Short Answer Questions (Part - 2)- Conservation of Plants & Animals Science Notes | EduRev

Science Class 8

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : Short Answer Questions (Part - 2)- Conservation of Plants & Animals Science Notes | EduRev

The document Short Answer Questions (Part - 2)- Conservation of Plants & Animals Science Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Q26: Differentiate between wildlife sanctuary and Zoo.

Ans:

Wildlife Sanctuary
Zoo
  1. An area within which animals are protected from possible dangers like hunting. There habitat is also conserved in this area.
  2. It conserves the natural habitat of animal.
  1. In zoo animals are kept safely for public exhibition.
  2. It is an artificial habitat of animals

Q27: Differentiate between endangered species and extinct species.
Ans: 

Endangered Species
Extinct Species
  1. Population of species that is on the verge of getting extinct
  2. Example: Blue whale, panda, tiger,etc.
  1. Population of species that is no longer existing
  2. Example: Dodo, Dinosaur etc.

Q28: What will happen if the top layer of soil is exposed?

Ans: Deforestation means clearing the forest or stands of trees, and using that land for other purposes. Following are the main causes of deforestation

  • Procuring land for cultivation
  • Building houses and factories
  • Making furniture or using wood as fuel.
  • Some natural causes of deforestation are forest fires and severe droughts.

Q29: Why should we conserve biodiversity?

Ans: Biodiversity refers to the number and variety of various life forms like plants, animals microorganisms in an area, plants and animals are interdependent for survival. This means that the destruction of either of the two will automatically effect the survival of other, hence we should conserve our biodiversity to maintain the balance of nature.
Q30: How some tribal depends on the jungle?

Ans: There are some tribal who live in jungle and are totally dependent upon jungle for their food. They gather food, fodders and fallen branches of trees from forest and are dependent upon forest for their daily requirements.

Q32: How does deforestation cause to decrease rainfall?
Ans. 
Deforestation would mean that carbon dioxide increases in the atmosphere. It causes global warming as carbon dioxide traps the heat rays reflected by earth. The increase in temperature on earth disturbs the water cycle and reduces rainfall. This could cause droughts.

Q33: How does deforestation lead to a decrease in the water holding capacity of the soil?
Ans. 
Deforestation also leads to a decrease in the water holding capacity of the soil. The movement of water from the soil surface into the ground is reduced. So there are floods. The other properties of the soil like nutrient, content texture also change because of deforestation.

Q34: What is biodiversity?
Ans. 
Biosphere is that part of the earth in which living organisms exist or which support life. Biological diversity or biodiversity, refers to the variety of organisms existing on the earth, their interrelationships and their relationship with the environment. 

Q35: How can we protect wildlife?
Ans.
Wildlife plays an important role in maintaining balance in the environment. Wildlife can be protected by making special and conserved areas. These areas are restricted for human activities which are against wildlife. Poaching, hunting and cutting of trees are strictly banned. Such areas are called Sanctuaries and National Parks which conserve flora and fauna of earth.

Q36: What do you mean by species? Explain some detailed features.
Ans. 
Species are group of population which are capable of interbreeding. This means that the members of a species can reproduce fertile offsprings only with the members of their own species and not with members of other species.
Members of a species have common characteristics.

Q37: Which types of animals are much more in danger of becoming extinct?
Ans.
The small animals are much more in danger of becoming extinct than the bigger animals. We kill snakes, frogs, lizards, bats and owls ruthlessly without realising their importance in the ecosystem. They might be small in size but their role in the ecosystem  cannot be ignored. They form a part of food chains and food webs.

Q38: What do you mean by migration? Write the causes of migration of birds.
Ans. 
Some species of birds fly to far away areas every year in a particular season. This phenomenon is called migration.

Reasons of Migration:
(i) In search of food
(ii) Due to climatic changes
(iii) For laying eggs
(iv) To enjoy long summer days.

Q39:  How does recycling and saving of papers related to deforestation?
Ans.
Trees are used in making papers. About 17 full grown trees are used to make one tonne of paper. So wastage of paper is also a cause of deforestation. Therefore, we should recycle and save the papers. If we save papers, we can save many trees in a year. In this way recycling and saving of papers is directly related to avoid the deforestation.

Q40: What is the answer for deforestation?
Ans.
Reforestation is the answer for deforestation. The reforestation means restocking of the destroyed forests by planting new trees. We should plant as many trees as we cut. If the deforested area is left undisturbed, it re-establishes itself. If we have to retain our green wealth for future generations, plantation of more trees is the only option.

Q41: What do you mean by Forest Conservation Act?
Ans.
In India, we have the Forest Conservation Act. This act is aimed at preservation and conservation of natural forests and meeting the basic needs of the people living in or near the forests.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

past year papers

,

Viva Questions

,

Semester Notes

,

practice quizzes

,

pdf

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Short Answer Questions (Part - 2)- Conservation of Plants & Animals Science Notes | EduRev

,

Summary

,

MCQs

,

Sample Paper

,

Free

,

Short Answer Questions (Part - 2)- Conservation of Plants & Animals Science Notes | EduRev

,

ppt

,

Important questions

,

shortcuts and tricks

,

Exam

,

mock tests for examination

,

Objective type Questions

,

video lectures

,

study material

,

Extra Questions

,

Short Answer Questions (Part - 2)- Conservation of Plants & Animals Science Notes | EduRev

;