Short & Long Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

Science Class 7

Class 7 : Short & Long Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

The document Short & Long Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Science Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Short Q & A :


Q1: Why do we respire?

Ans : We respire to use the oxygen, to oxidise our food and release energy. This is similar like burning but a slower process. it also needs respiratory enzymes .Respiration is a slower process than burning and energy released can be stored for later use. 

C6 H12 O6+ O2------------------> H2O+ CO2+energy


Q2: Why we should eat regularly?

Ans : The food has stored energy which is released during respiration, thus we should eat regularly.


Q3: What happens to the air we breathe in?

Ans : The air we breathe in transported to every parts of body and ultimately it is transported to each cell, in the cells, oxygen in the air helps in the breakdown of food, this process of breakdown of food in the cell with the release of energy is called cellular respiration.


Q4: Explain cellular respiration

Ans : The air we breathe in transported to every parts of body and ultimately it is transported to each cell, in the cells, oxygen in the air helps in the breakdown of food, this process of breakdown of food in the cell with the release of energy is called cellular respiration. Cellular respiration occurs in the cells of all organisms.


Q5: Differentiate between aerobic and anaerobic respiration.

Ans : 

Aerobic respiration 
Anaerobic respiration 
  1. An aerobic respiration takes place using oxygen, inhaled in breathing.
  2. In aerobic respiration , breakdown of glucose results in production of Carbon Dioxide, Water and Energy
  3. An aerobic respiration uses respiratory organs such as lungs or gills

  1. Whereas an anaerobic respiration requires no oxygen.
  2. In anaerobic respiration, the breakdown of glucose first results in Lactic Acid and energy then lactic acid break down into carbon dioxide and water.
  3. anaerobic respiration take place at cellular or muscular level


Q6: Explain similarities between aerobic and anaerobic respiration.

Ans : 

  1. Both aerobic and anaerobic respiration are necessary for the survival of living organism.
  2. In both type of respiration, the food is broken and energy is released for the functioning of an organism.
  3. In both type of respiration, Carbon Dioxide, Water and Energy is produced finally


Q7: Why human breathing mechanism is called tidal breathing?

Ans : 

Human breathing mechanism is called tidal breathing because air comes in and out using the same path.


Q8: Humans use yeast every day. What is yeast?

Ans : If we want to make our own bread, we can buy yeast in the grocery store. This yeast consists of little brown grains. The little brown grains of yeast may not seem to be alive, but if we put them in water with sugar, the yeast will carry out cellular respiration and grow. We can grow yeast in a test tube filled with water and sealed with a balloon. Under anaerobic conditions, yeast carries out alcoholic fermentation, so it produces lactic acid and energy.


Q9: Explain respiration in yeast.

Ans : Yeast is single celled organism that respires anaerobically and during this process yield alcohol. Yeast get energy through anaerobic respiration, in the absence of oxygen, glucose breaks down into oxygen and carbon dioxide, the equation for the reaction is as follows: 

Glucose in absence of oxygen > alcohol + carbon dioxide + energy


Q10: Why does an athlete breathe faster and deeper than usual after finishing the race?

Ans : The food has stored energy, which is released during respiration. Therefore, all living organisms respire to get energy from food by breathing the air. During heavy exercise, fast running, cycling, walking for many hours or heavy weight lifting, the demand for energy is high. Therefore, to meet the extra demand of energy, an athlete breathes faster and deeper than usual after finishing the race.


Q11: Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air?

Ans : When we inhale a lot of dust-laden air, the dust particles get trapped in the hair present in ournasal cavity. However, sometimes these particles may get past the hair in the nasal cavity. Then they irritate the lining of the cavity, as a result of which we sneeze. Sneezing expels these foreign particles from the inhaled air and a dust free, clean air enters our body.


Q12: Why mountaineers carry oxygen with them?

Ans : Mountaineers carry oxygen with them because the amount of air available to a person is less than that available on the ground.


Q13: Why we get muscle cramps after heavy exercise?

Ans : During heavy exercise the demand for energy is high. But the supply of oxygen to produce energy is limited. Then anaerobic respiration takes place in the muscle cells to fulfil the demand of energy. 

Glucose in absence of oxygen > Lactic Acid + Energy The cramps occur only when the muscle cells respire anaerobically. The partial breakdown of glucose produces lactic acid. The accumulation of lactic acid causes muscle cramps.


Q14: Why we feel hungry after a physical activity?

Ans :  During a physical activity we need more energy. Whenever a person needs extra energy he/she breathes faster. As a result, more oxygen is supplied to our cells. It speeds up the breakdown of food and more energy is released. Due to rapid breakdown of food we feel hungry.


Q15: Write short notes on inhalation.

Ans : The process of taking in of air rich in oxygen into the body is called ‘inhalation’. During inhalation, ribs move up and outwards and diaphragm moves down. This movement increases space in our chest cavity and air rushes into the lungs. Exhalation is the process of giving out of air giving out of air rich in carbon dioxide is known as ‘exhalation’. During exhalation, ribs move down and inwards while, diaphragm moves up to its former position. This movement reduces the size of our chest cavity and air is pushed out.


Q16: How does the exchange of gases occur in breathing?

Ans : When we inhale air it passes through our nostrils to nasal cavity. From nasal cavity the air reaches our lungs. The exhaled air follows same route to go out. Breathing in and out involves the movement of the diaphragm and the rib cage.


Q17: Write short notes on gills.

Ans : Gills in fish help them to use oxygen dissolved in water and thus, help them in breathing. Gills are projections of their skin. These are well supplied with blood vessels for exchange of gases.


Q18: How do the plants breathe in oxygen?

