Class 6  >  Science Class 6  >  Short & Long Question Answers: Change around us

Short & Long Question Answers: Change around us Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Document Description: Short & Long Question Answers: Change around us for Class 6 2022 is part of Short & Long Question Answers for Science Class 6 preparation. The notes and questions for Short & Long Question Answers: Change around us have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Short & Long Question Answers: Change around us covers topics like Short Answer Type Questions, Long Answer Type Questions and Short & Long Question Answers: Change around us Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Short & Long Question Answers: Change around us.

Introduction of Short & Long Question Answers: Change around us in English is available as part of our Science Class 6 for Class 6 & Short & Long Question Answers: Change around us in Hindi for Science Class 6 course. Download more important topics related with Short & Long Question Answers, notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Short & Long Question Answers: Change around us Notes | Study Science Class 6 - Class 6
Table of contents
Short Answer Type Questions
Long Answer Type Questions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Short Answer Type Questions

Q1: Why is the ring of the iron blade heated before fixing it into the handle of a tool?

Ans: Ring of iron blade heated before fixing it into the handle of a tool because on heating ring becomes slightly larger in size, therefore it expand and handle fits easily into it.


Q2: What happens when we keep on heating water in a pan?

Ans: When we keep on heating water in a pan, the quantity of water in the pan decreases.


Q3: Write two examples of changes which can be reversed.

Ans:

a) Drying the wet clothes.
b) Liquid water into water vapour.

Drying Wet Clothes is an Example of Reversible ChangeDrying Wet Clothes is an Example of Reversible Change


Q4: Why is the quantity of water in a pan decreases when we keep on heating it? 

Ans: The quantity of water in a pan decreases when we keep on heating it because water changes into its vapour


Q5: Which of the following are reversible changes: 

  1. Breaking a toy.
  2. Melting of ice cream.
  3. Preparing curd from milk
  4. Changing shape of cloth by folding it.

Ans: Melting of ice cream and changing shape of cloth by folding it.


Q6: Write two examples of changes which cannot be reversed? 

Ans:
a) Breaking a glass.
b) Preparing curd from milk.


Q7: Write True or false:

  1. Ripening of apple is a reversible change
  2. Metal expands on heating.
  3. Shortening the length of a dress by folding it is not a reversible change.
  4. Cooling the hot milk is a reversible change.

Ans:

  1. False
  2. True
  3. False
  4. True

 

Q8: Conversion of water into water vapour is a reversible change. Why? 

Ans: Conversion of water into water vapour is a reversible change because water vapour when cooled gets converted into liquid water again.


Q9: A blacksmith heats a piece of iron till it becomes red hot and then beats it into the desired shape. What changes have taken palace in iron on heating?

Ans: An iron expands and becomes soft on heating. Then it can be changed into the desired shape.


Q10: On lightening the candle its length decreases. How can this be reversed?

Ans: If we take some wax in a pan and heat it, this change can be reversed.


Q11: Melting of ice is a reversible change. Why?

Ans: Melting of ice is a reversible change because on melting ice changes into water but the water can again be frozen to change it into ice


Q12: How can a change occur in a substance?

Ans: A change may occur by heating a substance or by mixing it with some other.


Q13: What changes occur in a match stick used for lighting? What type of change is it?

Ans: Match stick changes into ash and this is a change that cannot be reversed.


Q14: We dissolve salt in water. How can we reverse this change?

Ans: We can reverse this change by evaporation of water by which salt can be obtained. Water vapours are condensed to get liquid water.

 

Long Answer Type Questions

Q1: How is the metal rim fixed on a wooden wheel of a cart? How are the changes made in that metal?

Ans: Metal rim is made slightly smaller than the wooden wheel. On heating, the rim expands and fits onto the wheel. Cold water is then poured over the rim, which contracts and fits tightly onto the wheel.

 

Q2: How the iron blade is fixed into a wooden handle in tools used to dig the soil?

Ans: Iron blade of tools has a ring in which the wooden handle is fixed. Normally the ring is slightly smaller in size than wooden handle. To fix handle ring is heated and it expands. Now handle easily fits into the ring. When the ring cools down it contracts and fits into handle.

The document Short & Long Question Answers: Change around us Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

ppt

,

past year papers

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Short & Long Question Answers: Change around us Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Extra Questions

,

Free

,

Semester Notes

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Short & Long Question Answers: Change around us Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Short & Long Question Answers: Change around us Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Viva Questions

,

study material

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

pdf

;