Short & Long Answer Question - The Browning Version Class 11 Notes | EduRev

English Class 11

Class 11 : Short & Long Answer Question - The Browning Version Class 11 Notes | EduRev

The document Short & Long Answer Question - The Browning Version Class 11 Notes | EduRev is a part of the Class 11 Course English Class 11.
All you need of Class 11 at this link: Class 11
Short Answer Type Questions
Q1. Where did Taplow meet Frank?
Ans. Taplow had been asked to do some extra work by Mr. Crocker Harris. He was waiting for the master in the school. Frank also came there and met Taplow.
Q2. What subjects does Taplow want to opt for? Why?
Ans. Taplow feels if his grades are good, he would opt for science. He feels science is more interesting than the study of classics.
Q3. What does Mr. Frank suggest Taplow to do because Mr. Crocker Harris is ten minutes late?                                        
Ans. Frank asked Taplow not to wait for Mr. Crocker Harris and play golf but Taplow is really shocked and is afraid that Mr. Crocker Harris may follow him home or do something else.
Q4. Why does Mr. Frank envy Mr. Crocker Harris?
Ans. Mr. Frank envies Mr. Crocker Harris for the effect he has on the boys in the class. Mr. Crocker Harris does not tell the results before they are officially announced. And in spite of making students take extra work they still like Mr. Crocker Harris.
Q5. How does Mr. Crocker Harris differ from other masters in his reactions towards others?
Ans. Mr. Crocker Harris did not get pleasure out of giving pain. He was not a sadist. In fact he had no feelings. He was all dry like a nut. He seemed to hate the idea of people liking him.
Q6. Who is a sadist? Why is Taplow afraid of Mr. Crocker Harris even though the latter is not a sadist?
Ans. A sadist is a person who gets pleasure while inflicting pain on others. Taplow says that he would not be so frightened of Mr. Crocker Harris if he were a sadist. He would at least show his feelings. Mr. Crocker Harris was indifferent and was like a nut.
Q7. Which incident does Taplow narrate to prove the fact that Crocker Harris does not like ‘being liked’?
Ans. Taplow narrates the incident about one day when Mr. Crocker Harris made one of his classical jokes in the class which no one understood. Taplow laughed out of politeness. Instead of feeling thankful, Mr. Crocker Harris asked Taplow to explain the joke to the class. This incident proved that Mr. Crocker Harris did not like ‘being liked’.
Q8. What is Taplow’s attitude towards Mr. Crocker Harris?
Ans. Taplow is respectful towards Mr. Crocker Harris and likes him even though he is afraid of him and dare not cut the extra work even on the last day of the term.
Q9. Does Frank seem to encourage Taplow’s comments on Crocker Harris?
Ans. Frank encourages Taplow to comment on Mr. Crocker Harris by cleverly asking Taplow several questions. He appreciated Taplow’s imitation of Mr. Crocker Harris and also asks him to repeat it.
Q. Who was Millie Crocker Harris? What was she like?
Ans. Millie Crocker Harris was the young wife of Mr. Crocker Harris. She was a thin woman in her late 30s. She was more smartly dressed than the other school masters’ wives.
Q10. How does Millie Crocker Harris send Taplow away?
Ans. On seeing Taplow, Millie Crocker Harris points out that her husband was at the Bursar’s so he could go away for a quarter of an hour. But Taplow does not move. Millie assures him that she would take the blame. She takes out a prescription and requests him to bring some medicines from the chemist for her.
Q11. How does Taplow react to Millie’s arrival?
Ans. Taplow is nervous. He is unable to control his emotions and whispers to Frank if he thinks she has heard their conversation. Taplow feels that if she tells Mr. Crocker Harris, he would lose his form.
Q12. What do you gather about Mr. Frank from the play?
Ans. Mr. Frank is a young science teacher. He does not like the subject he teaches. He also admits that he tells the result to the students before it is officially announced by the head master. He feels envious of Crocker Harris because Taplow likes him.
Long Answer Type Questions
Q1. What do you gather about Crocker-Harris from the play?
Ans. Crocker-Harris is a very strict and disciplined teacher. It is his last day at school. He is leaving the school for good. Yet he gives extra work to Taplow who is one of his students. Taplow has missed a day during the week. Crocker wants him to make it up. So he gives him extra work. He tells Taplow that he would come and see his work. Thus we see how strict Crocker is. His students are afraid of him, but they don’t dislike him. Their fear is tinged with respect, not with hatred. He never does any favour or disfavour to a student. He gives what one deserves. He never does anything that goes against the rules of the school. We can say he is an ideal teacher.
Q2. Comment on the attitude shown by Taplow towards Crocker-Harris.
