Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 6 - This is Jody’s Fawn Class 8 Notes | EduRev

English Honeydew Class 8

Class 8 : Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 6 - This is Jody’s Fawn Class 8 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 6 - This is Jody’s Fawn Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course English Honeydew Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Ques 1: When and why does Jody’s father need a remedy?
Ans: 
Penny, Jody’s father, is bitten by a poisonous rattlesnake. Instead of going to a doctor, he kills a she deer and uses her liver to draw out the poison.

Ques 2: How does Jody react to the cruelty of his father?
Ans: 
Jody, the small boy, tells his father that he had left the fawn alone and defenceless to die. So it is their moral duty to save the innocent and hungry young one of the doe.

Ques 3: How does Penny take his son’s argument?
Ans:
Penny agreed with Jody’s argument that it would be ungrateful to leave the fawn to starve.

Ques 4: What did Doc Wilson say about Jody’s suggestion?
Ans:
Doc Wilson said that they had to pay the price for everything. He justified the plan of Jody and Penny about the fawn.

Ques 5: Why did Jody see only vultures and kites feeding on the dead body of the doe?
Ans: The sand showed large footprints of tigers or leopards but they did not eat up the dead doe. The reason was that the big cats killed an animal themselves to eat its flesh. Vultures and kites are birds of prey. They also feed on the dead bodies.

Ques 6: How did Jody approach and win the trust of the fawn?
Ans:
The fawn shook with fear as Jody drew near. It lifted its nose and scented the visitor. Jody moved forward on all fours and put his arms around its body.

Ques 7: How did Jody feel as he touched the fawn’s skin?
Ans: 
Jody found the fawn’s skin very soft and clean. He stroked its sides gently as though it were made of clay and would break soon.

Ques 8: How did Jody feed the fawn?
Ans: Jody decided to give away his share of milk to the fawn. He poured the milk into a small pot. Then he dipped his fingers in the milk and put them into its mouth. The fawn sucked slowly until the milk vanished.

Ques 9: What message does the story of the fawn convey to the readers?
Ans:
The story highlights two things. It is not fair to kill an animal for its use as a cure. Secondly, one should have pity and love for the animals.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Ques 1: How did Jody persuade his father to go to the forest to bring back the fawn?
Ans: 
Jody was a small, brave and sensitive boy. He was with his father when he (his father) was bitten by a rattlesnake. His father quickly killed a doe and used its heart and liver to draw out the snake’s poison. Jody was happy to see that his father got a new life but at the same time he was worried for the little fawn who was left alone without its mother. He wanted to bring back the fawn. He requested his father to allow him to go to the forest to find the fawn. He told him that he didn’t need to drink milk because he was now a big boy. He would give the milk to the fawn. He also said that it was ungrateful to leave the fawn to starve. His father was in a fix. He couldn’t say “no’ to his son. And finally allowed him (Jody) to go to the forest to find the fawn.

Ques 2: How did Jody feed the little fawn?
Ans: 
Jody poured milk into a small gourd. He dipped his fingers in the milk and thrust them into the fawn’s soft wet mouth. It sucked greedily. When he withdrew them, it bleated frantically and butted him. He dipped his fingers again and as the fawn sucked, he lowered them slowly into the milk. The fawn blew and sucked and snorted. It stamped its small hoofs impatiently. As long as he held his fingers below the level of the milk, the fawn was content.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Exam

,

Sample Paper

,

Extra Questions

,

Semester Notes

,

MCQs

,

pdf

,

Objective type Questions

,

ppt

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 6 - This is Jody’s Fawn Class 8 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Summary

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 6 - This is Jody’s Fawn Class 8 Notes | EduRev

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 6 - This is Jody’s Fawn Class 8 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

Important questions

,

video lectures

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Viva Questions

,

study material

,

practice quizzes

,

Free

;