Class 9  >  English Class 9  >  Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller

Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller Notes | Study English Class 9 - Class 9

Document Description: Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller for Class 9 2022 is part of English Class 9 preparation. The notes and questions for Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller have been prepared according to the Class 9 exam syllabus. Information about Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller covers topics like and Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller Example, for Class 9 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller.

Introduction of Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller in English is available as part of our English Class 9 for Class 9 & Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller in Hindi for English Class 9 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 9 Exam by signing up for free. Class 9: Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller Notes | Study English Class 9 - Class 9
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Short Answer Questions 
Ques 1: What impact did Iswaran’s story of a female ghost have on Mahendra?
Ans: 
Mahendra avoided looking out of the window when the moon was full. He went to bed with a certain unease and peered into the darkness to make sure that there was no movement of dark shapes outside.

Ques 2: Why did Mahendra become fond of Iswaran?
Ans: 
Mahendra became fond of Iswaran because he was a very resourceful person and took very good care of him. He was a trained cook and could also arrange for things at a desolate place. In addition to this, he took very good care of Mahendra.

Ques 3: Why did Mahendra decide to leave the haunted place?

Ans: He was afraid of the haunted place after hearing and watching a ghastly experience at night. He found that he often dreamt of that woman's ghost. Therefore, he wanted to leave the place.


Ques 4: What sets Iswaran apart from other domestic helps?
Ans: 
Iswaran was a class in himself. He was highly resourceful and a big help to Mahendra. He was a trained cook and to top it he narrated captivating and interesting stories to Mahendra at night.


Ques 5: How did Iswaran tackle the elephant?
An
s: The elephant had caused much terror, children and teachers ran here and there to save their lives.

Iswaran dared it and hit it on the third toe with a rod. Thus, the mad elephant was controlled.

Ques 6: Why was Iswaran called Mahendra’s asset? 
Or
How did Iswaran show his usefulness to the narrator?
Ans:
Iswaran was not only a trained cook but also very attached to his master, Mahendra, as he followed him everywhere he was posted. He not only took care of him by washing his clothes and cooking food but also gossiped with him in the night and told him various modified folk tales.


Ques 7: What did Mahendra decide after he had seen the ghost?
Ans:
Mahendra was convinced that there were ghosts around his house. He was scared and did not want to live there any longer and so, he resigned his job.

Ques 8: Who was Iswaran ? What all he did for his master?
Ans: Iswaran was Mahendra’s cook, he was an asset to him. He cooked for him, washed his clothes and chatted away with his master at night. He often narrated stories which were very convincing.


Ques 9: What impact did Iswaran’s story of a female ghost have on Mahendra?
Ans: 
Mahendra avoided looking out of the window when the moon was full. He went to bed with a certain unease and peered into the darkness to make sure that there was no movement of dark shapes outside.

Ques 10: How does Iswaran describe the story of the elephant? Does it appear to be plausible?
Ans: One day an elephant went mad, stamping on bushes, breaking fences, smashing fruit stalls, mud pots and clothes. He even entered a school groundbreaking through the brick wall. Iswaran who was in the junior class, whacked its third toenail with a rod and it collapsed. No, the story does not appear to be plausible.


Ques 11: What destruction did the elephant cause in the town?
Ans: 
The elephant caused a lot of destruction in the town. He broke branches, fences and smashed stalls. He entered a school playground and broke a brick wall, pulled out a football goalpost, tore down a volleyball net and flattened a water drum.

Ques 12: Do you think the ghost Mahendra saw on the night of the full moon was a real ghost?
Ans: No, I think the ghost Mahendra saw was a creation of a weak mind. Iswaran had made Mahendra’s mind a little weak by telling him the ghost story. When Mahendra rebuked him for believing in ghosts, he felt offended. To prove that he was right he himself posed as a ghost. So, that is why Mahendra thought that he had seen a ghost on that full moon night.