Ans. Taplow is a student of Crocker-Harris. Crocker is a very strict and disciplined teacher. But he has his ownprinciples. He is true to his duty. It is the last day of the term. Crocker is going to leave the school for good. Yet he gives Taplow some extra work to do. He does so because Taplow had missed a day during the week for being ill. Most teachers tell the students about their result before the headmaster declares it. But Crocker never does that. He is a man of principles. Taplow is a little boy. But he understands all this. He has all respect for his teacher. He is afraid of him but he does not dislike him. He loves to go and play but doesn’t dare to leave without Crocker’s permission. His fear is tinged with respect not hatred.
Q3. Does Frank seem to encourage Taplow’s comments on Crocker-Harris?
Ans. Both Frank and Crocker-Harris are teachers in Taplow’s school. Crocker is a very strict and disciplined teacher. He has his own principles. He never does any favour or disfavour to his students. He gives what one deserves. Students are scared of him but they don’t dislike him. They have deep respect for him. Frank feels jealous of Crocker. So he encourages Taplow to say things against Crocker and mock at him. But Taplow does nothing of the kind. His act of imitating Crocker is no sign of disrespect. It is simply an act of mimicry. It is only by way of humour that he does so. There is no disrespect in it. But the way Frank encourages Taplow to do it is not like a teacher. In trying to degrade Crocker-Harris, he degrades himself only.
Q4. Give a brief character-sketch of Taplow.
Ans. Taplow is a student of Mr. Crocker-Harris. He has to stay behind even on the last day of the school. Mr. Crocker-Harris has given him extra work to do because he had been ill for a day during the week and missed the class. It is already very late. Mr. Crocker-Harris has not come yet. But Taplow is afraid of Crocker. He dare not leave the class until Crocker comes. Although he is afraid of Crocker, he doesn’t dislike him. He laughs at Crocker’s poor joke only out of respect. We can say that Taplow is a very obedient student.
Q5. Give a brief character-sketch of Millie.
Ans. Millie is Mr. Crocker-Harris’s wife. She is a thin woman and is in her late thirties. She dresses herself in smart clothes. She sees Taplow imitating her husband’s voice. But she takes it lightly. She finds Taplow waiting for her husband. She can understand very well that Taplow likes to go and play like other boys. She tells him that her husband is at the Bursars. It could take him a lot of time there. Thus she indirecdy hints to Taplow that he could go and play. Even then Taplow dare not go. Then she sends Taplow to a chemist to get some medicine. Her chief purpose is not to get the medicine. She only wants to help the poor boy enjoy his freedom for some time at least. Thus we can say that Millie is a loving and intelligent woman of helping attitude.
Q6. Compare and contrast the characters of Mr. Crocker-Harris and Frank.
Ans. Crocker-Harris and Frank are both teachers in Taplow’s school. But they are poles apart in their characters. Crocker is a very strict teacher. He is a man of discipline. He has his own principles. He is true to his duty. He never does any favour or disfavour to his students. On the other hand Frank is not true to his duty. He teaches science. He himself does not like the subject he teaches, but he calls his students slackers. He is jealous of Crocker. He encourages Taplow to say things against Crocker and mock at him. It does not behave a teacher to encourage a student against another teacher. In trying to degrade Crocker-Harris he degrades himself only.
Q7. Taplow is shown to be a sincere and dedicated student. How far do you agree to it?
Ans. Taplow is a boy of sixteen. He is pure at heart. He is a boy with no whims and fancy of his own. It is his frank nature which make us appreciate him all the more. It is great to watch that even after absenting himself from school for a day, he is ready to wait the next day to meet his teacher. His patience is all the more most attractive feature. Taplow paints before us a picture of a boy with divine nature. Inspite of having many good qualities Taplow is also good at flattery. He is waiting for the teacher because he wants extra marks for the test. Still inspite of follies he behaves in a simple, innocent manner. Infact he has not been touched by modernism and has a pure, serene heart.
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

shortcuts and tricks

,

pdf

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Summary

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Short & Long Answer Question - The Browning Version Class 11 Notes | EduRev

,

study material

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Short & Long Answer Question - The Browning Version Class 11 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Viva Questions

,

ppt

,

Short & Long Answer Question - The Browning Version Class 11 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Important questions

,

video lectures

,

Extra Questions

,

Exam

,

Free

;