Short and Long Answer Questions (with Solutions) - The Friendly Mongoose Class 6 Notes | EduRev

English (A Pact with the Sun) Class 6

Class 6 : Short and Long Answer Questions (with Solutions) - The Friendly Mongoose Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Answer Questions (with Solutions) - The Friendly Mongoose Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course English (A Pact with the Sun) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6


SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: Why did the farmer think of having a pet?
Ans: The farmer loved his only son very much. He wanted the boy to have a companion when he grew up. So he decided to bring home a pet to give his son company.
Short and Long Answer Questions (with Solutions) - The Friendly Mongoose Class 6 Notes | EduRev
Ques 2: What is in general, the relationship between a mongoose and a snake?
Ans: The two are sworn enemies.

Ques 3: How did the mongoose prove his friendly nature?
Ans: The mongoose saved the life of the farmer’s son from a deadly cobra. He killed the snake. He sacrificed his life. He was killed by the farmer’s wife due to misunderstanding.

Ques 4: What was customary for the mongoose?
Ans: The mongoose used to ran to the door to welcome the farmer’s wife when she returned home. He sat outside the house waiting for her. It was customary.

Ques 5: What made the farmer’s wife blind with rage?
Ans: The sight of blood on the face and paws of the mongoose made the farmer’s wife mad with anger. She took for granted that the mongoose had killed her son.

Ques 6: What did the farmer’s wife regret?
Ans: She regretted and repented her hasty action. But it was all too late.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
Ques 1: How did the mongoose oblige its master? What was the reward of his ser­vice?
Ans: A farmer lived in a village with his wife and a small son. In order to give company to the child, the farmer brought with him a small mongoose. It became a good friend of the infant. One day the mother went to the market. The child was left in the company of the mongoose. A snake was going to bite the baby. But the mongoose killed it. The mother after she came back home saw blood on the animal’s face. In anger she killed the mongoose. Soon after she discovered how the mongoose had saved the child’s life. She wept bitterly.

Ques 2: What made the farmer’s wife first kill the mongoose and then repent soon after?
Ans: The farmer’s wife had gone to the market. She left the baby to the care of her pet, the friendly mongoose. She came back home and saw blood on the face of the pet. Blind with anger, she killed the mongoose. Soon she discovered that . her baby was all right: the mongoose had killed a snake. And thus saved the baby’s life. She repented and wept. But it was too late.


Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Viva Questions

,

MCQs

,

Extra Questions

,

practice quizzes

,

Exam

,

Sample Paper

,

Important questions

,

study material

,

Free

,

ppt

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) - The Friendly Mongoose Class 6 Notes | EduRev

,

video lectures

,

Semester Notes

,

pdf

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) - The Friendly Mongoose Class 6 Notes | EduRev

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

Summary

,

Short and Long Answer Questions (with Solutions) - The Friendly Mongoose Class 6 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

shortcuts and tricks

;