Short Long Answer Questions- Why do we fall ill? Class 9 Notes | EduRev

Science Class 9

Class 9 : Short Long Answer Questions- Why do we fall ill? Class 9 Notes | EduRev

The document Short Long Answer Questions- Why do we fall ill? Class 9 Notes | EduRev is a part of the Class 9 Course Science Class 9.
All you need of Class 9 at this link: Class 9

Ques 1: Define health.
Ans: Health means a state of physical, mental and social well-being.

Ques 2: Define disease.
Ans: Disease means being uncomfortable.

Ques 3: What do you mean by symptoms of disease?
Ans: Symptoms of disease are the signs of a disease which indicates the presence of a particular disease.

Quest 4: What are acute diseases?
Ans: Those diseases which last for very short period of time are called acute diseases. Example, headache and cold.

Ques 5: What are chronic diseases?
Ans: The diseases which last for very long period of time are called chronic disease Example, tuberculosis and jaundice.

Ques 6: What are pathogens?
Ans: The disease causing microbes are called pathogens. Example, bacteria, virus, fungi, worms.

Ques 7: What are vectors?
Ans: The organisms that spread or carry pathogens from one place to another, from infected person to healthy person is called vector.
Example, mosquito, housefly etc.

Ques 8: What are infectious diseases?
Ans: Diseases which can spread from one person to another and microbes are the immediate cause for these diseases are called infectious diseases. Example, typhoid

Ques 9: What are non-infectious diseases?
Ans: Diseases which do not spread from one person to another is called non-infectious diseases. Example, cancer.

Ques 10: Name any one disease caused due to genetic abnormality.
Ans: Haemophilia.

Ques 11:  Name two diseases caused by protozoa.
Ans: Malaria and amoebiasis.

Ques 12: Name two diseases caused due to bacteria.
Ans: Tuberculosis, typhoid.

Ques 13: Name two disease caused due to virus.
Ans: Polio, chickenpox.

Ques 14: Name two disease caused by fungi.
Ans: Scabies and skin infection.

Ques 15: What are antibiotics?
Ans: Antibiotics are drugs that block the biochemical pathways important for bacteria. These are used to cure diseases caused due to bacteria.

Ques 16: Give the full form of AIDS.
Ans: AIDS-Acquired Immuno Deficiency Syndrome (Syndrome means collection of symptoms).

Ques 17: Name the pathogen that causes sleeping sickness.
Ans: The protozoan → Trypanosoma.

Ques 18: Name the organism that causes kala-azar.
Ans: Leishmania.

Ques 19: Name two air-borne diseases.
Ans: Common cold, cough, tuberculosis.

Ques 20: Name two diseases that are organ specific.
Ans: Jaundice – liver
Tuberculosis – lungs

Ques 21: Which virus causes AIDS?
Ans: HIV virus causes AIDS
HIV—Human Immuno Deficiency Virus.

Short Answer Type Questions  

Ques 1: Give the difference between acute disease and chronic disease.
Ans:

Acute disease

Chronic disease

It may last for few days.It lasts for longer period.
It does not have major effect on body.It affects the body drastically.


Ques 2: State two main causes of disease.
Ans: Two main causes of disease are immediate cause and contributory cause. Immediate cause: This is due to the organisms that enter our body and cause disease. Example, virus, protozoa, bacteria.
Contributory cause: These are the secondary factors which lead these organisms to enter our body. Example, dirty water, unclean surrounding, contaminated food etc.

Ques 3: Define vaccine and name two vaccines.
Ans: Vaccine is a chemical /drug given in advance to a body to give immunity against certain diseases.
Vaccines given to children are:
(a) BCG—for tuberculosis prevention
(b) Polio drops—for polio prevention

Ques 4: What is antibiotic penicillin? Give its function.
Ans: Penicillin antibiotic blocks the bacterial processes that build the cell wall. Due to this drug, the bacteria is unable to make a protective cell wall and dies easily. It is used to cure the diseases and infections caused by bacteria.

Ques 5: Bacteria is a cell, antibiotics can kill these bacteria (cell), Human body is also made of cells how does it affect our body?
Ans: Antibiotics block the biochemical pathway of bacteria by which it makes a protective cell wall around it. Antibiotic does not allow the bacteria to make this cell wall because of which they die.
Human body cell don’t make any cell wall so antibiotics cannot have any such effect on our body.

Ques 6: How does cholera becomes an epidemic in a locality?
Ans: Cholera is an infectious disease that spreads due to unsafe water. It can spread in a locality; if a person suffering from cholera lives in the locality and
the excreta of this person, get mixed with the drinking water used by people living nearby. The cholera-causing microbe enters the new hosts through the water they drink and cause disease in them.

Ques 7: Name the organs affected due to the following diseases:
Malaria, jaundice, Japanese encephalitis, typhoid.
Ans:
1. Malaria: Infects liver and red blood cells
2. Jaundice: Infects the liver.
3. Japanese encephalitis: Infects the brain
4. Typhoid: Infects blood.

Ques 8: Why are sick patients advised to take bed rest?
Ans: Doctors advise to take bed rest for sick patients so that they can conserve their energy which can be used for healing of their body organs which were affected due to certain disease.

