Class 11  >  Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum  >  Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

Document Description: Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education for Class 11 2022 is part of Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum preparation. The notes and questions for Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education have been prepared according to the Class 11 exam syllabus. Information about Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education covers topics like and Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Example, for Class 11 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises and tests below for Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education.

Introduction of Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education in English is available as part of our Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum for Class 11 & Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education in Hindi for Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum course. Download more important topics related with notes, lectures and mock test series for Class 11 Exam by signing up for free. Class 11: Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?

A. SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS (I MARK EACH)

Q1. What do you mean by a test?

Ans. A test is a tool which is used to evaluate the quality, performance, and reliability of the task completed by a person.

Q2. What do you mean by Measurement?

Ans. Measurement is about the collection of data and information about certain skills or levels of fitness of an individual by using tests and relevant techniques.

Q3. What do you mean by an Evaluation?

Ans. It is the process of education that involves the collection of data from the products which can be used for comparison with preconceived criteria to make a judgment.

Q4. Define Test.

Ans. A test is a tool which is used to evaluate the skill, knowledge, capacities or aptitudes of an individual or a group.

Q5. Define Measurement.

Ans. Measurement is the process of administrating a test to obtain quantitative data.

Q6. Define Evaluation?

Ans. • It is a decision-making process which assists to make grade and ranking.

• It is a technique by which we come to know at what extent the objectives are being achieved.

Q7. Write the formula to calculate the B.M.I.

Ans. B.M.I. = Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

Q8. What do you mean by somatotypes?
Ans. 
Somatotypes basically mean body types which are further classified into three types i.e. Endomorph, Mesomorph, and Ectomorph.

Q9. What do you mean by waist-hip ratio?
Ans.
Measurement of waist circumference divided by hip circumference is called waist-hip ratio.

Q10. Write the formula to calculate the waist-hip ratio.
Ans.
Waist circumference = Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

Q11. State the uses of Anthropometric measurements-
Ans. 
Anthropometric measurements of height, weight, arm and leg length, waist circumference and skinfold etc. are significant indicators of health which enable us to know the physical growth and development and health problems of an individual.

QUESTIONS CARRYING 3 MARKS EACH (60 WORDS)

Q1. Explain the procedure of measuring Somato Types in brief.
Ans.
Somatotypes means human body shape and physique types. Somatotypes helps the physical education and sports teaches to classify the students for particular sports and games on the basis of physical, mental and practical aspects.

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

The procedure of measuring somatotypes is based on the classification by W.H. SHELDON.

1. Endomorphy— Such individuals have short arms and legs and rounded physique. The upper parts of arms and legs are significantly thicker than the lower parts. Their excessive mass hinders their ability to compete in sports.

2. Mesomorphy— Such individuals have balanced body compositions and athletic physique. They are able to increase their muscle size quickly and easily and have a rectangular shaped body. Their chest and shoulders are broader in comparison to their waistline.

3. Ectomorphy— These individuals are generally slim because their muscles and limbs are elongated. As they have the weak constitution of body and usually face difficulties in gaining weight. Their light body constitution makes them suited for aerobic activities like gymnastics.

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

 

Q2. Discuss the procedure of measurement of arm length and upper arm length.
Ans.
   The procedure of measurement of  4 arm's length -The subject must stand with his arms hanging by the side of his body with his fingers outstretched. A measurement is made from the acromial i.e. the bony tip of the shoulder to the tip of the little finger.
The procedure of measurement of upper arm length -
The subject must stand upright with body weight distributed equally on both the feet.  The right arm should be bent at 90 degrees from the elbow with the palm facing upwards.
 A measurement is made from acromial to the bony part of the mid-elbow.  Measurement must be taken to the nearest 0.1 cm. and recorded.

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

Q3. Elaborate the procedure of measurement of leg length and upper leg length.
 Ans.
 Leg length 

The leg length of a child or adult has measured with j a flexible tape from the bottom to the upper edge | of great trochanter.
Upper leg length 

The subject is made to sit on a box with one of the knee bent at 90-degree angle with his back up straight measure the upper leg length from the inguinal crease to proximal border of the patella.
 Record the measurement to the nearest 0.1 cm.

