Short Questions With Answers -Peace Humanities/Arts Notes | EduRev

Political Science Class 11

Humanities/Arts : Short Questions With Answers -Peace Humanities/Arts Notes | EduRev

The document Short Questions With Answers -Peace Humanities/Arts Notes | EduRev is a part of the Humanities/Arts Course Political Science Class 11.
All you need of Humanities/Arts at this link: Humanities/Arts

Q. 1. Write two elements of Peace.
Ans. 
1. Truth. 2. Justice.

Q. 2. Write two examples of structural violence
Ans.
1. Communalism. 2. Colonialism.

Q. 3. Which type of war is a war without arms?
Ans.
Cold War.

Q. 4. Has terrorism become an international problem today?
Ans.
Yes, Terrorism has become an international problem today.

Q. 5. What is the importance of Peace?
Ans.
The need of peace has been felt since time immemorial. Peace is a universal phenomena. It is a cherished value. It occupied a central place in the original teachings of almost all religions. Peace is essential for progress and development.

Q. 6. What do you mean by Peace?
Ans.
Peace is often defined as the absence of war.But this is not correct. Only wars are not a threat to peace. Peace is a situation in which all people get equal opportunities of development and there is no social, economic and political exploitation.

Q. 7. Write the basic aim of the United Nations.
Ans.
The basic aim of the United Nations is to maintain international peace and security and to reach that end by taking effective and collective measures for the prevention and removal of threats to peace.

Q. 8. What do you mean by Balance of Power?
Ans.
Balance of power as a situation refers to the power relationship between states as groups of states in which both the rival groups are equal or in preponderant position. In international politics, balance of power means that no power or combination of power will be allowed to grow so strong as to threaten the security of the rest or peace.

Q. 9 Explain any two devices to prevent war and to maintain peace.
Ans.
There are various devices to prevent war and to maintain peace which are as follows:
1. Balance of Power : Balance of power is an important method to maintain international peace. The basic principle of Balance of Power is that no State or group of states should become so powerful that it may become a threat to international peace. In the 19th century, this method was very popular in Europe.
2. International law : In the present age,international law is an important factor to prevent war and to strengthen peace. Though international aw is a weak law, yet most of the civilised states of the world give due respect to these laws.

Q. 10. Explain the role of International Law in the maintenance of international peace.
Ans. 
International law plays an important role in the maintenance of international peace. International law regulates the relations among civilised states. According to Salmond, International law consists of those rules which govern sovereign states in their utual dealings. Lord Russell holds that International law is “the aggregate of rules in which nations have agreed to confirm in their conduct towards one another.” International law relating to peace deals with various problems like the right of states, classification of states, succession of states intervention, right of self-preservation, limitations of territory, juridiction over sea, piracy, extradition, privileges of diplomatic agents, etc. International law expects that due consideration should be given to its provisions while the states indulge in interaction with each other in times of peace. It has been recognised that a political refugee can be given asylum by any country whatsoever. International law has laid down the code of behaviour which the states are expected to observe in their dealings with one another. This has essentially resulted in restricting the aggressive attitude of various nations and induced them to take recourse to other methods of settlement, which is short of war.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Important questions

,

Semester Notes

,

Short Questions With Answers -Peace Humanities/Arts Notes | EduRev

,

Free

,

Summary

,

video lectures

,

Extra Questions

,

pdf

,

MCQs

,

study material

,

shortcuts and tricks

,

Objective type Questions

,

Exam

,

Viva Questions

,

Short Questions With Answers -Peace Humanities/Arts Notes | EduRev

,

ppt

,

mock tests for examination

,

Short Questions With Answers -Peace Humanities/Arts Notes | EduRev

,

past year papers

,

practice quizzes

,

Sample Paper

,

Previous Year Questions with Solutions

;