Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev Notes

Science Class 9

Class 9 : Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev Notes

The document Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev Notes is a part of the Class 9 Course Science Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Is Matter Around Us Pure

Exemplar Problems and Ans (NCERT)

Short Ans Type:

Ques 1. Suggest separation technique(s) one would need to employ to separate the following mixtures.
(a) Mercury and water
Ans: The technique of Filtration

(b) Potassium chloride and ammonium chloride
Ans: Sublimation.
Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig: Sublimation(c) Common salt, water and sand
Ans: Sedimentation, decantation, filtration and evaporation

(d) Kerosene oil, water and salt
Ans: First filtration using separating funnel then after, vaporization.


Ques  2. Which of the tubes in figure  (a) and (b) will be more effective as a condenser in the distillation apparatus?

 Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev Notes

Ans: Condenser (a) will be more effective because it provides more surface area for cooling of the vapours passing through it. 


Ques  3. Salt can be recovered from its solution by evaporation. Suggest some other technique for the same?

Ans: Salt can be recovered from its solution by 'crystallisation'. Crystallisation' is a better technique than 'evaporation' because it removes soluble impurities also, which do not get removed in the process of evaporation.  


Ques  4. The 'sea-water' can be classified as a homogeneous as well as a heterogeneous mixture. Comment.
Ans:  'Sea-water' is called homogeneous as it contains dissolved salts in it. It may be called heterogeneous as it contains various insoluble components too as sand, microbes, shells made of calcium carbonate and so many other things. 


Ques  5. While diluting a solution of salt in water, a student by mistake added acetone (boiling point 56°C). What technique can be employed to get back the acetone? Justify your choice.
Ans: Acetone is soluble in water, a homogeneous mixture is obtained and hence separation by separating funnel cannot be used. Acetone can be get back by simple distillation because the difference in the boiling points of acetone and water is more than 25oC. Boiling point of acetone 56°C Boiling point of water 100°C In distillation flask, acetone will boil at 56°C and change into vapours and can be collected in flask after condensation.  


Ques  6. What would you observe when
(a) a saturated solution of potassium chloride prepared at 60°C is allowed to cool to room temperature.
Ans: Since the solution is a saturated solution, and prepared at 600C which is above the room temperature, therefore, while it is allowed to cool at room temperature some of the potassium chloride will settle down at the bottom, because saturation decreases with decrease in temperature.

(b) an aqueous sugar solution is heated to dryness.
Ans: When an aqueous solution of sugar is heated to dryness, the sugar will be left behind in the container after the vaporization of water. The sugar left in the container may be charred because of more heating.

(c) a mixture of iron filings and sulphur powder is heated strongly.
Ans: When a mixture of iron filling and sulphur power is heated strongly ferrous sulphide will be formed.


Ques  7. Explain why particles of a colloidal solution do not settle down when left undisturbed, while in the case of a suspension they do?
Ans: The colloidal particles are smaller and not heavy. They always remain in a state of zig-zag motion, called Brownian movement, which counters the force of gravity acting on colloidal particles and hence, helps in providing stability to colloidal sols by not allowing them to settle down. 

Apart from this, colloidal particles are charged and repel each other. This fact also do not the particles of colloidal solution to settle down. Whereas particles of suspension are larger, heavy and have less movement, thus settle down due to gravity.  


Ques  8. Smoke and fog both are aerosols. In what way are they different?

Ans:  In smoke and fog. dispersion medium is same, i.e., air but they differ in dispersed phase. In smoke, solid carbon particles are dispersed in air while in fog, liquid water particles are dispersed in air.  


Ques  9. Classify the following as physical or chemical properties
(a) The composition of a sample of steel is: 98% iron, 1.5% carbon and 0.5% other elements.
Ans: This is the physical property. Since steel is the alloy and considered as mixture of more than one elements.

(b) Zinc dissolves in hydrochloric acid with the evolution of hydrogen gas.
Ans: This shows the reaction of zinc with hydrochloric acid, hence it is a chemical property.

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig:  Reaction of zinc with hydrochloric acid

(c) Metallic sodium is soft enough to be cut with a knife.
Ans: Since, it shows the softness of sodium, thus is a physical property.

(d) Most metal oxides form alkalis on interacting with water.
Ans: This property shows the reaction of metal oxides with water, thus a chemical property.


Ques  10. The teacher instructed three students ‘A’, ‘B’ and ‘C’ respectively to prepare a 50% (mass by volume) solution of sodium hydroxide (NaOH). ‘A’ dissolved 50 g of NaOH in 100 mL of water, ‘B’ dissolved 50 g of NaOH in 100g of water while ‘C’ dissolved 50g of NaOH in water to make 100 mL of solution. Which one of them has made the desired solution and why?

