Upside down
C) Bent at an angle
D) None of the above
Ans: 
B
Sol: 
The image formed by a pinhole camera is upside down, i.e. it is inverted in nature.

SECTION B

Ques 16: Briefly describe the structure of stamen. (2)
Ans: Structure of stamen: A stamen comprises an anther and a stalk, called the filament, to which the anther is attached. Anthers are sac-like structures which contain pollen grains.

Ques 17: What are omnivores? Give two examples. (2)
Ans:
Omnivores are animals which eat both plants and animals. For example, human and dog.

Ques 18: How will you show the presence of fats in groundnut? (2)
Ans: 
Rub a piece of groundnut against a paper without tearing the paper. Then observe the paper. The presence of an oily patch indicates the presence of fats in groundnut.

Ques 19: Which type of joint exists between (2)
(i) Upper jaw and rest of skull
(ii) Lower jaw and rest of skull
Ans: 
(i) Fixed joint
(ii) Hinge joint

Ques 20: You are given a task to make an umbrella. List four materials you will require to make it. (2)
Ans: 
Materials required to make an umbrella are
1. Waterproof cloth/plastic sheet
2. Wire
3. Steel rods
4. Thread

Ques 21: While measuring the length of a pencil with a scale, one end is at 2.5 cm and the other end at 9.2 cm. What is the length of the pencil in millimetres? (2)
Ans: 
Length of the pencil = reading of second end − reading of first end
= 9.2 cm − 2.5 cm
= 6.7 cm
But 1 cm = 10 mm
∴  6.7 cm = 67 mm
So, the length of the pencil = 67 mm.

Ques 22: Explain the process of shadow formation. (2)
Ans: 
When an opaque object is placed in front of a source of light, the light rays cannot pass through it. However, they can bend around the object. So, a dark region in the shape of the object is formed behind the object (the light source being on the other side). This dark region is the shadow of the object.
Sample Question Paper 1 - Term 1 Science, Class 6 Class 6 Notes | EduRev

SECTION C
(Question 23 to 31  is 4 mark)

Ques 23: (i) Name the insects which make honey.
(ii) How do they make honey?
(iii) Where do the insects store honey?
(iv) What are honeycombs?
Ans:
(i) Honey is produced by honey bees.
(ii) Bees collect nectar from the flowers of plants and convert it into honey.
(iii) The bees store honey in beehives.
(iv) The hives containing honey are called honeycombs.

Ques 24: (i) How does a flower develop?
(ii) How is water transported from roots to leaves?
Ans:
(i) A flower develops from a bud. Before this development, the young developing petals are protected by the small leaf-like green structures called sepals. The bud later blooms into a full-grown flower.
(ii) Water is transported from roots to leaves through the stem.

Ques 25: (i) Write the importance of the skull.
(ii) What is the function of the discs of cartilage present between the vertebrae of the backbone?
Ans: 
(i) The skull encloses and protects the brain from any injuries or sudden shocks.
(ii) The discs of cartilage present between the vertebrae of the backbone allow the vertebrae to move slightly and enable the backbone to bend forward and backward.

Ques 26: What is spinning? Explain the process. Also name any two devices used for spinning.
Ans: 
Spinning is the process of making yarn from fibres. Fibres from a mass of cotton wool are drawn and twisted. This helps to bring the fibres together to form yarn.
Devices used for spinning are spindle (takli) and spinning machine.

Ques 27: (i) What is the importance of oxygen gas dissolved in water?
(ii) How is carbon dioxide gas dissolved in water helpful to plants which live in water?
(iii) Name two examples of gases which do not dissolve in water.
Ans: 
(i) Oxygen gas dissolves in water. The plants and animals which live in water use the oxygen dissolved in water for respiration. Thus, oxygen gas dissolved in water is important for the survival of these animals and plants.
(ii) Carbon dioxide gas also dissolves in water. The plants which live in water use the carbon dioxide dissolved in water for photosynthesis.
(iii) Nitrogen and methane gas do not dissolve in water.

