Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 3 - Glimpses of the Past Class 8 Notes | EduRev

English Honeydew Class 8

Class 8 : Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 3 - Glimpses of the Past Class 8 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 3 - Glimpses of the Past Class 8 Notes | EduRev is a part of the Class 8 Course English Honeydew Class 8.
All you need of Class 8 at this link: Class 8

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

Ques 1: What helped the Best India Company to overpower Indian princes?
Ans: 
Indian princes were always engaged in fighting with one another. The rivalries paved the way for the East India Company to overpower Indian princes.

Ques 2: Who was Tipu Sultan? What happened to him?
Ans: 
Tipu Sultan was a far-seeing ruler of Mysore. He was dead against the British and their policies. He fought them till he died fighting.

Ques 3: Why did Ram Mohan Roy go to England? What did he tell the British there?
Ans: Ram Mohan Roy went to England to see what made the British so powerful. There he told them that they (Indians) accepted them as rulers and they must accept them (Indians) as subjects. He also reminded them of the responsibility a ruler owed to his subjects.

Ques 4: What was Regulation III?
Ans:
In 1818, the British had passed Regulation III. Under this Regulation, an Indian could be jailed without trial in a court.

Ques 5: What did Macaulay suggest in 1835?
Ans:
An Englishman Macaulay suggested that Indians should be taught through the English language.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Ques 1: How did the British East India Company eventually become the ruler of India? What tactics did they adopt to expand their empire?
Ans:
The British came to India as traders. Their chief motive was to make a fortune. But they needed political power to carry on their trade. They imposed heavy taxes on the peasants. The Indian goods lost their demand because the market was flooded with imported English goods. These goods didn’t have to pay import duty. The British, in this way, ruined the skilled Indians. They dethroned the Indian rulers and took advantage of their rivalries. Slowly and steadily they spread their empire all over India.

Ques 2: How did the white rulers cripple Indian industries?
Ans:
The white rulers were chiefly traders. Their chief aim was to make profits at all cost. Hence, they began to ruin the Indian industries. They imposed heavy taxes on farmers. They destroyed Indian cottage industries in order to sell goods manufactured in England. They exempted all goods imported from England from duties. In this way, their business flourished while the Indian industries died. The British made the Indians weak as well as the poor.

Ques 3: How did the resentment against the white man grow leading to armed revolt?
Ans: The white rulers adopted all the mean and foul tactics to take over the princely states. By 1856, they had conquered the whole of India. The Indian princes became their puppets. The British forced Indians to adopt the Christian religion. They paid low wages to Indian soldiers. This created resentment among all sections of society, and the army as well. The so-called 1857 mutiny was, in fact, India’s first War of Independence.

Ques 4: Give a brief account of the role of Raja Rammohan Roy in spreading awareness in Indian society.
Ans:
Raja Ram Mohan Roy was a learned man, a social reformer and a true nationalist. He was from Bengal. He understood well what was wrong with Indian society. He called upon the people to fight against social evils of untouchability and child marriage. He also asked the people to throw out superstitions. He asked them to feel proud of their culture and learn English. Then alone they would be able to write to the British Parliament for a fair deal.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

Exam

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 3 - Glimpses of the Past Class 8 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Semester Notes

,

past year papers

,

ppt

,

Viva Questions

,

Extra Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Objective type Questions

,

pdf

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 3 - Glimpses of the Past Class 8 Notes | EduRev

,

Summary

,

study material

,

mock tests for examination

,

Free

,

Important questions

,

Short and Long Answer Question (with Solutions) Chapter 3 - Glimpses of the Past Class 8 Notes | EduRev

,

video lectures

,

practice quizzes

;