Class 7  >  Social Studies (SST) Class 7  >  Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region

Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

Document Description: Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region for Class 7 2022 is part of Human Environment Interactions - The Tropical and Subtropical Region for Social Studies (SST) Class 7 preparation. The notes and questions for Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region have been prepared according to the Class 7 exam syllabus. Information about Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region covers topics like and Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region Example, for Class 7 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region.

Introduction of Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region in English is available as part of our Social Studies (SST) Class 7 for Class 7 & Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region in Hindi for Social Studies (SST) Class 7 course. Download more important topics related with Human Environment Interactions - The Tropical and Subtropical Region, notes, lectures and mock test series for Class 7 Exam by signing up for free. Class 7: Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Short Q & A :

Q1: The sunlight does not reach the ground in rainforest. Why?

Ans : The forest is in fact so thick that dense roof created by leaves and branches does not allow the sunlight to reach the ground.

Q2: What is Maloca?

Ans : The large apartment like houses called Maloca with a steepy slanting roof.

Q3: Name the region in which Ganga Brahmaputra basin is located?

Ans : The Ganga Brahmaputra basin lies in the sub tropical region that is situated between 10 degree north to 30 degree north latitudes.

Q4: What are the main features of Ganga Brahmaputra basin?

Ans : The plain of the Ganga and the Brahmaputra, the mountains of the foot hills of Himalaya and the sunder bans delta are the main features of this basin.

Q5: Name the tropical deciduous trees grow in the Ganga and Brahmaputra.

Ans : In the Ganga and Brahmaputra plain tropical deciduous trees grow along with teak, Sal and peepal.

Q6: What are bromeliads?

Ans : Bromeliads is a rain forest plant. Bromeliads is special plant that store water in their leaves. Animal like frogs uses these pockets of water for laying their eggs.

Q7: Name some important cities located on the river Ganga?

Ans : Some important cities located on the river Ganga are-Allahabad, Kanpur ,Varanasi, Lucknow, Patna and Kolkata.

 

Long Q&A:

Q1: What is slash and burn practice?

Ans : Slash and burn is a way of cultivating land where farmers clear a piece of land by slashing or cutting down trees and bushes. These are then burnt which releases the nutrients into the soil. Now crops are grown in the cleared field for o few years. After repeatedly using the patch of land, the soil looses its nutrients. So it is abandoned then they clear another plot of land to plant. In the mean time young trees grow in the old field. In this way soil fertility is restored.

The document Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7 is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Related Searches

ppt

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

pdf

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

practice quizzes

,

video lectures

,

Viva Questions

,

Summary

,

Sample Paper

,

study material

,

Exam

,

Important questions

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

Extra Questions

,

Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

,

Short & Long Question Answers - Human-Environment Interactions The tropical & the subtropical region Notes | Study Social Studies (SST) Class 7 - Class 7

;