Ans: Concentration is the relative percentage of solute compared to the total volume of the solution and it is calculated by dividing mass by volume.
In the case of A, since 50g of NaOH has been dissolved in 100 mL of water, the total volume of solution became about 150 mL, thus concentration of NaOH would be less than 50%.
In the case of B, since 50g of NaOH has been dissolved in 100g of water, therefore, total volume of the solution would become 150 mL, consequently concentration of NaOH would again less than 50%.
In the case of C, 50g of NaOH has been dissolved in water and then volume of the solution made to 100mL, thus concentration of NaOH would become 50%.Thus, C made the solution of NaOH having concentration equal to 50%. 


Ques  11. Name the process associated with the following
(a) Dry ice is kept at room temperature and at one atmospheric pressure.
Ans: Since, when dry ice is left at room temperature, it turns into gas, thus this is the process of sublimation.

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig: Subliming dry ice

(b) A drop of ink placed on the surface of water contained in a glass spreads throughout the water.
Ans: When a drop of ink is placed on the surface of water, it spread over the water and finally mixed with water because of the motion of particles, hence this process is diffusion.

(c) A potassium permanganate crystal is in a beaker and water is poured into the beaker with stirring.
Ans: When potassium permanganate crystals are kept in beaker and water is poured and stirred, the particles of potassium permanganate would mix with water, because of motion of particles, stirring speed up the mixing process, hence this is the process of diffusion.

(d) A acetone bottle is left open and the bottle becomes empty.
Ans: Since acetone vaporizes at room temperature, when a acetone bottle is left open the acetone would vaporize and mix with air, thus this is the process of vaporization.

(e) Milk is churned to separate cream from it.
Ans: While milk is churned, the cream and milk is separated because of centrifugal force, thus this is the process of centrifugation.

(f) Settling of sand when a mixture of sand and water is left undisturbed for some time.
Ans: When mixture of sand and water is left undisturbed, the sand settle at the bottom of water, thus this is the process of sedimentation.

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig: Mixture of sand and water

(g) Fine beam of light entering through a small hole in a dark room, illuminates the particles in its paths.
Ans: When fine beam of light entered through a small hole in dark room, because of collision of particles of air and dust, sunbeam illuminates the particles in its path and dust particles are appeared dancing, this happens because of the Tyndall effect.


Ques  12. You are given two samples of water labelled as ‘A’ and ‘B’. Sample ‘A’ boils at 100°C and sample ‘B’ boils at 102°C. Which sample of water will not freeze at 0°C? Comment.
Ans: Since impurities in water raise its boiling point, thus water in sample B is impure. Hence it will not freeze at 00C because of impurities since impAns: Since impurities in water raise its boiling point, thus water in sample B is impure. Hence it will not freeze at 00C because of impurities since impurities decreases the freezing point below the 00C, this is the cause that’s why sea water remain liquid below the 00C.


Ques  13. What are the favourable qualities given to gold when it is alloyed with copper or silver for the purpose of making ornaments? ed with copper or silver for making of ornaments.
Ans: Since, Gold is a highly malleable metal so it is difficult to make the ornaments with pure gold, thus to make its rigidity desiring gold is alloyed with copper or silver for making of ornaments.Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig: Gold ring


Ques  14. An element is sonorous and highly ductile. Under which category would you classify this element? What other characteristics do you expect the element to possess?
Ans: Since a metal is sonorous and ductile, thus if an element possesses these qualities this will be kept under the category of metals. The other qualities of metal are good conductor of heat and electricity, lustrous, malleability, etc.


Ques  15. Give an example each for the mixture having the following characteristics. Suggest a suitable method to separate the components of these mixtures.
(a) A volatile and a non-volatile component.
Ans: The mixture of acetone and water. In this acetone is volatile and water is non-volatile. The mixture of water and acetone can be separated by the process of distillation.

(b) Two volatile components with appreciable difference in boiling points.
Ans: Mixture of acetone and ethanol. The boiling point of acetone is 560C and that of ethyl alcohol is 78.40C.
The mixture of acetone and ethanol can Ans: Mixture of acetone and ethanol. The boiling point of acetone is 560C and that of ethyl alcohol is 78.40C.
The mixture of acetone and ethanol can be separated using fractional distillation.Since they are two immiscible liquids, thus their mixture can be separated using separating funnel.Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig: Fractional distillation(d) One of the components changes directly from solid to gaseous state.
Ans: The mixture of salt and ammonium chloride. In this mixture ammonium chloride changes from solid to gaseous state directly.The mixture of salt and ammonium chloride can be separated by the process of sublimation.

(e) Two or more coloured constituents soluble in some solvent.
Ans: The ink is the mixture of dyes of many colours. The different dyes of ink can be separated using chromatography.


