Important Question Answers (Part-1) - The Sound of Music Class 9 Notes | EduRev

English Class 9

Created by: Vinay Thomas

Class 9 : Important Question Answers (Part-1) - The Sound of Music Class 9 Notes | EduRev

The document Important Question Answers (Part-1) - The Sound of Music Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course English Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Short Answer Type Questions

Question 1: When was Evelyn’s deafness first noticed? When was it confirmed?
Answer: Isabel had a doubt about Evelyn’s hearing ability when she did not move when her name was called to play the piano. At the age of 11, it was confirmed when she was taken to a specialist.
Question 2: When and how did Evelyn lose her power of hearing? 
Answer: Evelyn lost her power of hearing due to gradual nerve damage. At the age of 8, it was noticed and then at the age of 11, it was confirmed that Evelyn had lost her hearing ability.
Question 3: Why was Evelyn nervous while going to the Royal Academy of Music ?
Answer: Evelyn was nervous while going to the Royal Academy of Music as she was just 16 years old and was fresh from the Scottish farms, to add to her nervousness.
Question 4: How did Evelyn’s deafness come to light? 
OR
When did Evelyn’s mother noticed that something was wrong with her hearing ?
Answer: At the age of 8 when her name was announced to play on the piano, she did not respond. At the age of 11, her marks deteriorated. The headmistress urged her parents to take her to a specialist and her hearing impairment was discovered.
Question 5: Who helped Evelyn to continue with music? What did he do and say?
Answer: When Evelyn wanted to pursue her career in music, everyone discouraged her. It was a Percussionist Ron Forbes who helped and encouraged her to listen to the music and feel the music through her body.
Question 6: How did Evelyn hear music despite being deaf? 
Answer: Evelyn could sense music through her body. While playing on the xylophone, she could sense music through her fingertips and would learn against drums to sense. On the wooden floors, she used to remove her shoes and sense music through her feet moving of the legs.
Question 7: What is Evelyn’s secret of success and what message does she give to achievers?
Answer: Evelyn’s secret of success was strong determination and hard work. The message that she gives to the achievers is that work hard and get what you want.
Question 8: How has Evelyn Glennie inspired handicapped people?
Answer: When the handicapped people used to see Evelyn Glennie, they used to say, “If she can do it, I can”, And so, she resulted in inspiring them.
Question 9: Write down Evelyn’s message for the people?
Answer: Evelyn’s message to the people is that—Strong determination and hard work with sincerely / honesty leads to success. Aim for your goal and try to reach your goal with full determination and concentration.

Long Answer Type Questions 

Question 1: How did Evelyn Glennie fight with her physical disability?
Answer: Evelyn Glennie was a very brave girl. She learned to open her body and mind to the sounds and vibrations. She used to feel as if the music was flowing through her body. So she joined an orchestra and later the Royal Academy of Music. She did not want to be deprived of the joy of music that made her happy. She later even gave solo performances on stage in many countries and became famous.
Question 2: In spite of her towering success Evelyn Glennie does not accept any hint of heroic achievement. Explain ?
Answer: Evelyn Glennie had a hearing loss and was discouraged by most of the teachers but she did not give up. Ron Forbes guided her to listen through her body, not ears. Eventually, Evelyn learned to open her body and mind to sound and vibrations. She scored the highest marks in the history of the Royal Academy of Music. She also captured many top awards and brought percussion to the front of the orchestra. She has given pleasure to millions and in spite of this towering success she does ,
not accept any hint of heroic achievement and is a very simple person.
Question 3: Evelyn’s determination to overcome her disability has made her a source of inspiration for deaf children. Comment?
Answer: When Evelyn became deaf, she was determined to lead a normal life. She was encouraged by her percussion teacher. She learned to sense music through different parts of the body and opened her mind and body to vibrations. She could feel higher drum from the waist up and xylophone music through fingertips. She used to remove her shoes on the wooden floors. She was the master of a thousand instruments and most sought after as a multi-percussionist.
Question 4: How is Evelyn Glennie helping others with her popularity and skill?
Answer: In spite of Evelyn’s deafness she joined the prestigious Royal Academy of Music and won the “Soloist of the Year” award. Evelyn used to practice for hours learning languages such as Japanese and French. She earned a lot but was kind at heart. She used to give free performances in prisons and hospitals and also proved a personal example of tireless hard work and firm determination.
Question 5: How did Evelyn succeed in pursuing her interest in music?
Answer: Evelyn decided not to give up. It was Ron Forbes who recognized her potential and supported her. He advised her not to listen through her ears but to open her body and mind to the vibrations. She mastered the art of interpreting different vibrations of sound on her body to different notes. She could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down. After the practice, she could sense music in different parts of her body. And by this, Evelyn succeeded in pursuing her interest in music.

Value-Based Question 

Question 1: “A problem is only as big as we make it.” This thought has been very beautifully brought out in the lesson. Discuss?
Answer: Evelyn Glennie is profoundly deaf and cannot hear a word. Thus, she overcame this difficulty and learnt to listen music from her body. She not only scored highest marks in the history of the Royal Academy of Music but also became a renowned musician. She is an idol for a lot of people and a source of inspiration for. them. Her story tells us that no problem is so great that it cannot be overcome.
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 9

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

video lectures

,

Important Question Answers (Part-1) - The Sound of Music Class 9 Notes | EduRev

,

past year papers

,

MCQs

,

mock tests for examination

,

pdf

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Summary

,

ppt

,

Important Question Answers (Part-1) - The Sound of Music Class 9 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

study material

,

Extra Questions

,

Important Question Answers (Part-1) - The Sound of Music Class 9 Notes | EduRev

,

Sample Paper

,

Important questions

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Free

;