Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

Class 9: Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

The document Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9 is a part of the Class 9 Course Class 9 Science by VP Classes.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Q1. What is a medium? Give two examples.
 Ans.
The matter or substance through which sound is transmitted is called a medium. It can be solid, liquid or gas. Example, air, water, metal.
 

Q2. Define wave-motion.
 Ans.
A wave is a disturbance that moves through a medium when the particles of the medium set neighbouring particles into motion. The particles of the medium do not move forward but the disturbance is carried forward.
 

Q3. What is ‘sonic boom’?
 Ans.
When an object just attains a supersonic speed, it causes shock waves in air. As a result there is large change in air pressure. This results in sonic boom.
 

Q4. Why does sound become faint with distance?
 Ans.
Sound is a form of energy. As it moves away from the source its amplitude as well as its loudness decreases. The energy also get transformed in vibration of the particles of the medium.
 

Q5. Why do we say that sound waves are longitudinal?
 Ans. 
Longitudinal waves need medium for propagation. The sound energy travel in the same line as the particles oscillate.

Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

It forms compression and rarefaction for the longitudinal wave motion.
Sound wave shows all the characteristics of longitudinal wave so it is called as longitudinal wave.
 

Q6. Differentiate between longitudinal wave and transverse wave.
 Ans.

Longitudinal WaveTransverse Wave
1. It needs medium for propagation.1. It needs medium for propagation.
2.Particles of the medium move in a direction parallel to the direction of propagation of the disturbance.
Example, sound wave.
2.Particles of the medium move in perpendicular direction of propagation of the disturbance.
Example, light wave, seismic wave.


Q7. What is crest and trough?
 Ans.
When a wave is propagated as represented below. A peak is called the crest and a valley is called the trough of a wave.

Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

The maximum oscillation disturbance of particles of air forms crest and trough.
 

Q8. What is echo? Why don’t we get echo in small room?
 Ans. 
The distinct sound heard after reflection of sound from the source is called echo. For echo, the distance of reflecting surface from the source should be more than 17.2 m.
 

Q9. What is velocity of sound? Why does sound travel faster in the summer season than in winter?
 Ans.
Velocity of sound is the speed of sound in a given medium at a given temperature. As the temperature increases the speed of sound also increases, hence in summer the sound travels faster than in winter.
 

Q10. Draw a graphical representation of the wave shape for (a) low pitched sound and
 (b) a high pitched sound.
 Ans. 

Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

Q11. Give two applications of echo/reflection of sound.
 Ans.
(i) Ships use reflection of sound technique ‘‘SONAR’’ which helps in locating the depth, distance, direction and speed of underwater objects.
(ii) Ceilings of concert halls are curved so that sound after reflection reaches all corners of the hall.

 

Q12. Define amplitude, time period and frequency of sound wave.
 Ans. Amplitude: 
The magnitude of the maximum disturbance in the medium on either side of the mean value is called amplitude of the wave. Its unit ismetre.
Time Period: The time taken by two consecutive compressions or rarefactions to cross a fixed point is called the time period of the wave.
Frequency: The number of oscillations, occurring per unit time is called the frequency of sound wave.
 

Q13. A sound wave causes the density of air at a place to oscillate 1200 times in 2 minutes. Find the time period and frequency of the wave.
 Ans. 

Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

Q14. Give 3 uses of ultrasound.
 Ans. Uses of ultrasound:

1. Ultrasound is used to detect cracks and flaws in metal blocks.

2. It is used in ‘echo-cardiography’, the ultrasonic waves are made to reflect from various parts of the heart and form the image of the heart.

3. It is used in ‘ultrasonography’, to detect the image of organs or to detect the abnormalities in the organs. It is also used to examine the foetus during pregnancy to detect congenital defects.
 

Q15. What is the function of middle ear?
 Ans
. Middle ear consists of three small bones called hammer, anvil and stirrup. These three bones receive the sound vibrations and increase the strength of these vibrations to amplify the vibrations received by ear-drum. These amplified vibrations are further passed to the inner ear.
 

