Short and Long Question Answers - Human Environment : Settlement, Transport & Communication Class 7 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 7

Class 7 : Short and Long Question Answers - Human Environment : Settlement, Transport & Communication Class 7 Notes | EduRev

The document Short and Long Question Answers - Human Environment : Settlement, Transport & Communication Class 7 Notes | EduRev is a part of the Class 7 Course Social Studies (SST) Class 7.
All you need of Class 7 at this link: Class 7

Short Q & A :

Q1: Human settlements become larger. How?

Ans : With the development of trade, commerce and manufacturing, human settlement becomes larger.

Q2: What is difference between permanent and temporary settlement?

Ans : Settlement which is occupied for a short time is called temporary settlement.Settlements where the people build homes to live in are called permanent settlement

Q3: Suggest some natural condition for selection of an ideal site.

Ans : 

The natural condition for an ideal site are:

  1. Favourable climate
  2. Availability of water
  3. Suitable land
  4. Fertile soil

 

Q4: Distinguish between compact and scattered settlement.

Ans : A compact settlement is closely built area of dwelling, where flat land is available.In scattered settlement dwelling are spaced over an extensive area. This type of settlement is mostly found in hilly tracts, thick forest and region of extreme climate.

Q5: Which type of house is very common in areas of hot climate?

Ans : Thick mud walled house with thatched roof are very common in areas of hot climate. Local materials like stones, mud, clay, straw are used to construct houses.

Q6: In which type of activities does urban people engaged?

Ans : In urban areas the people are engaged in manufacturing, trading and services.

Q7: What is means of transport?

Ans : The vehicles that carry goods from one place to another are called means of transport.

Q8: Name the highest roadways in the world?

Ans : Manali leh highway in the Himalayan Mountain is one of the highest roadways in the world.

Q9: What is the benefit of railways?

Ans : The railway carries heavy goods and people over long distance quickly and cheaply.

Q10: What is the use of water ways?

Ans : Waterways are the cheapest for carrying heavy and bulky goods over long distance.

Q11: Name the important inland water ways?

Ans : The important inland waterways are the Ganga-Brahmaputra river system, the great lakes in North America and the river Nile in Africa.

Q12: How oceanic route is important?

Ans : Sea routes and oceanic routes are mostly used for transporting merchandise and goods from one country to another. These routes are connected with ports.

Q13: Name the some of the important ports of the world.

Ans : Some important ports of the world are Singapore and Mumbai in Asia, Newyork, los angles in North America, Durban and Cape Town in Africa, Sydney in Australia.

Q14: How air ways is important to us?

Ans : It is the only mode of transport to reach the most remote and distant areas especially where there are no roads and railways. Helicopter is extremely useful in most inaccessible areas.

 

Long Q&A:

Q1: Today’s world is shrinking. How?

Ans : With the every passing day the world is shrinking, and the globalisation process is taking place. Advancement in communication, transportation, and communication technology has played a major role in making a world a smaller place. Computer networking and fax machine allow world business to conduct negotiations within a second. Travelling abroad which once required days at sea, now only takes hours in the air. With the right equipment, people can talk to friends and family from the other side of the world. Technology advancement seems to make the world a smaller place to live hence we can assume that world is shrinking.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Related Searches

Sample Paper

,

Short and Long Question Answers - Human Environment : Settlement

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Free

,

past year papers

,

Transport & Communication Class 7 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Extra Questions

,

Important questions

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Viva Questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Short and Long Question Answers - Human Environment : Settlement

,

Summary

,

MCQs

,

Transport & Communication Class 7 Notes | EduRev

,

study material

,

pdf

,

ppt

,

Objective type Questions

,

Transport & Communication Class 7 Notes | EduRev

,

Short and Long Question Answers - Human Environment : Settlement

,

Exam

;