Ques 13: Mahendra calls ghosts or spirits a figment of imagination. What happens to him on full moon night?
Ans: 
Mahendra never believed in ghosts and spirits but one night he had woken up from his sleep by a low moan near the window. He could not resist his curiosity and tried to look out. To his horror, he saw a dark cloudy form clutching a bundle. Mahendra was in cold sweat from top to bottom and fell back on the pillow panting.


Long Answer Type Questions 

Ques 1: What are qualities of a good listener? Express your views in reference to Mahendra who a would listen to Iswaran’s tales uncritically.
Ans:
Listening is an essential part of any storytelling. Being a good and a patient listener helps you achieve not only meaning of the story but also the expressions and the intentions of the storyteller. Iswaran was an amazing storyteller but Mahendra was an equally good listener, Iswaran used to create such a magnificent aura around the story that Mahendra used to listen to him with rapt attention he used to make eye contacts with Iswaran to either depict awe or horror depending upon the story. Mahendra would let his own mind and imaginations see the story in reality. For example, during the narration of tusker story, Mahendra could actually feel the tension and fear in his mind. Mahendra never spoke during the entire storytelling session, he would never interfere in Iswaian’s story, he would occasionally nod his head and only towards the end of the story show his compressions. Mahendra would listen to Iswaran as in critically.

Ques 2: How can you say that Iswaran was a fascinating storyteller?
Ans: Iswaran was a very fascinating and a drama storyteller. He gave imaginative descriptions of various events. He used dramatic language and gestures to describe events and changed a simple event in suspense. His stories had surprise endings and unexpected narration. He was influenced by thrilling novels and stories of Tamil authors. All stories had adventure, horror and suspense. All these elements made him a fascinating storyteller and he could captivate any audience with his stories.


Ques 3: How was Iswaran, the cook, an asset to Mahendra?
Ans: 
Iswaran, the cook, was very attached to Mahindra. He followed Mahendra whenever Mahendra got a posting. He not only washed his clothes but also chatted with him at night. He was a trained cook and could cook delicious meals really fast. He could tidy the sheds as well as narrate unbelieving accounts with utmost conviction and mostly were true accounts.


Ques 4: Write a brief character sketch of Iswaran.
Ans: 
Iswaran, Mahendra’s servant, was very devoted to him. He was not only a very well-trained and wonderful cook but also a good storyteller. He was fond of reading thrillers and his narrations were influenced from those styles. He had to give up his job due to a practical joke played on Mahendra, his master. Life was not possible for Mahendra without him, as he was his asset, and he started living totally isolated.


Ques 5: “Iswaran was a good cook as well as a good storyteller “Elaborate with the help of example.
Ans:
Iswaran was Mahendra’s <Jook and wholesale caretaker of Mahendra. He had an amazing capacity to produce vegetables and cooked ingredients seemingly out of nowhere. He not only could cook delicious meals but he was a good storyteller. His descriptions were influenced by the Tamil authors he read. Even while narrating the smallest of incidents, he would try to make the account thrilling and full of suspense. Mahendra enjoyed listening to the stories told by Iswaran because of the way they were told. Thus, Iswaran was a real asset for Mahendra.


Ques 6: Iswaran was a fascinating storyteller. What other skills he had? How was he an asset to Mahendra?
Ans: 
Iswaran was a fascinating storyteller. He read a lot of story books and narrating incidents in a very vivid manner to Mahendra, his master. He could perform all kinds of actions and gestures to make the stories extremely interesting. Other than storytelling, he had excellent culinary skills. He was a trained cook and could cook delicious meals for Mahendra in very less time. He proved to be an asset for Mahendra. On the other hand, Mahendra also loved his stories and the excellent way of telling them.

The document Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller Notes | Study English Class 9 - Class 9 is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Related Searches

Extra Questions

,

Summary

,

pdf

,

mock tests for examination

,

study material

,

Important questions

,

Exam

,

MCQs

,

Free

,

Viva Questions

,

ppt

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller Notes | Study English Class 9 - Class 9

,

Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller Notes | Study English Class 9 - Class 9

,

shortcuts and tricks

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Semester Notes

,

Short & Long Answer Question - Iswaran the Storyteller Notes | Study English Class 9 - Class 9

;