Short and Long Answer Questions (with Solutions) - How the dog found himself a master! Class 6 Notes | EduRev

English Class 6 (Honeysuckle)

Class 6 : Short and Long Answer Questions (with Solutions) - How the dog found himself a master! Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Questions (with Solutions) - How the dog found himself a master! Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course English Class 6 (Honeysuckle).
All you need of Class 6 at this link: Class 6

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: What sort of life did Dogs live a long time ago?
Ans: Dogs were once their own masters. They moved out freely like wolves.

Ques 2: Why did the Dog decide to lose his freedom?
Ans: The dog found his life boring and unsafe. He had to look for his food alone. He felt tired. He was also afraid of stronger animals.

Ques 3: What does the writer say about the friendship between man and dog?
Ans: Dog is man’s most dependable servant. He has been serving his master most faithfully for ages. He never felt the need to change his master again.

Ques 4: What major decision did that Dog take?
Ans: That dog decided to become the servant of one who was stronger than anyone on earth. He set out to find such a master.

Ques 5: Why did the Dog say goodbye to the Wolf?
Ans: The Dog noticed that the Wolf was afraid of the Bear. So he left the weak master and joined the Bear.

Ques 6: Who was the Bear afraid of?
Ans: The Bear too was frightened when he got the smell of a Lion. He fled swiftly into the deep forest.

Ques 7: What was the Dog’s experience with the Lion?
Ans: The Lion was definitely stronger than any other beast in the forest. The Dog felt happy and secure with his new master. But the Lion also showed signs of fear on seeing man. So he decided to take up service with man.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: Why did the dog prefer a strong master to life in the jungle?
Ans: Centuries ago, the wild dog roamed as freely in the forest as wolves. He enjoyed absolute freedom. But he was not quite happy with his way of life. He was sick of his loneliness. He was also afraid of animals stronger than him. He had to look for food himself. So to save himself from hunger and danger of other animals, he decided to have a master stronger than anyone else on earth.

Ques 2: Give the list of the animals the Dog agreed to accompany and serve. Why did it reject them all?
Ans: The Dog set out in search of his protector or master. He first met a Wolf but it was afraid of the Bear. The Dog then asked the Bear to be his master. But the Bear fled on seeing a Lion. The Dog agreed to serve the king of the forest, the Lion. But one day the Lion also showed his fear of man. So the’ Dog said good­bye to Lion and accepted man as his master. He is man’s loyal servant till this day.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Summary

,

practice quizzes

,

Important questions

,

Semester Notes

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) - How the dog found himself a master! Class 6 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Free

,

Objective type Questions

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) - How the dog found himself a master! Class 6 Notes | EduRev

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) - How the dog found himself a master! Class 6 Notes | EduRev

,

MCQs

,

study material

,

past year papers

,

pdf

,

Exam

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

video lectures

;