Q16. A ship sends out ultrasound that return from the seabed and is detected after 3.42 s. If the speed of ultrasound through seawater is 1531 m/s. What is the distance of the seabed from the ship?
 Ans.
Time between transmission and detection t = 3.42 s.
Speed of ultrasound in seawater = 1531 m/s.
Distance travelled by the ultrasound = 2 × depth of sea = 2d.
2d = speed of sound × time
= 1531 × 3.42 = 5236 m
∴ 2d = 5236 m

∴ d = (5236/2) = 2618 m.
The distance of the seabed from the ship is 2618 m.
 

Q17. Distinguish between tone, note and noise.
 Ans. Tone
: A sound of single frequency is called a tone.
Note: The sound which is produced due to a mixture of several frequencies is called a note.
Noise: The sound which is produced due to a mixture of several frequencies but is unpleasant to the ear is called noise.
 

Q18. Establish the relationship between speed, wavelength and frequency of sound.
 Ans.
Speed of sound → The distance travelled by a wave or a point on a wave (compression or rarefaction) per unit time.

Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

Distance = wavelength of the sound wave, it is the distance travelled by the sound wave in one time period (T)of the wave.

Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9
Speed = Wavelength × Frequency.

 

Q19. Which wave property determines (a) loudness? (b) pitch?
 Name the characteristic of the sound which help you to distinguish your friend’s voice while talking in a dark room.
 Ans.
(a) Loudness is determined by amplitude.
(b) Pitch is determined by frequency. The quality or timber of sound helps us to distinguish our friend’s voice while talking in a dark room.
 

Q20. A sound produces 13 crests and 15 troughs in 3 seconds. When the second crest is produced the first is 2 cm away from the source? Calculate.
 (a) the wavelength
 (b) the frequency
 (c) the wave speed.
 Ans.

Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

(a) Wavelength = distance between two consecutive crests or troughs is 2 cm.

Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

Q21. A construction site near school is bringing lot of behavioral changes in the students. Explain
 Ans.
The constant work on the construction site makes loud sound and this leads to irritation, high blood pressure, loss in concentration, hearing loss and sick feeling. All these changes affect a lot on students’ performance and behavior.
 

Q22. Lot of houses are located just next to the railway tracks. The train honks every 20 minutes when it passes from the locality. What could be the measure taken by the families to prevent them from loud sound effects of the train?
 Ans. 
The loud sound can be avoided from entering into the house to some extent by using sound proof windows and doors. One can use the insulators to prevent the sound waves enter into the rooms.

Q23. What is Doppler effect?
 Ans. 
As the train approaches, the sound of its horn is heard at a high pitch and as the train moved away, the sound of its horn is heard at a low pitch. This is the Doppler effect.
 

Q24. Sound reflects like light. How is this property of sound useful?
 Ans. 
The reflection of sound is used in all the musical instruments which has a long tube like flute to produce a peculiar sound. It is also used in the construction. If the hard material is used it would absorb the sound and in cinema halls the soft materials are used like fiber glass and acoustic tiles which will reflect the sound.
 

Q25. A sound wave is described as: Mechanical wave, longitudinal in nature and is a pressure wave. Discuss.
 Ans. 
Sound is a wave that is created by vibrating objects and propagated through a medium from one location to another. Since a sound wave is a disturbance that is transported through a medium via the mechanism of particle-to-particle interaction, a sound wave is characterized as a mechanical wave.
Longitudinal waves are waves in which the motion of the individual particles of the medium is in a direction that is parallel to the direction of energy transport. This is seen in sound waves.
Pressure wave: Since a sound wave consists of a repeating pattern of high-pressure and low-pressure regions moving through a medium, it is sometimes referred to as a pressure wave. The continuous crests and trough in the sound wave causes the pressure in sound wave.

The document Short Answers - Sound, Science, Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9 is a part of the Class 9 Course Class 9 Science by VP Classes.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Science

,

Science

,

Viva Questions

,

MCQs

,

Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

,

Important questions

,

pdf

,

Free

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

,

Science

,

Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

,

Exam

,

study material

,

Short Answers - Sound

,

Short Answers - Sound

,

Class 9 Notes | Study Class 9 Science by VP Classes - Class 9

,

shortcuts and tricks

,

mock tests for examination

,

Summary

,

Short Answers - Sound

,

ppt

;