Ans : In plants each part can independently take in oxygen from air and give out carbon dioxide. Leaves of the plants have tiny pores called ‘stomata’ for exchange of oxygen and carbon dioxide. Roots take up air from the pores (air spaces) present between the soil particles.


Q19: Do the plants also respire?

Ans : Like all other organisms, plants also respire for their survival. They take oxygen from the air and give out carbon dioxide. In the cells oxygen is used to breakdown glucose into carbon dioxide and water as in other organisms.


Q20: How do we breathe?

Ans : We take in air through our nostrils, when we inhale air, it passes through our nostril into nasal cavity and from there it reaches our lungs through the wind pipe. Lungs are present in chest cavity which is surrounded by ribs on the sides; diaphragm forms the floor of chest cavity. Breathing involves the movement of diaphragm and the rib cage. During inhalation ribs move up and outwards and diaphragm moves down, because of this movement space in our chest cavity increases and air ruses into the lungs. During exhalation ribs move down and inward and diaphragm moves up to its former position, this reduces the size of chest cavity and air is pushed out of the lungs.


Q21: Explain all body parts involved in respiration.

Ans : We take in air through our nostrils, when we inhale air, it passes through our nostril into nasal cavity and from there it reaches our lungs through the wind pipe. Lungs are present in chest cavity which is surrounded by ribs on the sides; diaphragm forms the floor of chest cavity. Breathing involves the movement of diaphragm and the rib cage.


Q22: What happens when we inhale air? in exhaled air.

Ans : During inhalation ribs move up and outwards and diaphragm moves down, because of this movement space in our chest cavity increases and air ruses into the lungs.


Q23: What happens in the process of exhalation?

Ans : During exhalation ribs move down and inward and diaphragm moves up to its former position, this reduces the size of chest cavity and air is pushed out of the lungs.


Q24: Why we should cover our nose while sneezing?

Ans : We should cover our nose while sneezing, so that the foreign particles expelled during sneezing did not get inhaled by other persons.


Q25: What role does hair present in nasal cavity play in the process of respiration?

Ans : Air around us contains various unwanted particles like smoke, dust, pollens, etc. during inhalation of air these particles get trapped in the hair of nasal cavity and thus these hairs allow clean air to enter our body.


Q26: What is the total percentage of oxygen and carbon dioxide in inhaled air and exhaled air?

Ans : The percentage of oxygen and carbon dioxide in inhaled air is 21% and 0.04% respectively and the percentage of oxygen and carbon dioxide in exhaled air is 16.4% and 4.4% respectively.


Q27: Explain respiration in cockroach.

Ans : A cockroach has a small opening on the side of its body, these openings are called spiracles. Oxygen rich air rushes through spiracles into the tracheal tubes diffuses into the body tissue and reaches every cell of body. In the same way carbon dioxide from the cells goes into the tracheal tube and moves out through spiracles.


Q28: Explain respiration in insects

Ans : A cockroach has a small opening on the side of its body, these openings are called spiracles. Oxygen rich air rushes through spiracles into the tracheal tubes diffuses into the body tissue and reaches every cell of body. In the same way carbon dioxide from the cells goes into the tracheal tube and moves out through spiracles.


Q29: Explain respiration in earthworm.

Ans : Earthworm breathes through their skins, the skin of an earthworm feels moist and slimy on touching and gases can pass easily through them.


Q30: Explain respiration in water animals.

Ans : Water animals have gills that help them to use oxygen dissolved in water. Gills are projections of the skin which are well supplied with blood vessels for exchange of gases.


Q31: How respiration does occur in plants?

Ans : In plants the roots take in air present in soil, leaves have tiny pores called stomata that help in exchange of gases. The breakdown of glucose in the plant cells is similar to that in other living beings.


Q32: Draw a labelled diagram showing inhalation and exhalation process in human beings.

Ans : Short & Long Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev


Q33: Draw a labelled diagram of insect’s tracheal system.

Ans :

  Short & Long Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev



Long Q & A :


Q1: Explain the two types of respiration.

Ans : 

Ans : 

Aerobic respiration 
Anaerobic respiration 
  1. An aerobic respiration takes place using oxygen, inhaled in breathing.
  2. In aerobic respiration , breakdown of glucose results in production of Carbon Dioxide, Water and Energy
  3. An aerobic respiration uses respiratory organs such as lungs or gills
  1. Whereas an anaerobic respiration requires no oxygen.
  2. In anaerobic respiration, the breakdown of glucose first results in Lactic Acid and energy then lactic acid break down into carbon dioxide and water.
  3. anaerobic respiration take place at cellular or muscular level


  1. Both aerobic and anaerobic respiration are necessary for the survival of living organism.
  2. In both type of respiration, the food is broken and energy is released for the functioning of an organism.
  3. In both type of respiration, Carbon Dioxide, Water and Energy is produced finally

Q2: Explain the process of breathing in insects and fishes.

Ans : A cockroach has a small opening on the side of its body, these openings are called spiracles. Oxygen rich air rushes through spiracles into the tracheal tubes diffuses into the body tissue and reaches every cell of body. In the same way carbon dioxide from the cells goes into the tracheal tube and moves out through spiracles.


Water animals have gills that help them to use oxygen dissolved in water. Gills are projections of the skin which are well supplied with blood vessels for exchange of gases.

 

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Summary

,

mock tests for examination

,

Short & Long Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

,

Short & Long Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

ppt

,

Sample Paper

,

Free

,

video lectures

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

Short & Long Question Answers - Respiration in Organisms Class 7 Notes | EduRev

,

MCQs

,

past year papers

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

study material

,

pdf

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Viva Questions

;