Short and Long Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Class 6 : Short and Long Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Short Q & A : 

Q1: What was the purpose of construction of pit house?

Ans : These were provided with the steps. This may have been constructed to get protection from the cold temperatures. 

Short and Long Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRevPiit-HouseQ2: How could you say that people used to cook food according to weather?

Ans : Cookhearths have been found both outside and inside the houses in Burzahom which implies that people used to cook food according to weather. 

Q3: Explain the role of animals in the life of early men.

Ans : Animals provided variety of food to the hunter gatherers. They provided milk, fish and meat to them. Moreover, they breed naturally and add to their number without much effort in comparison to plants; therefore, they are considered as 'store of food' for them. 

Q4: Why Koldihwa is famous?

Ans : The area is known as Sarai Nahar Rai. This site provides the earliest evidence of rice production and consumption in India.

Q5: Explain the historical importance of Daojali Hading

Ans : Daojali Hading is located in Tripura. Here unique discovery of tools made from fossil wood have been made by the archaeologists. Fossil wood is the metamorphosed form of wood. The physical properties of the wood undergo change due to the high temperature and high pressure.

Q6: Write short notes on Neolithic age.

Ans : Neolithic age began around 12000 years ago. The human civilisation experienced tremendous changes during this period. The stone implements used by the people were small but sharper and were polished properly. Herding and cultivation began in this age and man had started living settled life.

Q7: Write short notes on Bolan pass.

Ans : Bolan pass is situated in the Sulaiman Range of Himalayas. It connects the Indian subcontinent with Iran. This pass was used by traders and the invaders to reach India.

Q8: How did the early man become farmers?

Ans : With the change in the climate, the plants and animals used for food also witnessed some changes. Men, women and children observed several things related to plants, such as, places where edible plants were found, how seeds broke off stalks, fell on the ground and new plants sprouted from them. Perhaps they started protecting the plants from birds and animals so that they could grow and the seeds could ripen. In this way, people became farmers.

Q9: Did the lifestyle of the early man change everywhere and at once?

Ans : There was a gradual change in the lifestyle of the early man. In many areas both men and women continued hunting and gathering food. While in some areas people took to farming and herding gradually, over several thousand years. Besides, in some cases people tried to combine these activities, doing different things during different seasons.

Q10: What do you think would have been cooked in the jars by early man?

Ans : People started using pots for cooking food. Grains like rice, wheat and lentils were cooked by them. These pots were sometimes decorated also.

Q11: What is a Tribe?

Ans : Group of farmers and herders lived together in small settlements or villages. Groups of such families formed a tribe. Most of the families in the tribe were related to one another. Members of the tribe followed occupations such as hunting, gathering, farming, herding and fishing.

Q12: Why do farmers grow some crops in some areas and not in other areas?

Ans : Different plants grow in different conditions. For example, rice requires more water than wheat and barley. So it is grown in areas where plenty of water is available.

Q13: How did the early villages come into being?

Ans : The early villages came into being through following process :

  1. With the knowledge of agriculture - small groups of families made their dwellings near their fields and started living together,gradually these settlements developed into villages.
  2. The villages were generally found near the rivers and lakes and were built on high ground to keep them safe from floods.
  3. For security from wild beasts a mud wall or thick hedge was built all around.
  4. The community living made life easier, safer and happier.

Q14: Define the terms:

a. Nomads

b. Stone age

c. Anthropologists

Ans : 

  1. A Man who wanders from place to place in search of food & shelter and has nofixed home to stay.
  2. stone age- The earliest period of human culture when the man used stone tools.
  3. Anthropologists- The people who study the science of human race

Q15: How was fire discovered?

Ans : Man learnt to produce fire by rubbing two pieces of stone. That discovery was an accidental invention. He started to use fire for cooking food, for light and heat, and to scare the wild animals.

Q16: How did the life change with the beginning of agriculture?

Ans : Agriculture brought about important changes. Man gave up his nomadic life and settled down at one place in selected areas. He could grow his own food. He no longer was a wanderer or gatherer and settled down in one place. Man put forward the first step towards development. 

Q17: What do you mean by domestication of plants and animals?

Ans : The process in which people grow plants and look after animals is called Domestication. It was a gradual process that took place in many parts of the world about 12,000 years ago. Some of the earliest plants to be grown were wheat and barley. The earliest domesticated animals being dog, sheep and goat. The animals provided not only milk or meat but could also be used to draw the plough and other purposes i.e. dogs for security of houses and to help in hunting etc.

