Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Class 8 Science by VP Classes

Class 8 : Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

The document Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Class 8 Science by VP Classes.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
 

Q. 1. Complete the following table on the basis of appearance and hardness of the materials:

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Ans. 

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Q. 2. Have you ever seen a blacksmith beating an iron piece? Do you find a change in the shape of these pieces on beating? Would you expect a similar change in wood log on beating?
Ans.
Yes, we have seen blacksmith beating the iron pieces. We have seen the changes in the shape on beating. It increases in size and it does not break.
If a wood log is beaten, it does not change its shape but it breaks into pieces.
 

Q. 3. What happens  when some materials are beaten? Explain with the help of an activity and write your observations in a table.
Ans.
Take a small iron nail, coal piece, aluminium wire and a pencil lead. Beat these materials with a hammer one by one. Record your observation in the following table: 

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev             

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev


Q. 4. What is malleability? Name two most malleable metals.
Ans.
We see that the shape of iron and aluminium and other metals changes on beating. This property of metals due to which they can be beaten into thin sheets is called malleability. Silver and gold are the most malleable metals.


Q. 5. Explain that metals are good conductors of electricity with the help of an activity.
Ans
. Prepare an electric circuit as shown in the figure. This circuit is used to test whether electricity can pass through  a material or not. Repeat this activity with different materials shown in the table.

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Observe and group these materials into good conductors and poor conductors:

                   Electrical Conductivity of Materials

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev
We see that iron nail and copper wire are made of metals and are good conductors. So we can say that metals are good conductors.


Q. 6. List some physical properties of metals.
Ans.
Physical properties of metals:
(i) Hardness
(ii) Lustrous
(iii) Malleable
(iv) Ductile
(v) Sonorous
(vi) Good conductor of heat and electricity.
 

Q. 7. Write some physical properties of non-metals.
Ans.
(i) Dull appearance
(ii) Softness
(iii) Not sonorous
(iv) Poor conductor of heat and electricity
(v) Break down into various pieces.


Q. 8. What happens when a magnesium ribbon is heated in presence of air?
Ans.
When a magnesium ribbon is heated in presence of air on a burner flame, after some time it starts burning with a white flame and white powder is formed which is called magnesium oxide.

Mg (Magnesium) + O2 (Oxygen) → MgO (Magnesium Oxide)


Q. 9. Explain an activity to test the nature of rust.
Ans.
Collect some amount of rust after a reaction between iron, oxygen and water. Dissolve it in a very little amount of water. Shake well the mixture of rust and water. Test the solution with the red and blue litmus papers. We observe that the red litmus paper turns into blue. It shows that the nature of rust is basic. 

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Q . 10. What happens when a copper vessel is exposed to moist air?
Ans.
When a copper vessel is exposed to moist air for a long time, it acquires a dull green coating. The green substance is the mixture of copper hydroxide [Cu(OH)2] and copper carbonate (CuCO3)

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev


Q . 11. Explain the reaction of sodium and water with the help of an activity.
Ans.
Take a beaker, fill it half with water. Cut a small piece of sodium metal. Dry it using filter paper and wrap it in a small piece of cotton. Put the piece of sodium, wrapped in cotton into the beaker. We observe that the beaker becomes hot. We test the solution with red and blue litmus papers. It turns red litmus into blue. This activity indicates that sodium is highly reactive and it reacts vigorously with water. A lot of heat is generated in the reaction to form basic solution of sodium hydroxide.

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev


Q . 12. What happens when samples of metals and non-metals are mixed with acids?
Ans.
We observe that non-metals do not react with acids but metals react with acids and produce hydrogen gas that burns with a pop sound. Copper does not react with dilute hydrochloric acid but reacts with sulphuric acid.


Q . 13. Explain displacement reaction with the help of an activity.
Ans.
Take five beakers of 100 mL and label them A, B, C, D and E. Take about 50 mL of water in each beaker. Dissolve in beakers A and B, a tea spoon of copper sulphate (CuSO4) in beakers C, D and E zinc sulphate (ZnSO4), iron sulphate (FeSO4) and zinc sulphate (ZnSO4), respectively. Put zinc granule (Zn), iron nail (Fe), copper turnings (Cu); copper turnings (Cu) and iron nail (Fe) in the beakers respectively. Observe the changes. We see that in beakers A and B colour is changed while in C, D, E, there is no change of colour. Beakers A and B show the displacement reaction.

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals, Science, Class 8 Class 8 Notes | EduRev

Beaker A: Copper sulphate (CuSO4) + Zinc granule (Zn)
Beaker B: Copper sulphate (CuSO4) + Iron nail (Fe)
Beaker C: Zinc sulphate (ZnSO4) Copper turning (Cu)
Beaker D: Iron sulphate (FeSO4) + Copper turning (Cu)
Beaker E: Zinc sulphate (ZnSO4) + Iron nail (Fe)

Reactions:

A: CuSO4 + Zn → ZnSO4 + Cu
B: CuSO4 + Fe → FeSO4 + Cu
C: ZnSO4 + Cu → No change
D: FeSO4 + Cu → No change
E: ZnSO4 + Fe → No change
In these reactions we have seen that only more reactive metal displaces the less reactive metal but the less reactive metal does not do so.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 8

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Science

,

ppt

,

pdf

,

Sample Paper

,

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Summary

,

Exam

,

Important questions

,

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

Short Answers - Materials: Metals and Non-Metals

,

Extra Questions

,

MCQs

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Class 8 Class 8 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

Viva Questions

,

Science

,

mock tests for examination

,

Science

,

Free

,

Semester Notes

;