Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur

Created by: Ajay Batra

Class 10 : Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

The document Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev is a part of the Class 10 Course Class 10 Biology Solutions By Lakhmir Singh & Manjit Kaur.
All you need of Class 10 at this link: Class 10

Question 40:
(a) Describe the surgical methods of birth control (i) for men, and (ii) for women.
(b) Name two devices used in the barrier method of birth control.
Solution :
(a)
(i) Vasectomy
(ii) Tubectomy.
(b)
(i) Condom
(ii) Diaphragm.

Question 41:
(a) What is meant by contraception ? What are the different methods of contraception ?
(b) What is done in the contraception method known as (i) vasectomy, and (ii) tubectomy ?
(c) If a woman is using copper-T for contraception, will it protect her from sexually transmitted diseases ?
Solution :
(a) The prevention of pregnancy in women (by preventing fertilisation) is called contraception. There are 3 methods of contraception:
(i) Barrier method
(ii) Chemical method
(iii) Surgical method.
(b)
(i) Vasectomy – In males, a small portion of the sperm duct (Vasdeferens) is removed by surgical operation and both the cut ends are ligated properly. This prevents the sperms from coming out.
(ii) Tubectomy – In females, a small portion of the oviducts is removed by surgical operation and the cut ends are ligated. This prevents the ovum from entering into the oviducts.
(c) No.

Question 42:
(a) What are sexually transmitted diseases ? Give two examples of sexually transmitted diseases.
(b) Which method of contraception prevents fertilised egg from being implanted in the uterus ?
Solution :
(a) The diseases which are spread by sexual contact with an infected person are called Sexually Transmitted Diseases. Example: Aids, Syphilis.
(b) IUCD (Copper – T).

Question 43:
(a) What substances are contained (i) in oral pills, and (ii) in vaginal pills, used as contraceptives ? How do
they work ?
(b) How does copper-T prevent pregnancy ?
(c) Name the disease caused by HIV.
Solution :
(a) (i) The oral pills contain hormones which stop the ovaries from releasing ovum into the oviduct. (ii) The vaginal pills contain the chemicals called spermicides which kill the sperm.
(b) Copper- T is effective in preventing pregnancy. It is placed inside the uterus and it prevents the flow of sperms in the uterus.
(c) AIDS.

Question 44:
(a) What is the name of surgical method of birth control (or preventing pregnancy) which is carried out (i) in
men, and (ii) in women ?
(b) Name the part of a seed which (i) contains stored food (ii) grows into root, and (iii) grows into shoot.
Solution :
(a)
(i) Vasectomy
(ii) Tubectomy.
(b)
(i) Cotyledons
(ii) Radicle
(iii) Plumule.

Question 45:
Explain how, offsprings and parents of organisms reproducing sexually have the same number of chromosomes.
Solution :
The offsprings and parents of organisms reproducing sexually have same number of chromosomes due to reduction division (meiosis) during gamete formation which reduces the number of chromosomes into half in both male and female gametes. During fertilisation when male and female gametes fuse the original numbers of chromosomes as in parents is restored in the offspring.

Question 46:
In tobacco plant, the male gametes have 24 chromosomes.
(i) What is the number of chromosomes in the female gamete ?
(ii) What is the number of chromosomes in the zygote ?
Solution :
(a) 24.
(b) 48.

Question 47:
(a) What would be the ratio of chromosome number between an egg and its zygote ?
(b) Distinguish between a gamete and a zygote.
Solution :
(a) 1:2.
(b)
Gamete
Gamete represents the sex cell or germ cell in sexual reproduction and it is of two types: Male gametes (Sperm) and Female gamete (Eee).
Zygote
It is the product of fertilization in which a male and a female gamete fuse with each other.

Question 48:
(a) Fertilisation in humans can occur only once in a month. Why ?
(b) What is the scientific name of (i) womb, and (ii) birth canal ?
Solution :
(a) Fertilisation in humans can occur only once in a month because ovulation takes place once every month i.e. an egg is released once every month by ovary.
(b)
(i) Uterus.
(ii) Vagina.

Question 49:
The diagram shows female reproductive system. Name the parts labelled A to D.
(a) In which part do the sperms enter ?
(b) Which part releases the egg ?
(c) In which part does fertilisation take place ?
(d) In which part does the foetus develop ?