Ques 28: Which of the following are soluble in water and which are insoluble in water?
Groundnut oil, Potassium permanganate, Alum, Wax, Sugar, Sand, Petrol, Copper sulphate
Ans:
Soluble in water: Potassium permanganate, Sugar, Alum, Copper sulphate Insoluble in water: Groundnut oil, Wax, Sand, Petrol

Ques 29: (i) What are the different types of motion which take place when a car is turning around a roundabout?
(ii) What is measurement?
Ans: 
(i) The car and the people sitting inside it are moving in a circle. Hence, their motion is circular motion. The wheels are in two types of circular motion—one about their centre, and the other about the centre of the roundabout.
(ii) Measurement is the determination of the dimensions, quantity or capacity of an item.

Ques 30: (i) A cricket bat is 11 times longer than the scale in your geometry box. If the length of the scale is 15 cm, what is the length of the cricket bat?
(ii) What can you tell about the motion of a raindrop when there is no wind? What if there is a wind blowing?
Ans:  
(i) The length of the scale is 15 cm.
The length of the bat is 11 times the length of the scale.
Hence, the length of the bat is 11 × 15 cm = 165 cm.
(ii) When there is no wind, the raindrop falls down along a straight line, so its motion is rectilinear. However, when there is wind blowing, the raindrop is carried away while falling downward, so it will have a combination of many motions such as rectilinear, circular, zigzag, rotational etc.

Ques 31: (i) What is a pinhole camera?
(ii) How does the word F appear in a pinhole camera?
Ans:
(i) A pinhole camera is a simple camera with no lens and with a single small aperture.
(ii) The image of the word F appears as given below.
Sample Question Paper 1 - Term 1 Science, Class 6 Class 6 Notes | EduRev

SECTION D

Ques 32: Explain how an earthworm moves. (5)
Ans: 
The body of the earthworm is made of many rings which are joined end to end.
These rings help the earthworm to move forward. The muscles in the body help the earthworm to extend and shorten its body. At first, the front portion of the body extends and the rear portion of the body remains fixed to the ground. Then the earthworm fixes the front end and releases its rear end. This helps it to shorten its body and to move forward. By repeating the same movement by contracting and relaxing the muscles, the earthworm moves ahead.

Ques 33: A and B are two natural fibres. Fibre A is soft and smooth, and is separated from the seeds by the process C. Fibre A is used for making the wicks of oil lamps lit on Diwali. Fibre B is rough and is present as an outer covering on the ripened fruit D which occurs mainly in coastal areas. Fibre B is also known by another name E. This fibre is used for making ropes and mats. (5)
(i) Name fibre A.
(ii) What is process C known as?
(iii) Name fibre B.
(iv) What is the name of fruit D?
(v) Write the name E.
Ans: 
(i) Cotton
(ii) Ginning
(iii) Coconut fibre
(iv) Coconut
(v) Coir

Ques 34: Give the characteristics of the image formed by a plane mirror. (5)
Ans:
The characteristics of the image formed by a plane mirror are:
(i) The image formed in a plane mirror is virtual (or unreal). It cannot be obtained on a screen.
(ii) The image formed in a plane mirror is at the same distance behind the mirror as the object is in front of it.
(iii) The image in a plane mirror is of the same size as the object. It is neither enlarged nor diminished.
(iv) The image in a plane mirror is erect. It is the same side up as the object.
(v) The image in a plane mirror is laterally inverted (sideways reversed) with respect to the object.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Semester Notes

,

practice quizzes

,

past year papers

,

pdf

,

Sample Question Paper 1 - Term 1 Science

,

Sample Question Paper 1 - Term 1 Science

,

Important questions

,

Exam

,

MCQs

,

video lectures

,

Class 6 Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Class 6 Class 6 Notes | EduRev

,

Class 6 Class 6 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

Summary

,

mock tests for examination

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

study material

,

Sample Question Paper 1 - Term 1 Science

;