Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 9 - The comet I Class 8 Notes | EduRev

English (It so Happened) Class 8

Class 8 : Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 9 - The comet I Class 8 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 9 - The comet I Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course English (It so Happened) Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Ques 1: What did Indrani Debi think about Duttada’s telescope?
Ans: 
Indrani Debi thought that Duttada’s telescope was like a designing woman who had ensnared her husband. She used to call it Dibya.

Ques 2: What news was published in the Ananda Bazaar Patrika two days later?
Ans: 
The news was Calcutta Man Discovers New Comet Shri Manoj Dutta, a resident on the northern outskirts of Calcutta has claimed to have discovered a new comet. He has seen the comet on the last two nights and has informed the Indian Institute of Astrophysics (IIA) at Bangalore of its whereabouts.

Ques 3: What did the Indian Institute of Astrophysics (IIA) do after getting the infor­mation about the discovery of the new comet?
Ans:
The Indian Institute of Astrophysics (IIA) confirmed the findings and communi­cated it worldwide. It named the new comet after its discoverer.

Ques 4: How did Duttada take his publicity?
Ans:
Duttada was not happy with his publicity. Being an introvert, he didn’t like at­tending numerous receptions and functions organised in his honour. He got so fed up that he began to think that he had not discovered the comet.

Ques 5: How can you say that Indrani Debi was a superstitious lady?
Ans: 
Indrani Debi was an educated woman but at the same time she was supersti­tious also. She didn’t welcome the discovery of the new comet. She thought that it would bring calamities on her family as well as on the entire earth.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Ques 1: What was Duttada’s hobby and secret ambition? How did he succeed in his adventure?
Ans: 
Duttada was an amateur astronomer. Star gazing was his hobby. But he had a scientific attitude. His secret ambition in life was to discover a comet or a shooting star. After his retirement he got the funds to buy a telescope and leisure enough to watch the “>stars. He named his eight-inch telescope Dibya-chakshu. He was successful in search. He discovered a comet heading towards the earth. It was called Dutta comet. The news spread world over. James Forsyth predicted that the comet would collide with the earth and destroy it. Dutta’s wife, Indrani Debi, was afraid that the comet would cause ruin. She arranged a Yajna to pacify the evil spirit behind the comet. But the world scientists prepared a plan to make a nuclear explosion and deflect the comet from its path. The operation was named Project Light Brigade. It was successful. The world was saved. But Indrani Debi gave all credit to the holy yajna she got performed.

Ques 2: How does the new comet create a commotion in the world? How was the disaster averted at last?
Ans: 
Duttada took up star gazing as a hobby. His secret ambition was to discover a new comet. He used a small telescope and discovered a comet heading towards the earth. James Forsyth calculated that the comet would hit the earth in ten months. Comet Dutta created a commotion and panic among the scientists. Sir John Macpherson prepared a secret plan to give a push to the deadly comet. It was called Project Light Brigade. The operation was successful and the disaster was averted. But Duttada’s wife attributed the safety of the earth to the yajna she had performed.

Ques 3: Bring out the difference in outlook of Duttada and his wife in respect of the new comet. Who do you think deserves the crown of victory?
Ans:
Duttada was an amateur scientist. Star gazing was his hobby. His secret ambition was to discover a new comet. He pursued his hobby firmly. He discovered a comet, heading towards the earth. He knew it could hit and destroy the earth. But the crisis could be averted by exploding a nuclear payload near the comet. This was a sensible and scientific approach. But his wife Indrani Debi was a superstitious woman. She went by what the priests said. To avert the ill-effect of the discoveiy, she organised a yajna. In the end she gave all credit for the safely of the earth to the yajna.

Ques 4: What were James Forsyth’s predictions’? What did he mean by rare circumstances?
Ans:
James Forsyth predicted that the effect of the collision between the comet and the earth would be terrific. Their assessment was based on the calculations. The collision was unavoidable unless the comet split up near the sun and disappeared. Or it might collide with some other comet before reaching the earth. Otherwise, the comet would take ten months to hit the earth.  These were the two rare circumstances.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Important questions

,

Summary

,

Exam

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 9 - The comet I Class 8 Notes | EduRev

,

past year papers

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 9 - The comet I Class 8 Notes | EduRev

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 9 - The comet I Class 8 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

ppt

,

mock tests for examination

,

Sample Paper

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

study material

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Free

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

pdf

,

practice quizzes

;