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

Q4. Calculate the BMI of a male person whose weight is 80kg and height is 1.6m. Also, state the category in which he falls.
 Ans. 
BMI = Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11


Q5. What do you mean by BMI? Write down the scale of BMI.
Ans. 
BMI is a statistical measurement that let us know whether the person is underweight, normal weight or overweight.
BMI is categorized as below -

Category                 BMI

Underweight          < 18.5

Normal Weight       18.5-24.9

Overweight            25.0-29.9

Obesity Class I       30.0-34.9

Obesity Class II     35.0-39.9

Obesity Class II     > 40.0

Q6. Explain in brief the procedure or Anthropometric measurement of weight?
Ans. 
The scale should be placed on a hard floor surface so that the beam gets into a balanced position.
Procedure for weight measurement -
1. The subject must wear light clothes.
2. He should stand in the center of the platform of the weighing machine with his body weight equally distributed on both the feet.

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11
 3. Read the measurement in front of the needle and record it to the nearest 0.1 kg.

Q7. Explain in brief the procedure of Anthropometric measurement of height?
Ans. 
The child or adult should remove socks, shoes, jackets or any other heavy clothing. The floor surface should be plain and hard. The height should be measured using a stadiometer.

Procedure for height measurement -
 1. The subject should stand with his feet flat and together on the floor. Arms should be by the sides and knees and back should be straight. The back of the head, buttocks, calves, heels and shoulder blades should touch the measuring surface.
 2. After that, the horizontal sliding part of the stadiometers lowered gently so that hairs get pressed flat and the subject should be asked to stand still.

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

3. The height of the subject should be read to the nearest half in centimeter and recorded.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS (5 MARKS EACH) (150 WORDS)

Q1. Explain in detail the importance of Test and Measurement and Evaluation in the field of games and sports?
Ans. 
In the field of games of sports programme. It is important to select a target. If a person desires to improve himself in different aspects of fitness. He will have to undergo fitness programmes.
Test, Measurement & evaluation in physical education are the devices that are needed to collect the details regarding the needs, abilities, and altitudes of a sports person.
A test is basically a situational presentation, where specific responses are collected from the subject. These responses are measured both qualitatively and quantitatively.
Measurement is about the collection of data as performance or task and completed by a sports person by using test and scientific techniques.
Evaluation is the process of physical education that involves the collection of data from the products which can be used for comparison with preconceived criteria to make a judgment.

Importance of Test, Measurement & Evaluation

The importance of test, measurement & evaluation in the field of games & sports are the following ways.

(i) To frame the objectives: Setting target, goal according to the need and requirement.
(ii) To realize that the objectives are achieved or not.
(iii) To understand the need, ability, and capacity fo nay individual.
(iv) To evaluate the learner: so that feedback can be given.
(v) To evaluate the teaching programme.
(vi) For the classification or grading of the students.
(vii) To check the progress or improvement of the learner time to time.
(viii)For diagnosis of learning program: Bio-mechanics, motor skill and cognitive
etc.
(ix) Prediction of future performance.
(x) Selection of team or individual events and a player.
(xi) For the intensive type of research, it is essential.
(xii) For the pose of guidance of counseling.
(xiii)Evaluate different methods of instruction.

Q.2 Explain any four importance of test, measurement & evaluation in detail?

Ans. The four importance in the physical education field are given below of test, measurement & evaluation:

1. To frame the objectives -Test and Measurement helps in setting the target or goal according to the need and requirement. By adopting the Test and Measurement techniques the physical education teachers gets an accurate idea about the progress made by the students.

2. To evaluate the learners the field of physical education and sports Test and Measurement helps in the collection of data which further helps in evaluating the learner's ability separately. It also helps the sportsperson in enhancing his sports performance.

3. To evaluate teaching programme -Test and Measurement is a scientific tool which helps the teacher to adopt correct methodology upon the sportsman so that desired results may be achieved.

4. To discover the needs and requirements of the participants-Needs of the participants are correctly assessed by the scientific approach of Test and Measurement. It helps in knowing where more emphasis is needed so that target may be achieved.

Q.3 Explain the procedure for fixing marks for skinfold measurement.
Ans.
The marking of skinfold measurement should be proper for taking accurate anthropometric measurements should be proper for taking accurate anthropometric measurements. So, for proper marking of skinfold measurements, the following procedures should be taken into consideration.

1. Triceps skinfold - The child or adult must stand up straight with arms relaxed. With the help of a measuring tape mark a point with a pen at the center of triceps. This is the point or mark from where the skinfold measurement should be done with the help of a skinfold caliper.

