Class 6  >  Social Studies (SST) Class 6  >  Short & Long Question Answers: Our Country India

Short & Long Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

Document Description: Short & Long Question Answers: Our Country India for Class 6 2022 is part of Social Studies (SST) Class 6 preparation. The notes and questions for Short & Long Question Answers: Our Country India have been prepared according to the Class 6 exam syllabus. Information about Short & Long Question Answers: Our Country India covers topics like and Short & Long Question Answers: Our Country India Example, for Class 6 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Short & Long Question Answers: Our Country India.

Introduction of Short & Long Question Answers: Our Country India in English is available as part of our Social Studies (SST) Class 6 for Class 6 & Short & Long Question Answers: Our Country India in Hindi for Social Studies (SST) Class 6 course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 6 Exam by signing up for free. Class 6: Short & Long Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

Short Q & A :

 

Q1: Name the seven countries that share boundaries with India.

Ans : The seven countries that share boundaries with India are: Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, China, Bhutan, Myanmar and Nepal.

Q2: Define the term delta. Give one example of delta.

Ans : A delta is a landform that is created at the mouth of a rivers, where that river flows into an ocean, sea. Deltas are formed from the deposition of the sediment carried by the river as the flow leaves the mouth of the river. Herodotus the great historian coined the term delta for the Nile River delta because the sediment deposited at its mouth had the shape of the Greek letter Delta: Δ. The Ganga and Brahmaputra form the world’s largest delta which is called the Sunderban delta.

Q3: Name the major physical divisions of India.

Ans : 

There are four major physical divisions of India:

  1. The Great Himalayas
  2. The Northern Plains
  3. The Peninsular Plateau
  4. The Coastal Plains and Islands

 

Q4: What are Coral Islands?

Ans : Corals are skeletons of tiny marine animals Polyps. When the living polyps die, their skeletons are left. Other polyps grow on the top of the hard skeleton which grows higher and higher, thus forming coral islands. Lakshadweep Island in Arabian sea is the example of coral island.

Q5: Name the three seas which surround the Indian peninsula.

Ans : The Indian peninsula is surrounded by Arabian Sea in the west, Bay of Bengal in the east and by Indian Ocean in the south.

Q6: Why is Lakshadweep known as coral island?

Ans : Lakshadweep islands are located in the Arabian Sea. These islands are formed when the living polyps die and their skeletons are left. Other polyps grow on top of hard skeletons which grow higher and higher thus coral islands are formed.

Q7: How has Suez Canal affected the trade and commerce of India in the world?

Ans : India is well connected with South West Asia, Africa and Europe and even North and South America through Suez Canal and theCape of Good Hope. Suez Canal is an international highway of trade and commerce and India gets advantages of this highway linking east with west.

Q8: By what names do we know the second parallel range of Himalayas?

Ans : The second parallel range of Himalayas is known as Himachal Himalayas or middle Himalayas.

Q9: What is the significance of the great longitudinal extent of India?

Ans : Due to the great longitudinal extent of about 29° there are a wide difference in the local time of two extremes of India.

Q10: Why are northern plains very fertile?

Ans : The northern plains are formed by alluvial deposits. The alluvium is the fertile soil brought down by rivers. So, they are fertile.

Q11: Name some of the union territories of India.

Ans : 

The union territories of India are:

  1. Pondicherry
  2. Daman and Diu
  3. Chandigarh
  4. Dadra & Nagar Haveli
  5. Andaman & Nicobar
  6. Lakshadweep
  7. Delhi

 

Q12: Why is India said to be a country of vast expanse?

Ans : India has an area of about 3.28 million sq.km. The north–south extent from Kashmir to Kanyakumari is about 3,200 km. The east–west extent from Arunachal Pradesh to Kuchchh is about 2,900 km. The lofty mountains, the Great Indian Desert, the Northern Plains, the uneven plateau surface and the coasts and islands present and forms diverse landform.

Q13: Discuss the locational setting of India.

Ans : India is located in the northern hemisphere. The Tropic of Cancer (23°30’N) passes almost halfway through the country. From south to north, India extends between 8°4' N and 37° 06' N latitudes. From west to east, India extends between 68°7’ E and 97°25’ E longitudes

Q14: Distinguish between eastern coastal plains and western coastal plains.