Ques 9: How do we kiU microbes that enter our body and cause diseases?
Ans: Microbes can be killed by using medicines These microbes are of different categories—virus, bacteria, fungi or protoza. Each of these groups of organisms have some essential biochemical life processes which is peculiar to a particular group and is not shared by others. These pathways are not used by us. By using drugs that blocks the microbial synthesis pathway without affecting us can kill the microbes.

Ques 10: What are disease specific means of prevention?
Ans: The disease specific means of prevention are the use of vaccines. The vaccines, are used against tetanus, diphtheria, whooping cough, measles, polio and many others.

Ques 11: Why can’t we make antiviral medicines/drugs?
Ans: The viruses lie on the border line of living and non-living organisms. The viruses can live, grow and multiply only inside the host body. They cannot be grown or cultured and their .biological pathways cannot be affected. Hence, the antiviral medicines/drugs is difficult to make.

Ques 12: Write a short note on malaria as a disease, its symptoms and control.
Ans: Malaria is caused by protozoa that lives in blood. This parasite enters our body through a female Anopheles mosquito bite which is the vector, visits water to lay eggs, the protozoa enters our blood stream when female mosquito bites us. This protozoa affects our liver and red blood cells.
Symptoms: Very high fever with periodic shivering, headache and muscular pain.
Control: Use of quinine drug, keeping the surroundings clean with no stagnant water, use of mosquito repellent creams, nets, can control the spread of this disease.

Ques 13: What is AIDS? How does a person get affected with HIV?
Ans: AIDS is Acquired Immuno Deficiency Syndrome, it is caused due to HIV— human immuno deficiency virus. This virus reduces the immunity of human body. Therefore if any microbe enters the body of a person it causes disease killing the person.
The virus is transmitted from infected person to other person by any of the following way:
(a) Blood transfusion.
(b) From mother (infected) to baby in the womb.
(c) From mother’s milk to lactating baby.
(d) By sexual contact.
(e) Sharing of needle with an infected person.

Ques 14: Becoming exposed to or infected with an infectious microbe does not necessarily mean developing noticeable disease. Explain.
Ans: This is because the immune system of our body is normally fighting off microbes. Our body have cells that are specialised in killing infecting microbes. Whenever any microbes or foreign body enters our system, these cells become active and kill the microbes that could cause any damage to the body. These immune cells manage to kill off the infection and a person does not get disease.

Ques 15: What are three limitations for the approach to deal with infectious diseases?
Ans: The three limitations are:
(1) If someone has a disease, their body functions are damaged and may never recover completely.
(2) As the treatment will take time, the person suffering from a disease is likely to be bedridden for some time.
(3) The infectious person can serve as the source from where the infection may spread to other people.

Ques 16: Give the common methods of transmission of diseases.
Ans:
Short Long Answer Questions- Why do we fall ill? Class 9 Notes | EduRev
The common methods of transmission of diseases are:
(1) By air – cough, cold, tuberculosis
(2) By food and water – typhoid, jaundice
(3) By mosquito bite – malaria
(4) By rabid animal – rabies
(5) By direct contact – skin infection, small pox, AIDS
(6) By indirect contact – typhoid, chickenpox

Ques 17: What are the basic conditions for good healths?
Ans: The basic conditions for good health are:
(1) Proper balanced and nutritious diet
(2) Personal hygiene
(3) Clean surroundings and clean environment
(4) Regular rest
(5) Proper rest
(6) Good economic status.

Long Answer Type Questions  
Ques 1: If someone in the family gets infectious disease, what precautions will you advice to the other family members?
Ans: For an infectious diseased person in the family following precautions should be taken:
(1) The surroundings and the house should be clean.
(2) The infected person should be kept isolated in a separate room.
(3) The clothes and utensils of patient should be sanitized regularly.
(4) Separate towels and handkerchief should be used by the patient.
(5) Children should not be allowed to visit the infected person.
(6) Clean and boiled drinking water should be given to the patient.
(7) A balanced and nutritious diet which will provide lot of energy should be given.
(8) There should be silence and the patient should be given lot of bedrest to overcome the infection.

Ques 2: What is a disease? Classify disease based on duration and infection cause.
Ans: Disease can be defined as the state of human health which is not at ease is not comfortable. During disease, the functioning or appearance of one or more systems of the body changes.
Classification:
(a) Based on duration:
Acute diseases: Diseases that last for only short period of time. Example, headache, common cold etc.
Chronic diseases: Diseases that last for long time is called chronic disease Example, tuberculosis.
(b) Based on cause: Disease can be grouped as infectious/communicable disease and non-infectious or non-communicable disease.
Infectious diseases: These diseases are caused due to microbes and can spread from one person to another.
Non-infectious diseases: These type of diseases do not spread in the community, but remains internal. Example, cancer, genetic abnormalities.

