Short and Long Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

Social Studies (SST) Class 6

Created by: Rohini Seth

Class 6 : Short and Long Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

The document Short and Long Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

 Short Q & A :

 

Q1: What is winter Solstice?

Ans : The position of the earth when it is winter season in Northern Hemisphere and summer season in Southern Hemisphere is called Winter Solstice.

Q2: Why do we experience different seasons on the earth's surface?

a. equal days and equal nights.

b. shorter days and longer nights.

c. longer days and shorter nights.

d. shorter days and shorter nights.

Ans :  Because of the change in the position of the earth around the sun.

Q3: Write short notes on Summer Solstice?

Ans : On 21st June, the Northern Hemisphere is tilted towards the sun. The rays of the sun fall directly on the Tropic of Cancer. As a result this area receives more heat. Since a large portion of the Northern Hemisphere gets light from the sun, it is summer in the north regions of the Equator. The longest day and the shortest night at these places occur. At this time in the Southern Hemisphere all these conditions are reversed. It is winter there. The night is longer than the days. This position of the Earth is called the Summer Solstice.

Q4: What is a leap year how is it calculated?

Ans : When a year has 366 days instead of 365 days it is known as leap year. We say there are 365 days in the year and by this we mean that it takes the earth 365 days to make its annual trip around the sun. Actually, though, It takes the earth 365-1/4 days to make this trip. This means that every year we gain one-fourth of a day and every four years we gain one full day. If we did nothing about this, our calendar would move backward one full day every four years to keep this from happening, we add the extra day every four years and put it into February .

Q5: How is the rotation of the Earth responsible for causing day and night?

Ans : The Earth rotates on its axis from West to East and completes it in 24 hours. When the Earth rotates, the half portion facing the sun causes day and the other half remains in darkness causing night. Thus, day and night is a continuous phenomenon because of the rotation.

Q6: What would happen if the Earth did not revolve?

Ans : If the Earth did not revolve, then:
i) There would be no change in seasons.
ii) There would not be variety of flora and fauna on the earth.

Q7: 7.    Define the following terms: 

A. Dusk

B. Dawn

Ans : Dusk: - Is that period of evening which has diffused light after the sunset.
Dawn: - It is that period of the morning, which has diffused light just before the sunrise.

Q8: Why the southern hemisphere celebrates Christmas in summers?

Ans : On 22nd December, the Tropic of Capricorn receives direct sun rays due to the tilt of South Pole towards it. As the sun rays are vertical on it, hence it has summers. Therefore, Christmas which falls on 25th December is celebrated in summers in the Southern hemisphere.

Q9: Why is it hotter when the sunrays are vertical at a place?

Ans : The sun rays of the noon are hottest in comparison to the sunrays of the morning and evening. This is because the rays of the sun are almost vertical at noon. They fall over a small area and hence give a greater amount of heat that means the heat received at per unit area increases. The rays of the sun are slanting in the morning and in the evening. They spread over a wider area and hence they cover larger area but give less amount of heat. That is why it is hotter when the sunrays are vertical at a place.

Q10: Why our shadow seems to be long in the morning and evening but short in noon?

Ans : The shadows are long in the morning and evening and short at noon. It is the effect of slanting and direct rays of the sun. When the rays of the sun are overhead in afternoon, the shadow is shortest. The rays of the sun are slanting during evening and morning hence the shadows are long.

Q11: When are sun’s rays direct on the equator?

Ans : Sun’s rays fall directly on the equator on 21st March.

Q12: What do you understand by polar day and polar night?

Ans : The polar night occurs when the night lasts for more than 24 hours. This only occurs inside the polar circles. The opposite phenomenon, when the sun stays above the horizon for a long time is called the polar day or midnight sun.

Q13: What do you understand by the term autumn equinox?

Ans : On September 22nd or 23rd in the northern hemisphere, when night and day are nearly of the same length and Sun crosses the equator moving southward. And in the southern hemisphere on 20th or 21st March, Sun crosses the equator moving northward it is known as autumn equinox.

Q14: What is the relative importance of revolution of the earth?

Ans : The seasons are caused due to the revolution of the earth. Due to the change in the position of the earth around the sun, we have different seasons.

Q15: Why both hemispheres experience different winter and summer solstice?

Ans :  During May, June and July, the northern hemisphere is exposed to more direct sunlight because the hemisphere faces the sun. The same is true of the southern hemisphere in November, December and January. This is due to the tilt of the Earth. So June, July and August are the hottest months in the northern hemisphere and December, January and February are the hottest months in the southern hemisphere.

  

Long Q & A :

 

Q1: Distinguish between summer solstice and winter solstice?

Ans : 

Summer solsticeWinter solstice
Sun shines vertically on the Tropic of cancer.Sun shines vertically on the Tropic of Capricorn
North pole is inclined towards the sun and the south pole is away from it.South pole is inclined towards the sun and the north pole is away from it.
This position is on 21stJuneThis position is on 22ndDecember.
When the Sun is directly over the Tropic of Cancer in the Northern Hemisphere, it is also known as the northern solstice.When the Sun is directly over the Tropic of Capricorn in the Southern Hemisphere, it is also known as the southern solstice.

Q2: Why for about six months day and six months night experienced by poles ?

a. equal days and equal nights.

b. shorter days and longer nights.

c. longer days and shorter nights.

d. shorter days and shorter nights.

Ans : When Northern Hemisphere is tilted towards the sun, the sun rays fall directly on the Tropic of Cancer. The areas near the pole receive less heat as the rays of sun are slanting. The North Pole is inclined towards the sun and hence experience continuous day light. Since a large portion of Northern Hemisphere is receiving light from the sun, therefore it is summer in regions north of equator. Hence it experiences six months day. In the same way it repeats in Southern Hemisphere when the sun rays fall directly on Tropic of Capricorn and the Southern Hemisphere is tilted towards the sun. It experiences six months day, six months night and vice versa.

Offer running on EduRev: Apply code STAYHOME200 to get INR 200 off on our premium plan EduRev Infinity!

Complete Syllabus of Class 6

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

pdf

,

Short and Long Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

Short and Long Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

Viva Questions

,

past year papers

,

Free

,

Objective type Questions

,

Short and Long Question Answers - Motions of the Earth Class 6 Notes | EduRev

,

Summary

,

shortcuts and tricks

,

Sample Paper

,

video lectures

,

mock tests for examination

,

Important questions

,

ppt

,

MCQs

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Extra Questions

,

study material

,

Semester Notes

,

Exam

;