Ans : 

Eastern Coastal PlainsWestern Coastal Plains
They are broad.They area narrow.
They are dissected by number of rivers.There have two main rivers.
The rivers form deltas.The rivers form estuary.
They lie between Bay of Bengal and Eastern Ghats.They lie between Arabian Sea and Western Ghats.

Q15: Distinguish between Andaman Islands and Lakshadweep islands.

Ans : 

Andaman IslandsLakshadweep islands
They are numerous.They area few in number.
They are volcanic inorigin.They are coral in origin.
They are in Bay of Bengal.They are in Arabian Sea.
They are arrange in linear patternThey are arrange in floral pattern.

Q16: Write short notes on Ganga-Brahmaputra delta.

Ans : The Ganga and the Brahmaputra forms the worlds largest delta. It is known as Sunderban delta. It is the fastest growing delta. It is the most fertile delta.

Q17: Write a short note on Peninsular plateau

Ans : The peninsular plateau lies to the south of northern plains. It is triangular in shape. It is a region of numerous hill ranges. It is rocky and uneven.

Q18: Name some of the states on the western coast of India.

Ans : 

The states on the western coast are:

  1. Gujarat
  2. Maharasthra
  3. Goa
  4. Karnataka
  5. Kerala

 

Q19: Name some of the newly formed states of India.

Ans : 

Some of the newly formed states are:

  1. Chattisgarh
  2. Uttarakhand
  3. Jharkhand
  4. Telangana

 

Q20: Write the name of state in front of each capital:

a. Itanagar

b. Imphal

c. Aizwal

d. Agartala

Ans : 

  1. Itanagar - Arunachal Pradesh
  2. Imphal - Manipur
  3. Aizwal - Mizoram
  4. Agartala – Tripura

 

Q21: How did people of Andaman survived the 2004 Tsunami?

Ans : Their awareness of the ocean and its movements has been accumulated over years of inhabiting the islands. The isolated tribes of the Andaman and Nicobar Islands survived the tsunami of December 26, left their coastal settlements when the water receded. They had set up temporary camps in the forests of their island, Little Andaman.

Q22: Why does the Sun rise two hours earlier in Arunachal Pradesh than in Gujarat?

Ans : The local time changes by four minutes for every one degree of longitude. There is a difference of 29o between longitudinal extent from east to west India. So the time difference is about two hours. That is why the sun rises two hours earlier in the east (Arunachal Pradesh) than in the west (Gujarat).

  

Long Q & A :

Q1: Mention the important features of the three main Himalayan ranges.

Ans : The important features of the three main Himalayan regions are:
1. Greater Himalayas:1 These mountains are also called the Himadri. These are highest of all mountains. They run from Indus toBrahmaputra. The highest peak is Mt. Everest (8848m). Others are Kanchenjunga, Dhaulagiri, and Nanda Devi, etc.
12. The Lesser Himalayas:1 These are also called Middle Himalayas or Himachal Himalayas. Most of the hill stations are situated on this range. 
13. Shiwalik Ranges:1 These are the outer Himalayas. The average height of these ranges is about 1,200 metres.

Q2: Distinguish between Western Ghats and Eastern Ghats.

Ans : A delta is a landform that is created at the mouth of a rivers, where that river flows into an ocean, sea. Deltas are formed from the deposition of the sediment carried by the river as the flow leaves the mouth of the river. Herodotus the great historian coined the term delta for the Nile River delta because the sediment deposited at its mouth had the shape of the Greek letter Delta: Δ. The Ganga and Brahmaputra form the world’s largest delta which is called the Sunderban delta.

 

The document Short & Long Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6 is a part of the Class 6 Course Social Studies (SST) Class 6.
All you need of Class 6 at this link: Class 6

Related Searches

Sample Paper

,

Short & Long Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

mock tests for examination

,

past year papers

,

shortcuts and tricks

,

Semester Notes

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Free

,

Short & Long Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

Summary

,

Short & Long Question Answers: Our Country India Notes | Study Social Studies (SST) Class 6 - Class 6

,

practice quizzes

,

pdf

,

video lectures

,

ppt

,

Viva Questions

,

Important questions

,

study material

,

MCQs

,

Exam

,

Objective type Questions

,

Extra Questions

;