Short & Long Answer Question- Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 8

Created by: C K Academy

Class 8 : Short & Long Answer Question- Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 Notes | EduRev

The document Short & Long Answer Question- Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Social Studies (SST) Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Ques 1: Give two reasons why Indian textiles were renowned all over the world.
Ans: Their fine quality and beautiful craftsmanship made them renowned all over the world.

Ques 2: Why were printed Indian cotton textiles I popular in England?
Ans: Printed Indian cotton textiles were popular in England for their exquisite floral designs, fine texture and relative cheapness.

Ques 3: During which period patola weaving was famous?
Ans: It was famous during the mid-19th century.

Ques 4: Name the origin of the word calico.
Ans: Calicut.

Ques 5: Name the important centres of jamdani weaving.
Ans: Dacca in Bengal and Lucknow in the United Provinces (U.P.).

Ques 6: Name two places where chintz were produced during the mid-19th century.
Ans: Masulipatnam and Andhra Pradesh.

Ques 7: How did European trading companies purchase cotton and silk textiles in India?
Ans: European trading companies purchased cotton and silk textiles in India by importing silver.

Ques 8: Name the household spinning instrument.
Ans: Charkha and takli.

Ques 9: What did Mahatma Gandhi urge people during the national movement?
Ans: During the national movement Mahatma Gandhi urged people to boycott imported textiles and use hand-spun and hand-woven cloth.

Ques 10: What became a symbol of nationalism?
Ans: Khadi became a symbol of nationalism.

Ques 11: How did growth of cotton mills in the country prove to be a boon for the poor peasants, artisans and agricultural labourers?
Ans: They got work in the mills.

Ques 12: How did Indian cotton factories prove to be helpful during the First World War?
Ans: They began to produce cloth for military supplies.

Ques 13: Why was Tipu’s sword so special?
Ans: Tipu’s sword was made of Wootz steel. Wootz steel when made into swords produced a very sharp edge that could easily rip through the opponent’s armour.

Ques 14: Why was the Wootz steel making process completely lost by the mid- 19th century?
Ans: There are two reasons for it:
(a) The sword and armour making industry died with the conquest of India by the British.
(b) Imports of iron and steel from England displaced the iron and steel produced by craftsmen in India.

Ques 15: What were the furnaces made of?
Ans: The furnaces were made of clay and sun-dried bricks.

Ques 16: Why were bellows used?
Ans: Bellows were used to keep the charcoal burning.

Ques 17: What were piece goods?
Ans: Piece goods were usually woven cloth pieces that were 20 yards long and 1 yard wide.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: How were Indian textiles viewed in the world market?
Ans: India was the largest producer of cotton textiles in the world before the British conquered Bengal around 1750. Indian textiles had long been renowned both for their fine quality and exquisite craftsmanship. They were extensively traded in Southeast Asia (Java, Sumatra and Penang) and West and Central Asia. From the 16th century European trading companies began buying Indian textiles for sale in Europe.

Ques 2: How did the inventions of Spinning Jenny and Steam Engine revolutionise cotton textile weaving in England?
Ans: Textile industries had just emerged in England in the early 18th century.
So, it was difficult for the English producers to compete with Indian textiles. This competition with Indian textiles led to a search for technological innovation in England. In 1764, the Spinning Jenny was invented by John Kaye which increased the productivity of the traditional spindles.
Then came the steam engine. It was invented by Richard Arkwright in 1786. These two inventions revolutionised cotton textile weaving in England. Cloth could now be woven in immense quantities and cheaply too.

Ques 3: Give a description of the four regions where textile production was concen¬trated in the early 19th century.
Ans: Textile production was concentrated in the following four regions in the early 19th century:
(a) Bengal was one of the most important centres. Located along the numerous rivers in the delta, the production centres in Bengal could easily transport goods to distant places.
(b) Dacca in Eastern Bengal, present- day Bangladesh, was the foremost textile centre in the 18th century. It was famous for its mulmut and jamdani weaving.
(c) Textile production was concentrated along the Coromandal coast stretching from Madras to nothem Andhra Pradesh.
(d) On the western coast there were important weaving centres in Gujarat.

Ques 4: Who were the weavers? Name some communities famous for weaving.
Ans: Weavers often belonged to communities that specialised in weaving. Their skills were passed on from one generation to the next.
List of some communities famous for weaving includes:
(a) the tanti weavers of Bengal.
(b) the julahas or momin weavers of north India.
(c) sale and kaikollar and devangs of South India.

