Short Answer Questions - Conservation of Plants & Animals | EduRev Notes

Science Class 8

Created by: Dr Manju Sen

Class 8 : Short Answer Questions - Conservation of Plants & Animals | EduRev Notes

The document Short Answer Questions - Conservation of Plants & Animals | EduRev Notes is a part of the Class 8 Course Science Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

Q1. Define Afforestation?

Answer:  The practice of planting more and more trees is called Afforestation.

Q2. What is desertification? What causes desertification?

Answer: The phenomenon of converting fertile land into desert is called desertification. Deforestation causes desertification.

Q3. What is the effect of deforestation on rainfall and climate?

Answer:  Deforestation increases temperature and wind velocity that reduce rainfall. These changes led to climate change.

Q4. What is wild life?

Answer: Wild life is an area where organism lives in their natural habitat like dense forest, jungle and water bodies.

Q5. Give one difference between endangered and vulnerable?

Answer: Endangered are those animals that are not likely survive and will soon extinct where as Vulnerable are those animal which are likely to move in endangered category in future.

 Q6. What is Red Data Book?

Answer: Red Data Book is the source book which keeps a record of all the endangered animals and plants.

Q7. Name the first national park of India? When it was it established?

Answer: A national park is protected land area that provide natural habitat to wild life. Jim Corbett National Park is the first national park of India established in 1936.

Q8. Name three different region of biosphere reserve?

Answer: Core Zone, Buffer Zone, and Manipulation Zone.

Q9. Name the international body responsible for wild life conservation?

Answer: World Conservation union

Q10. What is the objective of project tiger?

Answer: To save tigers from unauthorized killing.

Q11. What are endemic species?

Answer: Endemic species are those species of plants and animals which are found exclusively in a particular area and do not found anywhere else naturally.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

Summary

,

Short Answer Questions - Conservation of Plants & Animals | EduRev Notes

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Semester Notes

,

study material

,

pdf

,

Free

,

shortcuts and tricks

,

Short Answer Questions - Conservation of Plants & Animals | EduRev Notes

,

ppt

,

past year papers

,

Short Answer Questions - Conservation of Plants & Animals | EduRev Notes

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

Exam

;