Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 3 - The Shepherd’s Treasure, Class 6 Class 6 Notes | EduRev

English (A Pact with the Sun) Class 6

Class 6 : Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 3 - The Shepherd’s Treasure, Class 6 Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 3 - The Shepherd’s Treasure, Class 6 Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course English (A Pact with the Sun) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6
SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: What were the notable qualities of the shepherd?
Ans: The shepherd was poor and uneducated. But he was wise and friendly. He lived in a cave.

Ques 2: What led the king of Iran to the cave of the shepherd?
Ans: The stories of the wisdom and friendly nature of the shepherd led the king of Iran to his cave.

Ques 3: What impressed the king when he spent a night in the cave?
Ans: The king was greatly impressed by the shepherd’s hospitality and wise talks.

Ques 4: The king rewarded the shepherd twice. How and why?
Ans: The king was greatly pleased with the shepherd’s gentleness and intelligence. So he appointed him the governor of a small district. Later on, the king rewarded the shepherd for his honesty, humility and wisdom. He made the shepherd the governor of a much bigger district.

Ques 5: Why did the shepherd always carry his old blanket with him?
Ans: The old blanket was the shepherd’s oldest and the best friend. It could protect him when the king wished to take away his position, power and cloaks.

Ques 6: What is the moral/message of the story?
Ans: The moral of the story is that honesty, humility and wisdom are great virtues. These are recognised and rewarded by everybody sooner or later.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: Give a character sketch of the shepherd. What qualities pleased the king?
Ans: The poor shepherd lived in a village in Iran. He was illiterate. But he was wise, and noble. He helped the people in trouble. He solved their problems with courage and common sense. The king was impressed by the shepherd’s hospitality and gentleness. He appointed the humble shepherd the governor of a district.The new governor always carried an iron-box. The jealous governors thought that there was gold inside the chest. The king examined the box and found only an old blanket in it.

Ques 2: How did the other governors try to humiliate the new governor (the shepherd)?
Ans: The shepherd was poor but humble, honest and hospitable. The king was pleased with the shepherd’s goodness and wisdom. His wisdom, common sense and above all, honesty were his real wealth. But wherever he went, he carried with him an iron chest. The envious governors poisoned the king’s ears against him. The king agreed to see for himself the jewels in the iron-box. But he found only an old and ordinary blanket. That was his only treasure. This inci­dent enhanced the shepherd’s dignity. The other governors felt embarrassed.
Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 3 - The Shepherd’s Treasure

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Extra Questions

,

past year papers

,

Exam

,

Class 6 Class 6 Notes | EduRev

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 3 - The Shepherd’s Treasure

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Class 6 Class 6 Notes | EduRev

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) Chapter 3 - The Shepherd’s Treasure

,

mock tests for examination

,

practice quizzes

,

Class 6 Class 6 Notes | EduRev

,

Summary

,

Sample Paper

,

pdf

,

Important questions

,

video lectures

,

MCQs

,

Viva Questions

,

shortcuts and tricks

,

study material

;