Important Question Answers - My Childhood Class 9 Notes | EduRev

English Class 9

Class 9 : Important Question Answers - My Childhood Class 9 Notes | EduRev

The document Important Question Answers - My Childhood Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Short Answer Type Questions

Ques 1: Why did A.P.J. Abdul Kalam call his childhood a secure childhood ?
Or
“Kalam’s childhood was a secure one, both materially and emotionally”. Illustrate the fact.

Ans: A.P.J. Abdul Kalam called his childhood a secure one because he had loving and caring parents.-He had all necessary things which included food, clothes, medicine, etc.
Ques 2: Do you think the new teacher deserved the treatment meted out to him ? Why/why not ?
Ans: Yes, he deserved the treatment meted out to him. He was spreading the poison of communal intolerance among the young minds which was a serious crime. If a teacher indulges in such a mean act he deserves no sympathy.
Ques 3: What was the difference in the attitudes of the science teacher and his wife towards A.P.J. Abdul Kalam ?
Ans: Though his science teacher was an orthodox Hindu, he broke the social barriers, and mixed with other religions and commjmities. He invited Abdul home and served him meals and even sat and ate with him. On the contrary, his wife was conservative and refused to serve Abdul.
Ques 4: How did Second World War give opportunity to Kalam to earn his first wages ?
Ans: Kalam’s cousin was a news agent. Train halt at Rameshwaram station was suspended. So, the newspapers were bundled up and thrown out from a moving train. Kalam helped his cousin to catch the bundles. He was given money for it.
Ques 5: How does Abdul Kalam describe his mother ?
Ans: Abdul Kalam describes his mother by saying that she was an ideal wife and a gentle lady. He learnt from his mother to be gentle and kind. She even used to feed a lot of outsiders every day.
Ques 6: What did Abdul Kalam’s family do during the annual Shri Sita Ram Kalayanam Ceremony ?
Ans: Abdul Kalam’s family arranged for a boat with a special platform for carrying the idols of Lord Shri Sita Ram from the temple to the marriage sites situated in the middle of a pond called as Rama Tirtha. His parents even told him stories from the Ramayana.
Ques 7: What characteristics did Abdul Kalam inherited from his parents ? 
Ans: Abdul Kalam inherited honesty and self discipline from his father and faith in goodness and kindness from his mother. Like his parents even he respected all religions.

Long Answer Type Questions

Ques 1: What do you know about A.P.J. Abdul Kalam’s family after reading the lesson “My childhood”?
Ans: A.PJ. Abdul Kalam tells us that his family was a Tamil middle class family from Rameshwaram. His father Jainulabdeen was not much educated, wasn’t rich but was generous, wise, simple man
but very strict and severe. His mother Ashiamma was a generous lady, and used to feed unlimited numbers of people in their home. Kalam’s family respected all religions. They took part in Hindu festivals. His mother and grandmother told him stories from Ramayana. They always showered their love on their children and never forced their thoughts on them.
Ques 2: What incident took place at the Rameshwaram Elementry School when a new teacher came to the class ?
Ans: Kalam used to wear a cap and Ramanandha Sastry wore a sacred thread which marked him to be a Brahmin. When the new teacher came he could not tolerate a Hindu priest’s son sitting with a Muslim boy. He ordered Kalam to go and sit on the back bench. This made Ramanandha sad. Abdul started to sit in the last row but it left a bad impression on Abdul. Both the kids narrated the incident to their parents. As a result the teacher was rebuked and reprimanded for spreading communalism and hatred among children.
Ques 3: How did Abdul Kalam earn his “first wages” ? How did he feel at that time ?
Ans: Kalam was only 8 years old when the second world war broke out in 1939. Then there was a great demand for tamarind seeds. Abdul used to collect those seeds and sell them in the market. His cousin Shamsuddin distributed newspapers. The train would not stop at Rameshwaram and the bundles of newspapers were thrown from the running train. Abdul was employed by his cousin to collect them. This way he earned his first wages. He felt very proud on earning his first wage.
Ques 4: “Once you decide to change the system, such problems have to be confronted.” What system is being refer in the sentence from the chapter “My Childhood”? What are such problems ?
Ans: System means system of discrimination on the basis of religion. The system includes the narrow-mindedness and poison of social inequality and communal intolerance. The Brahmins did not allow Muslims to enter their kitchen. The science teacher – a rebel by nature, invited Kalam to his home and proved that if one is determined to face problems and change the system, he will definitely succeed. Though, such indifferences come in everybody’s life but a person should have a broader outlook and overcome the obstacles.
Ques 5: How was the Science teacher Siva Subramaniam Iyer, though an orthodox. Brahmin with a very conservative wife, a friend of Abdul Kalam. Give incidents to support your answer.
Ans: The Science teacher, Siva Subramaniam Iyer, wanted to break the social barriers between the Hindus and the Muslims. He wanted Kalam to be very highly educated as he recognized his intelligence. One day, he invited him over to a meal. His orthodox wife was totally horrified at the idea of a Muslim boy dining in her ritually pure kitchen. He did not mind anything said by his very conservative wife. He rather served the food to Abdul by his own hands. He also sat with him and dined together as well as invited him over again for another meal the coming weekend. Thus, this shows that he was a friend of Abdul Kalam even though Kalam was a Muslim and he himself was an orthodox Brahmin.

Value Based Question

Ques 1: ‘Childhood’ is the formative period of a child’s life. The lessons learnt here always stays with a person. Comment on it in the light of the lesson A.P.J. Abdul Kalam.
Ans: A.P.J. Abdul Kalam is one of the finest scientists in our country and was also our eleventh President. From his autobiography “Wings of Fire” it is amply clear that lessons learnt in our childhood not only shape our personality but also decide the kind of person we become. He learnt the lessons of religious tolerance, honesty and self-discipline early in his life. These qualities stayed with him throughout his life and have helped to make him one of the finest President of our country with so many diverse cultures
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 9

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

ppt

,

MCQs

,

Sample Paper

,

video lectures

,

study material

,

Extra Questions

,

Important Question Answers - My Childhood Class 9 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Important Question Answers - My Childhood Class 9 Notes | EduRev

,

Exam

,

Important questions

,

pdf

,

Free

,

Semester Notes

,

Important Question Answers - My Childhood Class 9 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Summary

;