Solution of Control and Coordination (Page No - 93)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solution of Control and Coordination (Page No - 93)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of Control and Coordination (Page No - 93)- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Question 11:
Give one example of the movement of a plant part which is caused by the loss of water (or migration of water).
Solution :
Thigmonasty.

Question 12:
Give one example each of a plant part:
(a) which is positively hydrotropic as well as positively geotropic.
(b) which is positively phototropic but negatively geotropic.
Solution :
(a) Root.
(b) Stem.

Question 13:
Which of the following is a growth movement and which is not ?
(a) folding up of leaves of sensitive plant on touching with hand.
(b) folding up of petals of dandelion flower when light fades.
Solution :
(a) is not growth movement whereas
(b) is growth movement.

Question 14:
Name the plant part :
(a) which bends in the direction of gravity but away from light
(b) which bends towards light but away from the force of gravity
Solution :
(a) Root.
(b) Stem.

Question 15:
To which directional stimuli do :
(a) roots respond ?
(b) shoots respond ?
Solution :
(a) Gravity.
(b) Light.

Question 16:
Fill in the following blanks :
(a) A plant’s response to light is called…………..
(b) A plant’s response to gravity is called…………..
(c) Plant shoot grows upward in response to…………….
(d) Plant roots grow downward in response to…………..
(e) Tendrils wind around a support in response to……………
(f) Plant roots grow towards…….. and in the direction of force of……………
(g) A root of a plant grows downward. This is known as…………..
(h) ……….is the hormone that causes phototropism in plants
(i) The response of leaves to the sunlight is called……………
Solution :
(a) Phototropism.
(b) Geotropism.
(c) Light.
(d) Gravity.
(e) Touch.
(f) Earth, gravity.
(g) Geotropism.
(h) Auxin.
(i) Photonasty.

Question 17:
Plant parts show two types of movements, one dependent on growth and the other independent of growth. Give one example of the movement in plant parts :
which depends on growth
which does not depend on growth
Solution :
(a) Bending of stem towards light.
(b) Folding up of leaves of a sensitive plant on touching.

Question 18:
What is a plant hormone ? Name four plant hormones. State one function of each.
Solution :
The hormones that control and coordinate the activities in plants are called plant hormones. The four types of plant hormones are:
(i) Auxins – It promotes cell enlargement and cell differentiation in plants.
(ii) Gibberellines – It helps in breaking the dormancy in seeds and buds.
(iii) Cytokinins – It promotes cell division in plants.
(iv) Abscisic acid – It promotes the dormancy in seeds and buds.

Question 19:
(a) What does a root do in response to gravity ? What is this phenomenon known as ?
(b) What does a stem (or shoot) do in response to light ? What is this phenomenon known as ?
Solution :
(a) Root bends downwards in the direction of gravity; positive geotropism. (b) Stem bends towards the light; positive phototropism.

Question 20:
(a) What does a stem (or shoot) do in response to gravity ? What is this phenomenon known as ?
(b) What does a root do in response to light ? What is this phenomenon known as ?
Solution :
(a) Stem grows upward against the direction of gravity; negative geotropism.(b) Root bends away from light; negative phototropism

Question 21:
(a) What does a Mimosa pudica plant do in response to touch ? What is this phenomenon known as ?
(b) What happens to the dandelion flower (z) during daytime, and (ii) at night ? What is this phenomenon known as ?
Solution :
(a) In Mimosa pudica plant, the leaves fold up in response to touch. This phenomenon is known as thigmonasty.
(b)
(i) A dandelion flower opens up in the morning in bright light. This phenomenon is known is positive photonasty.
(ii) At night, the dandelion flower closes and this phenomenon is known as negative photonasty.

Question 22:
(a) What does a plant root do in response to water ? What is this phenomenon known as ?
(b) What happens to the moonflower (i) during daytime, and (ii) at night ? What is this phenomenon known as ?
Solution :
(a) The plant root grows towards water and the phenomenon is known as the hydrotropism.
(b)
(i) During the daytime the petals of moon flower close when there is bright light.
(ii) At night, when it is dark the petals of moon flower opens up. This phenomenon is known as photonasty.

Question 23:
What is a tendril ? Name the two types of tendrils. What does a tendril do in response to the touch of a support ? What is this phenomenon known as ?
Solution :
Tendrils are the thin, thread-like growths on the stems or leaves of climbing plants. The two types of tendrils are stem tendrils and leaf tendrils. The tendrils grow towards the things they happen to touch. This phenomenon is known as thigmotropism.

Question 24:
Name the five types of tropisms. How are tropic movements helpful to plants ? Explain with an example.
Solution :
The five types of tropisms are: Phototropism, Geotropism, Chemotropism, Hydrotropism and Thigmotropism. The various types of tropic movements help the plants to survive. Example even if a seed is planted upside down, its root will grow downwards into earth because it is positively geotropic.

Question 25:
Define chemotropism. Give one example of chemotropism. State whether this example is of positive chemotropism or negative chemotropism.
Solution :
The growth of a plant part due to chemical stimulus is known as chemotropism. For example the growth of pollen tube towards the ovule induced by a sugary substance as stimulus. This is an example of positive chemotropism.

Question 26:
Distinguish between tropic movements and nastic movements in plants. Give examples to illustrate your answer.
Solution :
Tropic movements
1. These movements are always in the direction of the stimulus.
2. These movements are slow.
3. These movements are exhibited by all parts of a plant. For example, movement of shoot towards the light and not towards gravity.
Nastic movements
1. These movements are neither away nor towards the stimulus.
2. These movements are fast.
3. These movements are exhibited by the flat organs (like leaves and petals of flowers) of a plant. For example, the bending and drooping of leaves in ‘Touch-me-not’ plant.

Question 27:
(a) What is meant by nastic movements in plants ? Give one example of nastic movements in plants.
(b) What is the difference between photonasty and thigmonasty ?
Solution :
(a) The movement of a plant part in response to an external stimulus in which the direction of response is not determined by the direction of stimulus is called nastic movement. Example: The folding up of the leaves of a sensitive plant on touching is an example of thigmonasty.
(b)

Photonasty
Thigmonasty
The non directional movement of a plant part (Usually ) petals of flowers) in response to light is called photonasty
The non-directional movement of a plant part in response to the touch of an object is called thigmonasty
Example: The opening and closing of petals of dandelion flowers in response to the intensity of light.
Example: In Mimosa pudica plant, the leaves fold up in response to touch.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

Previous Year Questions with Solutions

,

ppt

,

shortcuts and tricks

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 93)- Biology by Lakhmir Singh

,

Summary

,

mock tests for examination

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

MCQs

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 93)- Biology by Lakhmir Singh

,

Exam

,

Important questions

,

Sample Paper

,

Viva Questions

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

past year papers

,

pdf

,

practice quizzes

,

Semester Notes

,

Free

,

video lectures

,

study material

,

Solution of Control and Coordination (Page No - 93)- Biology by Lakhmir Singh

;