Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 6 - The Monkey and the Crocodile, Class 6, Class 6 Notes | EduRev

English (A Pact with the Sun) Class 6

Class 6 : Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 6 - The Monkey and the Crocodile, Class 6, Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 6 - The Monkey and the Crocodile, Class 6, Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course English (A Pact with the Sun) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: Why was the monkey happy/unhappy?
Ans: The monkey was happy because he had plenty of sweet fruits to eat. He was unhappy because he was alone. He had no friend to talk to and share the fruits with.

Ques 2: How did the monkey and the crocodile become good friends?
Ans: Both of them missed a friend to talk to. So they came close. Secondly, the monkey had lots of tasty fruit to give to the crocodile.

Ques 3: Why did the crocodile’s wife want to eat the monkey’s heart?
Ans: The crocodile’s wife was annoyed with him for spending a lot of time with the monkey. She was fed up with managing the young ones alone. So she planned to get rid of the monkey once for all.

Ques 4: Why did the crocodile agree to fulfil his wife’s demand?
Ans: The crocodile loved his wife. He was also very fond of his friend, the monkey. He, finally, decided to betray his friend and please his life partner.

Ques 5: How did the monkey respond to the crocodile’s invitation?
Ans: The monkey readily agreed to go with his friend. But he was not a swimmer. He rode on the crocodile’s back. And they set out.

Ques 6: ‘The monkey was scared and depressed’. Why? .
Ans: The monkey saw the danger to his life. The thought of his sure death made him sad and afraid.

Ques 7: What did the monkey do as he reached the tree?
Ans: The clever monkey climbed the tree. He offered some fruit to his friend. He declared that they won’t meet again.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: Narrate the story of the friendship between the monkey and the crocodile in about 80 words.
Ans: A monkey lived in a fruit tree on the river bank. But he was unhappy because he had no companion. He made friends with a crocodile and sent fruits for his wife. One day, the crocodile’s wife expressed her wish to eat the monkey’s heart
The crocodile persuaded his friend to accompany him. But the monkey was not a swimmer and therefore he rode on the crocodile’s back. They set out. When they came in midstream the crocodile disclosed his evil plan. The monkey was taken aback to hear the crocodile’s plan. He said he had left his heart behind on the tree. As he returned to the river bank, he climbed up the tree.

Ques 2: How did the crocodile plan to please his wife? How did the monkey use his wits and save his life?
Ans: The crocodile was a good friend of the monkey who gave him a lot of fruits as well as his wife. One day the crocodile returned home late. The wife was annoyed. She wanted him to break up with his friend. So she wished to eat the monkey’s heart. The crocodile carried his friend on his back. In midstream he disclosed his wife’s plan. The monkey was clever enough to save his life. He said he had left his heart behind on the tree. As the two came back to the tree, the monkey climbed up.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

MCQs

,

Summary

,

Viva Questions

,

Class 6

,

Objective type Questions

,

pdf

,

study material

,

Exam

,

Class 6 Notes | EduRev

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 6 - The Monkey and the Crocodile

,

Sample Paper

,

Class 6

,

shortcuts and tricks

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 6 - The Monkey and the Crocodile

,

practice quizzes

,

Class 6 Notes | EduRev

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 6 - The Monkey and the Crocodile

,

Extra Questions

,

video lectures

,

Free

,

mock tests for examination

,

ppt

,

Class 6

,

Semester Notes

,

Class 6 Notes | EduRev

,

Important questions

,

past year papers

;