2. Sub Scapula Skinfold - Find out the exact location of a scapula. The skin fold area is just below the inferior angle of the scapula.
 Skinfold measurement should be done with the help of skin fold calipers.

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

3. Suprailiac skinfold - The intersection of a line joining the spinal and front part of armpit and a horizontal line at the level of iliac crest can be marked for skinfold measurement.

4. Abdomen skinfold -The abdomen muscles of the subject must be relaxed. He may be asked to hold the breath if any movement interferes the process of measurement.
 A point should be marked 3cm to the right and 1 cm below the midpoint of the umbilicus.

5. Thigh skinfold - The child or adult whose measurement is to be taken must sit on a chair with his back completely straight. Now mark a point exactly between the kneecap and the inguinal crease on the thigh for skinfold measurement.

Q4. Explain the procedure of skinfold measurement in detail.
Ans. 
Skinfold measurements are also called "fat foid thickness". These measurements provide the information or data of the thickness of double folds of the skin and subcutaneous adipose tissue at specific sites of the body. In simple words, skinfold provides information about general fatness of the body.
 The procedure of skinfold measurements is as under -

1. The arm of the subject or child should be hung loosely. Stand behind the subject and pull the vertical skinfold about 1/2 inch from the spot already marked. Keep the skinfold caliper perpendicular to the length of the fold centering the mark. Record the measurement to the nearest millimeter.

2. Sub scapula skinfold - After locating the marked point on the subscapular region, pull a skin fold for about 34 inches above and keep the skin fold caliper perpendicular to the length of skinfold. Release the capillary and note the measurement to the nearest millimeter.

3. Suprailiac skinfold -The subject should stand straight with his feet together and arms relaxed.
 Pull a skinfold 34 inch above the marked point with the thumb and index finger. The skinfold caliper should be kept perpendicular to the length of the skin fold. Release the caliper and note the reading on the dial to the nearest of a millimeter and record it.

4. Abdomen skinfold - After locating the already marked point, pull a horizontal skinfold to about 34 inches. Place the skinfold caliper perpendicular to the length of skinfold. Release the caliper and note the reading the nearest of a millimeter and record it.

5. Thigh skinfold - The person is made to stand with his weight on the left leg and right leg forward with knee slightly bent. Grip a skinfold on the already marked area on the mid-thigh. Place the skinfold caliper and note the reading to the nearest of a millimeter and record it.

Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11
VALUE-BASED QUESTION
Q.1 A group of students from Class-XI reports to the Physical Education Teacher for participating in various sports activities. Where the Teacher/ Coach has to classify the students according to their physical appearance and observe the group property. He finds out that few students are having round shape body structure, few are fit and healthy and few of them are tall and this.

1. How will be the classification of the students be done by the Teacher?
 Ans. 
The students will be classified according to:
 1. Round Shaped Body - Endomorph

2. Fit and Healthy - Mesomorph

3. Tall and thin - Ectomorph

Q2. What kind of Games can be suggested for Round shaped body structured students?
 Ans. 
Weight lifting and Powerlifting etc. which need extra strength and Power for these Games.

Q3. What kind of Games can be suggested for Mesomorphic students?
 Ans. 
Athletics especially running events.

Q4. What type of Games can be suggested for tall and their students?
 Ans. 
Long Distance Running, Volleyball, Basketball etc.

The document Short and Long Questions with answers, Test, Measurement & Evaluation, Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11 is a part of the Class 11 Course Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum.
All you need of Class 11 at this link: Class 11
Download as PDF

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!

Related Searches

shortcuts and tricks

,

Measurement & Evaluation

,

Measurement & Evaluation

,

Measurement & Evaluation

,

Short and Long Questions with answers

,

Extra Questions

,

mock tests for examination

,

Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

,

video lectures

,

Semester Notes

,

Test

,

Short and Long Questions with answers

,

study material

,

Important questions

,

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

practice quizzes

,

past year papers

,

Sample Paper

,

Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

,

pdf

,

Test

,

Summary

,

MCQs

,

Test

,

Physical education Notes | Study Physical Education Class 11 (XI) - CBSE and NCERT Curriculum - Class 11

,

Viva Questions

,

Free

,

Objective type Questions

,

Short and Long Questions with answers

,

Exam

;