Short Answer Questions (Part - 1) - Coal And Petroleum Class 8 Notes | EduRev

Science Class 8

Class 8 : Short Answer Questions (Part - 1) - Coal And Petroleum Class 8 Notes | EduRev

The document Short Answer Questions (Part - 1) - Coal And Petroleum Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Q1: What is Inexhaustible Natural Resource?

Ans: The resources which are present in unlimited quantity in nature and are not likely to be exhausted by human activities are known as Inexhaustible Resources. For Example: Sunlight, air
Q2: Define Exhaustible resources with few examples.

Ans: All resources which are found in a limited quantity in nature are known as Exhaustible resources. They can be exhausted by human activities. Example of these resources is Forests, Minerals, Coal, Petroleum, Naturals Gas etc.
Q3: How was Coal formed?

Ans: About 300 years ago the earth had dense forests in low lying wetland areas. Due to natural processes, like flooding these forests got buried under the soil. They get sank deeper and deeper and temperature gets increasing day by day, under high pressure and high temperature dead plants slowly got converted to coal.
Q4: How was Petroleum formed?

Ans: Petroleum was formed from organisms living in the sea. As these organisms died, their bodies settled at the bottom of the sea and got covered with layers of sand and clay. Over Millions of years in absence of air and under high temperature and high pressure the dead organisms get transformed into Petroleum and natural Gas.

Q5: What do you mean by refining and petroleum refinery?
 Ans.
The process of separating various components or fraction of petroleum is called refining. This process is carried out in petroleum refinery.
Q6: What do you understand by Petrochemical products. What are their uses?

Ans: Petroleum and natural gas provide many useful substances. These are termed as 'Petrochemicals'. These are used in manufacturing of detergents, fibres, polythene and other man made plastics
Q7: Name various constituents of Petroleum and their uses.

Ans: Products obtained by refining of petroleum are petroleum gas, petrol, diesel, kerosene, paraffin wax and lubricating oil.

Constituents of PetroleumUses
  1. Petroleum Gas in Liquid form
  2. Petrol
  3. Kerosene
  4. Diesel
  5. Lubricating oil
  6. Paraffin wax
  7. Bitumen
  1. Fuel for home and Industry
  2. Motor fuel, Aviation fuel, solvent for dry cleaning
  3. Fuel for stoves, lamps and for jet aircrafts
  4. Fuel for heavy motor vehicles, electric generators
  5. Lubrication
  6. ointments, candles, Vaseline etc.
  7. Paints, Road surfacing

Q8: Name few places where Natural Gas has been found in India.

Ans: In our country Natural Gas has been found in Tripura, Rajasthan, and Maharashtra and in the Krishna Godavari Delta.
Q9: Why should we use some resources like coal and petroleum in limit?

Ans: As we know Coal and petroleum are fossil fuels. The dead organisms takes millions of years to get converted into these fuels, On the other hand the known reserves of these will last almost a few hundred years. A part from this since these products are not environmental friendly as burning of these fuels is a major cause of air pollution and their use is also linked to global warming therefore we should use these resources only when it is actually required.
Q10: What are the advices of PCRA to save petrol/diesel while driving?

Ans: 

  1. Drive at a constant and moderate speed as far as possible
  2. Switch off the engine at traffic lights or at a place where you have to wait
  3. Ensure correct type pressure
  4. Ensure regular maintenance of the vehicle.

Q12: What does CNG stand for and what are the benefits of using CNG as fuels?

Ans: CNG stands for Compressed Natural gas. In CNG compressed gas (which is mainly methane gas) is stored under high pressure as compressed natural Gas.
Advantages of CNG:

  • CNG is a very important fossil fuel because it is easy to transport through pipes.
  • It is a cleaner fuel.
  • CNG-powered vehicles have lower maintenance costs when compared with other fossil fuel-powered vehicles.
  • CNG fuel systems are sealed, which prevents any spill or evaporation losses.
  • CNG mixes easily and evenly in air being a gaseous fuel.

Q13: What does LPG Stand for and its uses?

Ans: LPG stands for "Liquefied Petroleum Gas", it is used as fuel for home and industry as it is less polluting and easy to transport and to use.
Q14: Why Coal is called Fossil fuel?

Ans: Coal is called Fossil fuel because it is made up of remains of dead animals and dead plants which also formed fossils.

Q15: Why the layer containing petroleum and Gas is above the water?

Ans: The layer containing petroleum and Gas is above water because oil and Gas are lighter than water and can't get mix with it.
Q16: Why Coal, Petroleum and Natural Gas can't be prepared in Laboratory?

Ans: These natural resources can't be prepared in laboratory because their formation is a very slow process and it is not possible to create the conditions for their formation in the laboratory.
Q17: Explain the uses of coal.

AnsCoal's primary use is for the generation of electricity. It is also used in the industrial and retail sector as fuel for heating and powering foundries, cement plants and other industrial and manufacturing facilities.
Q18: What is the main reason for coal to be used to generate electricity?

Ans: Coal is used to generate the electricity because it is reliable and low cost energy source.
Q19: Explain few advantages and disadvantages of using petroleum.

Ans: Few advantage of using Petroleum as fuel and as raw materials are:

  • Storage and transportation are simple
  • Spills and leaks are controllable using existing technology
  • As raw material in chemical synthesis it is extremely flexible

Disadvantages:

  • Over use can create local and global problems
  • It is limited resource which can be used up by wasteful procedures

Q20: What could be the potential risk using oil as fuel or source of energy?

Ans: Burning oil for energy can release large amounts of carbon dioxide, which can contribute to global warming. In addition the risk of dependence on oil as energy source is that supplies are eventually going to be depleted.
Q21: Why is Petroleum known as Black gold?

Ans: Petroleum and its products are very important for us, and because of its great commercial importance, it is named as "Black gold"
Q22: Name the material by which Plastics are made?

Ans: Petroleum
Q23: What is Coal gas?

Ans: Coal gas is obtained during the processing of Coal to get coke. It is used as a fuel in many industries situated near the coal processing plants.

Q24: What is PCRA?

Ans: PCRA stands for Petroleum Conservation Research Association, it advices people how to save petrol and diesel while driving by giving following tips:

  • Drive at a constant and moderate speed as far as possible
  • Switch off the engine at traffic lights or at a place where you have to wait
  • Ensure correct tyre pressure
  • Ensure regular maintenance of the vehicle
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Short Answer Questions (Part - 1) - Coal And Petroleum Class 8 Notes | EduRev

,

Short Answer Questions (Part - 1) - Coal And Petroleum Class 8 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Exam

,

pdf

,

Free

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Short Answer Questions (Part - 1) - Coal And Petroleum Class 8 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

study material

,

Extra Questions

,

past year papers

,

ppt

,

Important questions

,

MCQs

;