Q18: Where did the stone age man live?

Ans : The Stone Age man lived in hilly areas by the side of rivers or a lake. In the beginning he took shelter in the caves, rock shelters and later in mud - huts. He lived by the side of lake or river to quench his thirst and for food i.e. animal and fish. 

Q19: What are literary sources? Which are the main literary sources for the study of Indian history?

Ans : The literature in the books which gives us important information about the past is called the literary source. Vedas, Upanishads, Smritis, Ramayana, Mahabharata, Sangam literature throw light on the political, social, economic and religious conditions of early India

Q20: How do we know about the past? Describe various sources that are used to study the past?

Ans : We know about the past through certain clues known as sources. The sources that are used to study the past are coins, inscriptions, manuscripts, pottery, toys, jewellery etc.

Q21: How were the Neolithic tools different from the Palaeolithic tools?

Ans : The Neolithic tools were polished to give a fine cutting edge.

Q22: What is a burial? Describe the burials of early man with examples.

Ans : A burial is an arrangement made by people for their relatives and friends. When people die generally respect is paid to them. Dead people are looked after perhaps in the belief that there is some form of life after death. Several burial sites have been found at Mehrgarh. In one instance, the dead person was buried with goats, which were probably meant to serve as food in the next world.

Q23: What are the activities of the members of a tribe?

Ans : The members of a tribe follow occupations such as hunting, gathering, farming, herding and fishing. Women do most of the agricultural work like preparing the ground, sowing seeds, looking after the growing plants and harvesting grain.Children often look after plants, driving away animals and birds that might eat them. The cleaning of animals and milking, is done by both men and women.Both women and men make pots, baskets, tools and huts. They also take part in singing, dancing and decorating their huts.

Q24: How did the humans domesticate plants and animals?

Ans : The climatic change in the environment after the Ice Age brought about a change in plants and animals. Dietary patterns of human beings also began to change with time. Humans observed the behaviour of plants – the way seeds broke off the stalk, fell on the ground and new plants sprouted from them. They also started to protect the edible plants from plants and animals.Humans began to tame animals by leaving food for them near their shelter. Dogs were the first animals to be tamed. Humans also protected them from being attacked by other wild animals. Thus, a symbiotic relationship was shared between plants, animals and humans.

Q25: What were the climatic conditions in Neolithic period?

Ans : In Neolithic period climatic conditions became favourable and habitable. The areas became warmer so there could be seen dense forests. Now due to warmth in the climate, ice covered dry areas became open grassland.

Q26: Write some main points about the custom and practices of Neolithic period.

Ans : 

In Neolithic period:

  • They preferred living in groups.
  • They enjoyed dance, music, painting and decorating their huts.
  • They had their own gods & goddesses.
  • They never discriminated between rich & poor
  • They believed that all natural resources belonged to everybody.

 

Long Q & A : 

Q1: Describe in short the three stages of Stone Age?
 Ans : 

  1. Paleolithic Age- In this period man used crude stone tools and weapons and led a nomadic life. It was also known as Old Stone Age
  2. Mesolithic Age- In this age man used microlithic stone tools which were used by iding or joining them on handle or stick of wood/bamboo. In this age man started domesticating animals. It was also known as Middle stone Age.
  3. Neolithic age- Man used polished stone tools, domesticated animals, used tools for agriculture and led a settled life. It was alsoknown as new Stone Age


Q2: Distinguish between Paleolithic and Neolithic period?
 Ans : 

Paleolithic ageNeolithic age
  1. The main tools of this period were hand-axe etc. They were crude. Also known as Old stone Age.
  2. There was no knowledge of wheel in this age.
  3. Men was unaware of agriculture.
  4. They were nomadic and hunter-gatherers
  1. The main tools were arrow etc. The tools of this period were smooth & polished. Also known as new stone age.
  2. Wheel was invented.
  3. Men learnt agriculture & began to grow food.
  4. They were settled people and knew domestication of animals.

 

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

Sample Paper

,

MCQs

,

Free

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Short and Long Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

,

Viva Questions

,

Objective type Questions

,

pdf

,

past year papers

,

video lectures

,

practice quizzes

,

Summary

,

Short and Long Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

study material

,

Extra Questions

,

Important questions

,

Short and Long Question Answers - From Gathering to Growing Food Class 6 Notes | EduRev

,

Exam

,

Semester Notes

;