Ques  16. Fill in the blanks

(a) A colloid is a __________ mixture and its components can be separated by the technique known as _________.

Ans: heterogeneous, centrifugation

(b) Ice, water and water vapour look different and display different _________ properties but they are ___________ the same.
Ans: Physical, chemically

(c) A mixture of chloroform and water taken in a separating funnel is mixed and left undisturbed for some time. The upper layer in the separating funnel will be of________ and the lower layer will be that of ___________.
Ans: chloroform, water

(d) A mixture of two or more miscible liquids, for which the difference in the boiling points is less than 25 K can be separated by the process called____________.
Ans: Fractional distillation

(e) When light is passed through water containing a few drops of milk, it shows a bluish tinge. This is due to the _________ of light by milk and the phenomenon is called _________ . This indicates that milk is a ________ solution.
Ans: scattering, Tyndall Effect, colloidal


Ques  17. Sucrose (sugar) crystals obtained from sugarcane and beetroot are mixed together. Will it be a pure substance or a mixture? Give reasons for the same.
Ans: Pure substance, since it contains a single component, i.e. sucrose.

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig: Structure of sucrose


Ques  18. Give some examples of Tyndall effect observed in your surroundings?
Ans: Examples of Tyndall Effect: Sunbeam coming from ventilation. The dust particles present in the way of beam looks luminous because of the scattering of light. Milk in a glass appearing faint blue, since milk is a colloid and light passes through it scattered. Sunbeam coming from behind the clouds looks luminous because of the scattering of light.


Ques  19. Can we separate alcohol dissolved in water by using a separating funnel? If yes, then describe the procedure. If not, explain.
Ans: The mixture of alcohol and water cannot be separated using a separating funnel, since these are not immiscible liquids.The mixture of alcohol and water can be separated by the process of distillation.

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig: Distillation process

Ques  20. On heating calcium carbonate gets converted into calcium oxide and carbon dioxide.
(a) Is this a physical or a chemical change?
Ans: The conversion of calcium carbonate into calcium oxide and carbon dioxide is a chemical change.

(b) Can you prepare one acidic and one basic solution by using the products formed in the above process? If so, write the chemical equation involved.
Ans: Yes one acidic and one basic solution can be formed by the calcium oxide and carbon dioxide, which are product formed in the above process. Since metallic oxides are basic and non-metallic oxides are acidic in nature.Calcium oxide is a metallic oxide. Hence by dissolving it in water a basic solution is formed because of the formation of calcium hydroxide. The reaction involved Calcium oxide is a metallic oxide. Hence by dissolving it in water a basic solution is formed because of the formation of calcium hydroxide. The reaction involved in this can be written as follows:

CaO + H2O → Ca(OH)2

Carbon is a non metal hence carbon dioxide is acidic in nature. When it is dissolved in water an acidic solution is formed.

CO2+H2O→ H2CO3


Ques  21. Non metals are usually poor conductors of heat and electricity. They are non-lustrous, non-sonorous, non-malleable and are coloured.
(a) Name a lustrous non-metal.
Ans: Graphite.

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev NotesFig: Graphite

(b) Name a non-metal which exists as a liquid at room temperature.
Ans: Bromine

(c) The allotropic form of a non-metal is a good conductor of electricity. Name the allotrope.
Ans: Graphite. Graphite is a good conductor of electricity. It is an allotropic form of carbon.

(d) Name a non-metal which is known to form the largest number of compounds.
Ans: Carbon is a non-metal. It is known to form the largest number of compounds.

(e) Name a non-metal other than carbon which shows allotropy.
Ans: Sulphur is a non-metal which shows allotropy. Disulphur and trisulphur are some of the allotropes of sulphur.

(f) Name a non-metal which is required for combustion.
Ans: Oxygen


Ques  22. Classify the substances given in Figure into elements and compounds

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev Notes

Ans: Elements: Cu, Zn, O2, F2, Hg, Diamond

Compound: CaCO3, NaCl(aq), H2O,


Ques  23. Which of the following are not compounds?

(a) Chlorine gas
(b) Potassium chloride
(c) Iron
(d) Iron sulphide
(e) Aluminium
(f) Iodine
(g) Carbon
(h) Carbon monoxide
(i) Sulphur powder
Ans: Chlorine gas, iron, aluminium, iodine, carbon and sulphur powder are not compounds.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

video lectures

,

practice quizzes

,

mock tests for examination

,

Exam

,

Important questions

,

pdf

,

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev Notes

,

past year papers

,

Summary

,

ppt

,

Viva Questions

,

Free

,

Extra Questions

,

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev Notes

,

MCQs

,

Objective type Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Short Answer Questions : Is Matter Around Us Pure | EduRev Notes

,

study material

,

Semester Notes

;