Short Questions With Answers -Development Humanities/Arts Notes | EduRev

Political Science Class 11

Humanities/Arts : Short Questions With Answers -Development Humanities/Arts Notes | EduRev

The document Short Questions With Answers -Development Humanities/Arts Notes | EduRev is a part of the Humanities/Arts Course Political Science Class 11.
All you need of Humanities/Arts at this link: Humanities/Arts

Q. 1. Who Said, "Development means change plus growth."
Ans.
Colm and Geiger.

Q. 2. Write down any one dimension of Development.
Ans.
Political Development.

Q. 3. Write down one goal of Development.
Ans.
Fulfilment of Minimum Need.

Q. 4. What do you understand by ‘Development’?
Ans.
Development means welfare of all and improvement in the standard of life.

Q. 5. Who is associated with Narmada Bachao Andolan?
Ans.
Medha Patkar.

Q. 6. Which development model is needed for India?
Ans.
India needs Gandhian model of development.

Q. 7. What does UNDP stands for?
Ans. 
United Nations Development Programme.

Q. 8. Write two definitions of Development.
Ans. 
1. According to Colm and Geiger, development means change plus growth.
2. Weidner defines it as a process of growth “In the direction of modernity and particularly in the direction of nation–building and socio– economic progress.”

Q. 9. What do you understand by the term ‘development’?
Ans. Development is a process of improving the well-being of the people. It is about raising the standard of living of the people, improving their education and health. Development conveys the ideas of growth, progress, well-being and an aspiration for a better life.

Q. 10. Mention the major objectives which are identified with development.
Ans.
1. Development could only be attained by ‘modenisation’.
2. Development means economic growth or economic development.
3. Emphasis on harmony, i.e., stable and orderly change.
4. Quantitative change and qualitative change.

Q. 11. Mention the different dimensions of development.
Ans.
Development is complex phenomenon comprising many dimensions – social, political, economic, administrative and cultural. It is not possible to draw a line of demarcation between the economic, political and social components of development.

Q. 12. Refer to the quotation which says, “Development is not Unilinear.”What does this statement mean?
Ans. 
Political development implies to a process of organic change in the nature of political institutions. Development, in general means the process of cumulative change and growth. So, political development in particular refers to this process of change and growth in political spheres. The scholars came to hold the view that by industrialisation, urbanisation, secularisation and democratisation, these countries could catch up with the western countries. They could also develop democratic structures and industrial complexes. So the idea developed that the developing countries have to pass through certain stages to attain political development. Emphasis in this way came to be laid on the unilinear process which is straight and unobstructed. It means development takes place in one single direction and that also in a particular accepted order of one stage being followed by another — identity, legitimacy, penetration, participation, distribution and integration.

Q. 13. Write short note on Lucian W. Pye’s concept of political development.
Ans. 
Lucian Pye, is the pioneer among the earlier batch of writers “to analyse the concept of development in depth, and has kept on evolving his ideas on the subject, and has left an abiding impression on the entire literature of political development. Instead of going ahead to give his own explanation of political development that includes some element of all the diverse definitions and interpretations that coming to his own interpretation. Pye virtually set a new standard in 1963 when he defined political development in terms of cultural diffusion, and of adapting, fusing and adjusting old patterns of life to new demands. It means that political development is a phenomenon that is sought to be brought about by certain nations after having seen its model in other countries. It implies adaptation, adjustment and reshaping of old patterns of life to new ones. He holds that the first step towards political development was the evolution of the nationstate system which he treated as a “basic concept supporting the gradual diffusion throughout all societies of what we might call a world culture.”

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Extra Questions

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Short Questions With Answers -Development Humanities/Arts Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Free

,

Exam

,

Summary

,

Viva Questions

,

Short Questions With Answers -Development Humanities/Arts Notes | EduRev

,

Short Questions With Answers -Development Humanities/Arts Notes | EduRev

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

MCQs

,

pdf

,

Sample Paper

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

ppt

,

Objective type Questions

;