The document Points to Remember- Data Handling Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course Class 8 Mathematics by Full Circle.

All you need of Class 8 at this link: Class 8

**Facts That Matter**

- The numerical information is called data.
- Data can be arranged and presented by grouped frequency distribution.
- Frequency is the number of times a particular entry occurs.
- Histogram is a special type of bar graph in which the class intervals are shown on the horizontal axis and heights of the bars correspond to the frequency of the class.
- In a histogram, there is no gap between bars.
- A circle graph or a pie chart shows the relation ship between a whole and its parts.
- Outcomes of an event or experiment are equally likely if each has the same of occurring.
- Probability of an event =
- Probability of an event can have a value from 0 to 1.
- Probability of a sure event is 1.
- Probability of an impossible event is 0.

**We Know That**

Numerical information is called an observation. The collection of all these observations is called data. The collection of observation collected initially is called raw data. Raw data is tabulated in a precise manner. We may represent numerical data through pictures or graphs, which is called pictorial representation of the data. The pictorial representation of data using symbols is called pictograph. A display of information using bars of uniform width is called a bar-graph. In a bar-graph, the heights of bars are proportional to the respective values.**Solved Example: Q: The table gives the number of snacks ordered and the number of days as a tally. Find the frequency of snacks ordered.**

2-4 is 4 days

4 to 6 is 3 days

6 to 8 is 9 days

8 to 10 is 9 days

10 to 12 is 7 days.

So the frequencies for all snacks ordered are 4, 3, 9, 9, 7

a. 187

b. 425

c. 415

d. 98

Sol:

Monday : 3 X 25 = 75

Tuesday: 5 X 25 = 125

Wednesday: 4 X 25 = 100

Eggs remaining = 115

Total number of eggs he had = 75 + 125 + 100 + 115 = 415

a. 5 students

b. 7 students

c. 11 students

d. 12 students

Students getting 95 marks = 7

Students getting 100 marks = 5

Therefore students getting 95 or above = 5 + 7= 12 students

93 docs|16 tests

### Data Handling - MCQ

- Test | 10 ques | 10 min
### NCERT Solutions(Part- 1)- Data Handling

- Doc | 9 pages
### NCERT Solutions(Part- 2)- Data Handling

- Doc | 5 pages
### NCERT Solutions(Part- 3)- Data Handling

- Doc | 5 pages
### Extra Questions and Practice Exercise- Data Handling

- Doc | 5 pages

- Understanding Quadrilaterals - MCQ
- Test | 10 ques | 10 min