Short & Long Question Answers: Living Organisms & their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

Class 6: Short & Long Question Answers: Living Organisms & their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

The document Short & Long Question Answers: Living Organisms & their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Short Q & A:

Q1: How body structure of camel helps it to survive in desert condition?

Ans: Camels have long legs which help to keep their body away from the heat of the sand. They secrete small amount of urine, their dung is dry and they do not sweat so they lose little water from their bodies.


Q2: What is function of slippery scales and gills on the body of fishes?

Ans: These scales protect fish and also help in easy movement through water. Gills help in using oxygen dissolved in water.


Q3: What is adaptation?

Ans: The presence of specific feature or habits, which enables a plant or animal to live in its surroundings, is called adaptation.


Q4: Which habitat is known as terrestrial habitat? Give example.

Ans: The plant and animals that live on land are said to live in terrestrial habitats. Example-forests, deserts etc.


Q5: What is the difference between biotic and abiotic components of habitat?

Ans: The living things such as plants and animals in a habitat are called its biotic components. Non living things such as soil, water, air are abiotic components of a habitat.


Q6: What is aquatic habitat? Give example.

Ans: Habitat of plant and animal that lives in water is called aquatic habitat. Example-ponds, sea etc.


Q7: How are leaves of desert plants modified to reduce loss of water?

Ans: The leaves in desert plants are either absent, very small or they are present in the shape of spines. They help in reducing transpiration.


Q8: How are animals living in mountain regions adapted to the conditions there?

Ans: Animals living in the mountain regions have thick skin or fur to protect them from cold.


Q9: Features of lion help it to survive. How?

Ans: Light brown colour of lion helps it to hide in dry grasslands when it hunts; the eyes in the front of face allow it to have correct idea about location of its prey.


Q10: How animals like whale and dolphin which do not have gills breathe?

Ans: They breathe in air through nostrils or blowholes located on the upper part of their head.


Q11: What is the difference between roots of terrestrial plants and aquatic plants?

Ans: In terrestrial plants roots play role in absorption of water and minerals from the soil. Whereas in aquatic plants roots are reduced in size and their main function is to hold the plant in place.


Q12: What is acclimatisation?

Ans: Small changes that take place in the body of an organism over short periods, to overcome small problems due to changes in the surroundings are called acclimatisation.


Q13: What kinds of leaves are found in submerged plants?

Ans: In submerged plants leaves are often highly divided, through which the water can easily flow without damaging them.


Q14: What is breathing?

Ans: The process of inhaling the air and exhaling the air is known as breathing.


Q15: What is the importance of respiration?

Ans: It is through respiration that our body finally obtains energy from the food it takes.


Q16: How exchange of gases takes place in plants?

Ans: Exchange of gases mainly takes place in plants through leaves. The leaves takes airs in, through tiny pores present on them and use the oxygen. They give carbon dioxide to air in respiration.


Q17:  What are stimuli?

Ans: Changes in our surroundings that make us respond to them are called stimuli.


Q18:  What do you mean by term excretion?

Ans: The process of getting rid of wastes by the living organisms is known as excretion.


Q19: How is reproduction in plants and animals different?

Ans: Some animals reproduce by laying eggs and some by giving birth to young ones. Whereas plants reproduce through seeds, or other plant parts such as bud, cutting stem.


Q20:  What is reproduction?

Ans : Living things produce more of their own kind through reproduction.

 

Long Q & A:

Q1: Explain different types of habitats with example.

Ans:

Different types of habitat are:
a) The plant and animals that live on land are said to live in terrestrial habitats. Example-forests, deserts etc.
b) Habitat of plant and animal that lives in water is called aquatic habitat. Example-ponds, sea etc.


Q2: How are trees adapted to the cold conditions in mountain regions?

Ans: Trees in the mountain region are usually cone shaped and have sloping branches. The leaves of some of these trees are needle like. This helps the rainwater and snow to slide off easily. They have many kinds of adaptations to survive on the mountains.

The document Short & Long Question Answers: Living Organisms & their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Science Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

MCQs

,

Short & Long Question Answers: Living Organisms & their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Summary

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Short & Long Question Answers: Living Organisms & their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Free

,

video lectures

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Short & Long Question Answers: Living Organisms & their Surroundings Notes | Study Science Class 6 - Class 6

,

Semester Notes

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Exam

,

Viva Questions

,

ppt

,

past year papers

,

study material

;