Ques 5: Describe the process of cloth making.
Ans: The process of cloth making consists of two stages:
• The first stage of production was spinning, Le. work done mostly by women. The charkha and the takli were household spinning instruments. The thread was spun on the charkha and rolled on the takli
• When the spinning was over the thread was woven into cloth by the weaver.
In most communities weaving was a task done by men. For coloured textiles, the thread was dyed by the dyer, called rangrez. For painted cloth the weavers needed the help of specialist block printers called chhipigars.

Ques 6: Handloomproduction did not completely die in India. Why?
Ans: This was because some types of cloths could not be supplied by machines. Just take the examples of saris with intricate borders and cloths with traditional woven patterns. Machines could not produce them. These had a wide demand not only amongst the rich but also amongst the middle classes. Moreover, the textile manufacturers in Britain could not produce the very coarse cloths used by the poor people in India.
In the late 19th century, Sholapur and Madurai grew as important new centres of weaving. During the national movement, Gandhiji urged people to use hand-spun and handwoven cloth Khadi which gradually became a symbol of nationalism.

Ques 7: Give a brief description of growth of cotton mills in India.
Ans: The first cotton mill in India was set up as a spinning mill in Bombay in 1854. By 1900, over 84 mills started operating in Bombay.
Mills were set up in other cities too. The first mill in Ahmedabad was started in 1861. A year later a mill was established in Kanpur, in the United Provinces. Growth of cotton mills led to a demand for labour. As a result, thousands of poor peasants, artisans and agricultural labourers moved to cities to work in the mills.

Ques 8: Who are the Agarias? Why did they leave their village?
Ans: The Agarias are a community of iron smelters. They are specialised in the craft of iron smelting.
In the late 19th century a series of famines devastated the dry tracts of India. In central India, many of the Agaria iron smelters stopped work, deserted their villages and migrated, looking for some other work to survive the hard times. A large number of them never worked their furnaces again.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: Write a few lines on each’of the following:
(a) Patola weave 
(b) Jamdani weave 
(c) Chintz
Ans: (a) Patola weave- It came into existence in the mid-19th century. It was woven in Surat, Ahmedabad and Patan. It was highly valued in Indonesia. It became a part of the local weaving tradition there.
(b) Jamdani weave- It grew in the early 20th century. Jamdani is a fine muslin on which decorative motifs are woven on the loom, typically in grey and white. Often a mixture of cotton and gold thread was used. The most important centres of jamdani weaving were Dacca in Bengal and Lucknow in the United Provinces.
(c) Chintz- The term chintz is derived from the Hindi word chhint, a cloth with small and colourful flowery designs. It was produced in Masulipatnam and Andhra Pradesh in the mid-19th century. It was in great demand in England and Europe.

Ques 2: How did Iron and Steel factories come up in India?
Ans: Jamsetji Tata had decided to spend a large part of his fortune to build a big iron and steel industry in India. But this could not be done without identifying the sources of fine quality iron ore. For this reason his son, Dorabji Tata along with Charles Weld, an American geologist, began travelling in Chhattisgarh in search of iron ore deposits. It was the year 1904.One day, after travelling for many hours in the forests, Weld and Dorabji came upon a small village where they met the Agarias, who were carrying basket loads of iron ore. When asked where they had found the iron ore, the Agarias pointed to hill in the distance, Weld and Dorabji rushed to the hill. On exploring the hill the geologist declared that they had at last found what they had been looking for.
But there was a problem. The region was dry and the Tatas had to search for a more suitable place to set up their factory.
A few years later a large area of forest was cleared on the banks of the river Subarnarekha to set up the factory and an industrial township, i.e. Jamshedpur. Here, there was water near iron ore deposits. The Tata Iron and Steel Company, popularly known as TISCO began producing steel in 1912.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

Short & Long Answer Question- Weavers

,

Short & Long Answer Question- Weavers

,

pdf

,

Free

,

ppt

,

Iron Smelters and Factory Owners Class 8 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Summary

,

MCQs

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Exam

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Short & Long Answer Question- Weavers

,

Sample Paper

,

mock tests for examination

,

video lectures

,

study material

,

past year papers

,

Important questions

,

Iron Smelters and Factory Owners Class 8 Notes | EduRev

,

Iron Smelters and Factory Owners Class 8 Notes | EduRev

;