Short and Long Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Short and Long Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Short Q & A :

 

Q1: Name some of the recreational activities common in coastal areas.

Ans : Boating, water skiing, swimming, fishing, surfing, sun bathing and canoeing. In Kerala, snake boat races are held in connection with Onam, the harvest festival in August/September.

Q2: Write a short note on lava plateau.

Ans : Lava plateaus are formed by highly fluid (runny) basaltic lava during numerous successive eruptions through numerous vents without violent explosions (quiet eruptions). These eruptions are quiet because of low viscosity of lava and contains small amount of trapped gases. Multiple successive and extensive lava flows cover the original landscape to eventually form a plateau, which may contain lava fields, cinder cones, shield volcanoes and other volcanic landform.

Q3: Which are the two processes that lead to formation and development of landforms?

Ans : The two processes that lead to the formation of landforms are:
1. Internal Process: This process leads to the upliftment and sinking of the earth’s surface at several places. Example: block mountains 
2. External Process: The external process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface. Examples: Barchans

Q4: How are volcanic mountains formed? Give few example of volcanic mountain.

Ans : Volcanic mountains are formed due to volcanic activity that is due to solidification of lava. Mt.Kilimanjaro in Africa and Mt. Fujiyama in Japan are examples of such mountains.

Q5: Differentiate between mountains and plateaus.

Ans : We should do following practices: (1) We should not construct buildings on the fertile land. (2) We should not throw garbage on the land or in water and make them dirty. (3) We should avoid using important gifts of nature in a careless manner.

Q6: How are mountains useful to man?

Ans : Deposition, also known as sedimentation, is the geological process whereby material is added to a landform. This is the process by which wind, water or ice transport previously eroded sediment, which, at the loss of enough kinetic energy in the fluid, is deposited another geographical location.

Q7: How are plains formed?

Ans : 

MOUNTAIN
PLATEAU
A steep hill with an elevation of more than six hundred meters is called mountain
A plateau is an elevated flat land standing above the surrounding area.
It is considerably higher than the surrounding area.
It is relatively lower than the mountain
These are of three types:Fold Mountain, Block Mountainand Volcanic Mountain
These are of two types: old and new

Q8: Why the river plains are thickly populated?

Ans : 

Mountains are very useful to man in the following ways:

  • Mountains are storehouses of water.
  • Many rivers have their source in the glaciers.
  • Water from mountains is also used for irrigation and generation of hydroelectricity.
  • Mountains have a rich variety of flora and fauna.
  • Forests are found on mountains also.
  • Mountains provide an idyllic site for tourists.
  • Several sports are popular in mountains.

Q9: What should we do to use the land and water properly?

Ans : Plains are formed by the rivers. The rivers erode the slopes of mountains and carry forward the eroded material. They then deposit their load consisting of stones and sand along their courses and in valleys. In this way the plains are formed.

Q10: Write a short notes on deposition.

Ans : 

The river plains are thickly populated due to following reasons:

  • River plains are very fertile due to the presence of alluvial soil and thus proved to be very useful for agriculture
  • Construction of transport network is easy
  • Its climate is suitable for human habitation
  • More flat land is available for building houses and cultivation

Q11: Why mountains are less populated?

Ans : 

The mountains are thinly populated because

  • Harsh climate is found in mountaneous area that is not suitable for people.
  • The mountain slopes are steep making it difficult to construct buildings.
  • Less land is available for farming.

Q12: How are Block Mountains formed?

Ans : Block Mountains are formed when large areas of bedrock are widely broken up by faults creating large vertical displacements of continental crust. Vertical motion of the resulting blocks, sometimes accompanied by tilting, can then lead to high escarpments. These mountains are formed by the Earth's crust being stretched and extended by tensional forces. Fault block mountains commonly accompany rifting, another indicator of tensional tectonic forces. The uplifted blocks are called block mountains or horsts. The intervening dropped blocks are termed as graben. These can be small or form extensive rift valley systems. This form of landscape can be seen in East Africa, the Vosges, the Basin and Range province of Western North America, in south-central New England and the Rhine valley. These areas often occur when the regional stress is extensional and the crust is thinned

Q13: Describe the features of a volcano.

Ans : A volcano is an opening on the surface of the Earth from which magma, associated gases and ash erupt. Volcano has a magma chamber that is a huge bottomless pot of molten rock. The main channel through which magma moves towards the surface is the central vent. A crater sits at the top of a volcano and it is from here that much of the lava, gas, rock fragments and ash are ejected from. Volcanic cones arethe result of eruptions that erupt are mostly small pieces of rocks that build up cone around the vent.

Q14: What are the various uses of plateaus?

Ans : 

  • They are rich in mineral deposits
  • Most of the India's mining area are located in plateau
  • Plateau areas have plenty of waterfalls, scenic spots and are great attraction for tourist
  • The lava plateaus are rich in black soil that is good and fertile for cultivation

Q15: Explain about the settlement pattern seen on the mountains.

Ans : Due to harsh climatic conditions, number of people living in mountain areas is less. Generally two types of housing pattern can be seen on mountains. One in which the houses are generally scattered mud houses with low roofs and have a lot of distance between houses. Second is clustered type, where all the houses are situated on a particular slope. The houses are generally wooden houses and may be joined wall to wall with each other.

Q16: Write the type of mountain of which following are examples of :

Ans : 

  1. The Black Forest: Block mountain
  2. The Nilgiris: Residual mountain
  3. The Fujiyama: Volcanic mountain

Q17: How do mountains change climate of a place?

Ans : Mountainous areas have lower temperatures. They serve as climatic divide between two adjoining regions. The Himalaya for example forms a barrier to the movement of cold winds from Central Asia towards the Indian subcontinent. They also force the South West Monsoons to ascend and cause rainfall on their southern slopes.

Q18: Explain the two processes that lead to the formation and development of landforms.

Ans : The two processes that lead to the formation of landforms are:
1. Internal Processes: These processes lead to the upliftment and sinking of the earth’s surface at several places.
2. External Processes: The external process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface.

 

Long Q & A : 

 

Q1: Explain the formation of plains.

Ans : Boating, water skiing, swimming, fishing, surfing, sun bathing and canoeing. In Kerala, snake boat races are held in connection with Onam, the harvest festival in August/September.

Q2: How are Fold Mountains formed

Ans : Lava plateaus are formed by highly fluid (runny) basaltic lava during numerous successive eruptions through numerous vents without violent explosions (quiet eruptions). These eruptions are quiet because of low viscosity of lava and contains small amount of trapped gases. Multiple successive and extensive lava flows cover the original landscape to eventually form a plateau, which may contain lava fields, cinder cones, shield volcanoes and other volcanic landform.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

MCQs

,

Objective type Questions

,

Viva Questions

,

Short and Long Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

Important questions

,

video lectures

,

study material

,

past year papers

,

Short and Long Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

ppt

,

Extra Questions

,

pdf

,

Summary

,

Short and Long Question Answers - Major Landforms of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

mock tests for examination

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Exam

,

Free

,

practice quizzes

,

Sample Paper

;