Short and Long Answer Questions (with Solutions)Fair Play Class 6 Notes | EduRev

English Class 6 (Honeysuckle)

Class 6 : Short and Long Answer Questions (with Solutions)Fair Play Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Questions (with Solutions)Fair Play Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course English Class 6 (Honeysuckle).
All you need of Class 6 at this link: Class 6

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: How did Algu and Jumman treat each other?
Ans: Algu and Jumman were fast friends. But they became enemies when Algu decided the case in favour of the old aunt. Jumman also got a chance to take revenge. But as head Panch he also acted as fair and just. They became friends again.

Ques 2: How did Jumman treat his old aunt?
Ans: Jumman got his aunt’s property transferred in his name. He promised to support her. But soon they were tired of her. His wife insulted their aunt when she gave her little food.

Ques 3: How did the old aunt get justice?
Ans: The old aunt presented her case before the village panchayat. She had faith in the honesty of Algu. So she named Algu the head Panch. Algu ignored his friendship with Jumman for the sake of truth and justice.

Ques 4: What were the common characteristics between Algu and Jumman?
Ans: Algu and Jumman belonged to two different faiths. Yet both valued their friendship equally. Both had a clean conscience. Neither allowed his personal feelings to affect their love for truth and justice.

Ques 5: What decisions were given by Algu and Jumman as head Panch?
Ans: Algu told Jumman either to pay his aunt a monthly allowance or transfer her property to her. Jumman as head Panch gave the verdict that Sahu should pay Algu the price of the bullock.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: Why did Jumman Shaikh and Algu Chowdhry, the two good friends, become sworn enemies?
Ans: Jumman and Algu were fast friends. They trusted each other blindly. But an incident broke them apart. Jumman had got the property of his old aunt. But after some duration he began to ignore and ill treat her. She demanded a monthly allowance or the return of her land. The panchayat was called to hear the case. Algu as the head Panch decided the case in favour of the old aunt. The two friends became sworn enemies.

Ques 2: How did Jumman and Algu get over their bitterness and become friends again?
Ans: Jumman Shaikh and Algu Chowdhry broke up when Algu gave his verdict in favour of Jumman’s aunt. Algu heard the voice of his conscience and did justice. But Jumman waited for his turn to take revenge. He got that chance soon. Algu was being cheated by Sahu. Hence, a panchayat was held. Sahu named Jumman as head Panch. But as soon as Jumman occupied that seat of responsibility, he too decided the case on facts and merit. His verdict in favour of Algu brought them closer once again.

Ques 3: Which is more desirable-friendship or enmity? When does a person hear strongly the voice of his conscience?
Ans: It goes without saying that friendship is based on goodwill and respect for one another. Enmity is created by hatred and ill-will. Friendship is definitely far better than enmity. Every person has a weakness for friends. But the moment he occupies the seat of judgement, he hears the voice of his conscience and gives a fair verdict.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

MCQs

,

shortcuts and tricks

,

Important questions

,

Viva Questions

,

pdf

,

Sample Paper

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions)Fair Play Class 6 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Free

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions)Fair Play Class 6 Notes | EduRev

,

Semester Notes

,

Objective type Questions

,

practice quizzes

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions)Fair Play Class 6 Notes | EduRev

,

ppt

,

past year papers

,

Summary

,

study material

,

Exam

;