Class 9  >  Science Class 9  >  Short & Long Answer Questions- Motion

Short & Long Answer Questions- Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

Document Description: Short & Long Answer Questions- Motion for Class 9 2022 is part of Science Class 9 preparation. The notes and questions for Short & Long Answer Questions- Motion have been prepared according to the Class 9 exam syllabus. Information about Short & Long Answer Questions- Motion covers topics like and Short & Long Answer Questions- Motion Example, for Class 9 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Short & Long Answer Questions- Motion.

Introduction of Short & Long Answer Questions- Motion in English is available as part of our Science Class 9 for Class 9 & Short & Long Answer Questions- Motion in Hindi for Science Class 9 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 9 Exam by signing up for free. Class 9: Short & Long Answer Questions- Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Ques 1: The phenomenon of motion was placed on a sound scientific footing by two scientists. Write their names. 
Ans: Galileo Galilei and Isaac Newton.

Ques 2: Are rest and motion absolute or relative terms? 
Ans: They are relative terms.

Ques 3: Suppose a ball is thrown vertically upwards from a position P above the ground. It rises to the highest point Q and returns to the same point P. What is the net displacement and distance travelled by the ball? 
Ans: Displacement is zero. Distance is twice the distance between position P and Q.

Ques 4: Which speed is greater: 30 m/s or 30 km/h?
Ans: 30 m/s

Ques 5: What do you mean by 2 m/s2?
Ans: The velocity of the body increases by 2 m/s after every second.

Ques 6: Can uniform linear motion be accelerated? 
Ans: No

Ques 7: Define one radian. 
Ans: It is the angle which is subtended at the centre by an arc having a length equal to the radius of the circle.

Ques 8: What is the relation between linear velocity and angular velocity
Ans: Linear velocity = Angular velocity x Radius of circular path.

Short Answer Questions
Ques 1: Give an example of a body which may appear to be moving for one person and stationary for the other. 
Ans: The passengers in a moving bus observe that the trees, buildings as well as the people on the roadside appear to be moving backwards. Similarly, a person standing on the roadside observes that the bus (along with its passengers) is moving in forward direction. But, at the same time, each passenger in a moving bus or train observes, his fellow passengers sitting and not moving. Thus, we can tell that motion is relative.

Ques 2: How can we describe the location of an object? 
Ans: To describe the position of an object we need to specify a reference point called the origin. For example, suppose that a library in a city is 2 km north of the railway station. We have specified the position of the library with respect to the railway station i.e., in this case, the railway station acts as the reference point.

Ques 3: What do you mean by average speed? What are its units? 
Ans: Average speed is defined as the average distance travelled per unit time and is obtained by dividing the total distance travelled by the total time taken. The unit of average speed is the same as that of the speed, that is, ms-1.

Ques 4: What is the difference between uniform velocity and non-uniform velocity?
Ans: Uniform velocity: An object with uniform velocity covers equal distances in equal intervals of time in a specified direction, e.g., an object moving with speed of 40km h-1 towards west has uniform velocity.
Non-uniform velocity: When an object covers unequal distances in equal intervals of time in a specified direction, or if the direction of motion changes, it is said to be moving with a non-uniform or variable velocity, e.g., revolving fan at a constant speed has variable velocity.

Ques 5: Differentiate between distance and displacement.
Ans: 

Distance
Displacement
It is the length of the actual path covered by an object, irrespective of its dirction of motion.Displacement is the shortest distance between the initial and final positions of an object in a given direction.
Distance is a scalar quantity Displacement is a vector quantity. Displacement may be positive negative or zero.
Distance between two given points may be same or different for different path chosen.Displacement between two given points is always the same.
Distance covered can never be negative. It is always positive or zero.Displacement between two given points is always the same.


Ques 6: What are the uses of a distance-time graph?
Ans: The various uses of a distance-time graph are as follows:
(a) It tells us about the position of the body at any instant of time.
(b) From the graph, we can see the distance covered by the body during a particular interval of time.
(c) It also gives us information about the velocity of the body at any instant of time.

Long Answer Questions
Ques 1: With the help of a graph, derive the relation v = u + at. 
Ans: Consider the velocity-time graph of an object that moves under uniform acceleration as shown in the figure (u≠0).

Short & Long Answer Questions- Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

From this graph, we can see that initial velocity of the object (at point D) is u and then it increases to v (at point B) in time t. The velocity changes at uniform rate a. As shown in the figure, the lines BC and BE are drawn from point B on the time and the velocity axes respectively.
The initial velocity is represented by OD.
The final velocity is represented by BE.
The time interval t is represented by OE.
BA = BE - EA, represents the change in velocity in time interval t.
If we draw DA parallel to OE, we observe that BE = BA + DE = BA + OD
Substituting, BE with v and OD with u, we get
v = BA + u
or, BA = v - u --- (i)
Thus, from the given velocity-time graph, the acceleration of the object is given by Change in velocity
a = (Change in velocity)/(Time Taken)= BA/DA= BA/OE
Substituting OC with t, we get
a = BA/t ⇒ BA = at --- (ii2)
From equations (1) and (2), we have
v-u = at or v =u + at

Ques 2: Obtain a relation for the distance travelled by an object moving with a uniform acceleration in the interval between 4th and 5th seconds.
Ans: Using the equation of motion, s = ut+ 1/2 at2
Distance travelled in 5 seconds, s = u ∗ 5 + 1/2 a ∗ 52
⇒ s = 5u +25/2 a
Similarly, distance travelled in 4 seconds,sι = 4u + 16/2 a
Distance travelled in the interval between 4th and 5th seconds
= (s-sι) = (u + 9/2 a)m

The document Short & Long Answer Questions- Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course Science Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Related Searches

Summary

,

past year papers

,

pdf

,

Short & Long Answer Questions- Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

Short & Long Answer Questions- Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

,

Free

,

study material

,

video lectures

,

Important questions

,

ppt

,

Short & Long Answer Questions- Motion Notes | Study Science Class 9 - Class 9

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

Extra Questions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

;