Short and Long Answer Questions (with Solutions) An Indian-American Women in Space: Class 6 Notes | EduRev

English Class 6 (Honeysuckle)

Class 6 : Short and Long Answer Questions (with Solutions) An Indian-American Women in Space: Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Questions (with Solutions) An Indian-American Women in Space: Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course English Class 6 (Honeysuckle).
All you need of Class 6 at this link: Class 6

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: What was Kalpana Chawla’s great achievement?
Ans: Kalpana Chawla’s great achievement was that she was selected to go into space. Her achievement was awe-inspiring.

Ques 2: What is a space shuttle? Name the shuttle which took Kalpana in space.
Ans: Space shuttle is a spacecraft. It can be used for space travel more than once. It is unlike a rocket. Kalpana took in space the shuttle named Columbia.

Ques 3: How did Kalpana Chawla meet her end? When did this tragedy in space take place?
Ans: Kalpana Chawla went up in a space shuttle along with six other astronauts. On Saturday, February 1, 2003 the shuttle Columbia broke apart. All the seven on board were killed.

Ques 4: What do you know about Kalpana Chawla’s education? How did she become an American citizen?
Ans: Kalpana Chawla graduated from Tagore School. She got a Bachelor of Science degree in aeronautical engineering. She then went to the USA to earn her Ph.D. She became a naturalised U.S. citizen after her marriage with Harrison, an American.

Ques 5: What do you learn about Columbia from the lesson you have read? What was its final fate?
Ans: Columbia was a space shuttle. It carried Kalpana and six other astronauts. It went up in flames over Texas on its return journey. On February 1, 2003 all the seven on board lost their lives.

Ques 6: ‘Kalpana Chawla was a heroine’. How did a journalist support his statement?
Ans: Kalpana was a heroine. She was born in the small town of Karnal. But she was a genius. She became an astronaut. She had encyclopaedic knowledge of so many subjects. She made a great achievement.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: What do you know about Kalpana Chawla’s birth, education, great achievement and tragic end?
Ans: Kalpana Chawla was born in Kamal, Haiyana. She got a degree in aeronautical engineering in India and earned her doctorate in the USA. She made a historic achievement when she blasted off from Florida in a space mission. She became a naturalised American citizen after her marriage with an American flight instructor, Harrison. She met her tragic end on February 1, 2003 when Columbia broke apart and caught fire. All the seven members on board met a tragic end.

Ques 2: The story of Kalpana Chawla has become an inspiration for millions of young Indians. How? What message did she send from the space shuttle to students of her college?
Ans: Kalpana Chawla, an Indian-American woman, made history when she went up in a space shuttle Columbia. It was a great achievement but she met with a tragic end. Columbia went up in flames and she lost her life.In a message she sent from Columbia to students of her college in Chandigarh she told them that with courage they too can fulfil their dreams. She wished them all a great journey.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Semester Notes

,

Important questions

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) An Indian-American Women in Space: Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Sample Paper

,

study material

,

practice quizzes

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) An Indian-American Women in Space: Class 6 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

video lectures

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) An Indian-American Women in Space: Class 6 Notes | EduRev

,

Exam

,

Summary

,

Free

,

pdf

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

past year papers

,

Objective type Questions

,

ppt

;