Ques 3: What are the different ways used for the treatment and prevention of diseases?
Ans: Principles of treatment for diseases are:
(1) To reduce the effect of the diseases.
(2) To kill the cause of the disease i.e., to kill the microbes like bacteria, fungi, protozoa.
Principles of prevention are:
(a) General ways: It relate to preventing exposure to the microbes. This can be done in following ways:
1. For avoiding air-borne infections—Avoid visiting public place, cover your nose and mouth while sneezing or coughing
2. For water-borne infection—Drink safe, clean and boiled water.
3. For vector-borne diseases—Keep the surroundings clean, keep food and water covered and clean. Do not allow any water to stand as it becomes a breeding ground for mosquitoes.
4. Self immunity—It is self-defence mechanism in our system that can fight off and kill microbes that enter our body.
(b) Specific ways—By giving vaccines, childhood immunisation that is given to children for preventing infections and diseases.

Ques 4: State the mode of transmission for the following diseases:
Malaria, AIDS, Jaundice, Typhoid, Cholera, Rabies, Tuberculosis, Diarrhoea, Hepatitis, Influenza.
Ans:

SL. No.
Diseases
Mode of transmission
1.
Malaria
Mosquito bite (female Anopheles mosquito carries protozoa)
2.
AIDS
Infected blood, semen, mother’s milk, from mother to foetus.
3.
Jaundice
Contaminated water.
4.
Typhoid
Contaminated food and water.
5.
Cholera
Contaminated food and water.
6.
Rabies
Bite of rabid animal.
7.
Tuberculosis
Cough and sneeze droplets.
8.
Diarrhoea
Contaminated food and water.
9.
Hepatitis
Contaminated food and water.
10.
Influenza
Cough and sneeze droplets.

Ques 5: Name all the micro-organisms that causes infectious disease and name few diseases caused by each micro-organism.
Ans:

Infections Micro-organism
Disease
Bacteria
Tuberculosis, typhoid, diarrhoea, cholera
Virus
Polio, AIDS, chickenpox
Protozoa
Malaria, amoebiasis, kala-azar, sleeping sickness
Fungi
Food poisoning, skin diseases

Value-Based Questions  
Ques 1: AIDS is spreading globally at very fast rate, a group of class-IX students made a module on its prevention and posted it on social networking site.
(a) What is the cause of AIDS?
(b) Give any two preventions for it.
(c) What value of these students is reflected in this act?
Ans: (a) HIV virus.
(b) Two preventive measures of AIDS are use of disposable injections, scanning of blood before transfusion for HIV.
(c) Students showed moral responsibility and general awareness.

Ques 2: There is a ban on sale of junk food items in school canteens. A student notices that in his school canteen cold drink, chips and cup noodles were sold. He reports this matter to his teachers and school office. Thereafter the sale of junk food in canteen was stopped and monitored.
(a) Why is balanced diet necessary for maintaining healthy body?
(b) Name two diseases caused due to junk food.
(c) What values of this student is reflected?
Ans: (a) Balanced diet provides all the nutrients to our body in appropriate amount and keeps our body healthy.
(b) Heart diseases and obesity.
(c) The student showed general awareness and responsible citizen.

Ques 3: Sudha’s brother who is 5 years old had high fever for two days, doctor prescribes him antibiotics. Sudha hesitantly asks for the name of the disease his brother had and why was he advised to take antibiotics without any diagnosis?
(a) Is fever a disease?
(b) What is the role of antibiotics?
(c) What value of Sudha is reflected in the above act?
Ans: (a) Fever is not a disease it is a symptom.
(b) Antibiotics are medicines advised to be taken only when the immune system of a patient is unable to fight against the microbes.
(c) Sudha showed moral responsibility, general awareness.

Ques 4: Malaria was on the outbreak in a locality of a town. People thought that the bite of mosquitoes cause malaria and started killing mosquitoes. Anita told the masses to clean the breeding grounds of mosquitoes, to add oil on the water bodies and clean all the areas, where stagnant water was present.
(a) What is the cause of malaria?
(b) Give two ways to prevent it.
(c) What value of Anita is reflected in this act?
Ans: (a) Malaria is caused due to the protozoa named Plasmodium.
(b) Two ways to prevent malaria are:
(i) Clear all breeding grounds of mosquitoes i.e., stagnant water.
(ii) Use mosquito repellents.
(c) Anita showed the values of social responsibility and self-awareness.

Ques 5: Latika was suffering with chickenpox and was advised to stay at home by her doctor. Latika’s friend persuades her to go for class picnic along with her and have fun. But Latika refuses and stays at home.
(a) What is the cause of chickenpox?
(b) Give one precaution for it.
(c) What value of Latika is reflected in not going for picnic.
Ans: (a) Virus causes chickenpox.
(b) One precaution of avoiding spread of chickenpox is to stay away from public places when one is suffering from it. Take vaccination.
(c) Latika showed moral responsibility and self awareness.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

mock tests for examination

,

Summary

,

ppt

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Short Long Answer Questions- Why do we fall ill? Class 9 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Short Long Answer Questions- Why do we fall ill? Class 9 Notes | EduRev

,

Important questions

,

Short Long Answer Questions- Why do we fall ill? Class 9 Notes | EduRev

,

pdf

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

past year papers

,

Free

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

;