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev


Solution :
A – Oviduct (Fallopian tube);
B – Ovary;
C – Uterus (Womb);
D – Vagina.
(a) Part D – (Vagina).
(b) Part B – (Ovary).
(c) Part A – Oviduct.
(d) Part C – Uterus.

Question 50:
Why is it an advantage for the testes to be situated in the scrotal sac outside the main body cavity ? Can you think of one disadvantage ?

Solution :
The testes are situated in the scrotal sac outside the main body cavity because the formation of sperms requires a lower temperature than the normal body temperature. Its disadvantage of being outside the main body cavity is that it is more prone to injury.

Question 51:
Which structures in human female are equivalent to the following structures in the male ?
(a) testes (b) vas deferens (c) penis
In each case say in what respect the structures are equivalent ?
Solution :
(a) Ovaries in female; Both make gametes.
(b) Oviducts in females; Both transport gametes.
(c) Vagina in female; Both are copulatory organs.

Question 52:
People who die from AIDS are not killed by the virus itself. Explain.
Solution :
AIDS damages the body’s immune system so that the body becomes weak and cannot protect itself against infection thus the virus does not kill the humans directly.

Question 53:
(a) What is the life support system of a fetus ?
(b) How long does a human baby take to develop before birth ?
(c) What is the name of the narrow opening between the uterus and the vagina.
Solution :
(a) Placenta.
(b) About 9 months.
(c) Cervix.

Question 54:
(a) What is meant by ‘unisexual flowers’ and ‘bisexual flowers’ ? Give two examples of each.
(b) What is pollination ? How does pollination occur ?
(c) Describe the process of fertilisation in a flower with the help of labelled diagrams.
(d) What changes take place in the flower after fertilisation which lead to the formation of seeds and fruit ?
Solution :
(a) The flowers which contain only one sex organ, either stamens or carpels are called unisexual flowers like Papaya and watermelon plants. The flowers which contain both the sex organs i.e. both the stamen and the carpel are called bisexual flowers like Hibiscus and Mustard plant.
(b) The transfer of pollen grains from the anther of a stamen to the stigma of a carpel is called pollination. It takes place when pollen grains are carried from the anther to the stigma of the flower. (c) When a pollen grain falls on the stigma of the carpel, it bursts open and grows into a pollen tube downwards through the style towards the female gamete in the ovary. A male gamete moves down the pollen tube and enters the ovule in the ovary. The tip of the pollen tube bursts open and male gamete comes out of the pollen tube which combines with the nucleus of the female gamete present in the ovule to form a fertilised egg called zygote.

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Fertilisation in a flower


(d) The fertilised egg divides several times to form an embryo within the ovule which develops a tough coat around it and is gradually converted into a seed. The ovary of the flower develops and becomes a fruit with seeds inside it.

Question 55:
(a) Draw a neat diagram of a flower showing its various parts. In this diagram mark stem, receptacle, sepals,
petals, stamen and carpel.
(b) What name is given to (i) all the petals of a flower, and (ii) all the sepals of a flower ?
(c) What are (i) stamen, and (ii) carpel, in a flower?
(d) What is the other name of carpel of a flower ?
(e) What is the name of yellow powdery substance present in the anther of a flower ?
Solution :
(a)

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh, Class 10 Class 10 Notes | EduRev

Diagram to show the parts of a flower

(b)
(i) Corolla
(ii) Calyx.
(c)
(i) Stamen is the male reproductive organ of the plant.
(ii) Carpel is the female reproductive organ of the plant.
(d) Pistil.
(e) Pollen grains.

Share with a friend

Complete Syllabus of Class 10

Dynamic Test

Content Category

Related Searches

mock tests for examination

,

past year papers

,

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh

,

Viva Questions

,

video lectures

,

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

Extra Questions

,

Objective type Questions

,

Free

,

ppt

,

Exam

,

Semester Notes

,

Summary

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

,

practice quizzes

,

shortcuts and tricks

,

Solution of How do organisms Reproduce (Page No - 1 70- Biology by Lakhmir Singh

,

Previous Year Questions with Solutions

,

Important questions

,

Sample Paper

,

pdf

,

study material

,

MCQs

,

Class 10 Class 10 Notes | EduRev

;